Sari direct la conținut

Primăria Sectorului 4: Stația de metrou „Tudor Arghezi” va fi dată în folosință până pe 15 noiembrie

HotNews.ro
Metrou Bucuresti, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
Metrou Bucuresti, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Stația de metrou „Tudor Arghezi” se va deschide până pe 15 noiembrie, anunță Primăria Sectorului 4 într-un comunicat de presă. Stația de metrou Tudor Arghezi nu a fost deschisă nici până acum, deși lucrările au fost finalizate anul trecut, în decembrie, după cum a anunțat Primăria Sectorului 4, iar termenul promis atunci de Metrorex, pentru darea în folosință, era luna aprilie.

„Urmare a întâlnirilor de lucru, ce au avut loc recent între primarul Sectorului 4, Daniel Băluță și reprezentanții Ministerului Transporturilor și ai S.C. Metrorex S.A., a fost agreat un calendar de activități punctuale, la finalul cărora, mai exact, în data de 15 noiembrie cel târziu, stația „Tudor Arghezi” să fie dată în folosință. Tot atunci, stația de metrou construită de către comunitatea Sectorului 4 va deveni un punct multimodal de transport, fiind conectată direct, printr-un tunel pietonal subteran, cu parcarea etajată din apropiere, unde oamenii care vin din afara orașului își pot lăsa mașinile în siguranță, pentru a-și continua călătoria către centrul Capitalei folosind metroul”, a anunțat Primăria Sectorului 4.

Hotnews.ro a scris în luna septembrie de ce stația de metrou încă nu a fost deschisă:

  • Metrorex spune că Primăria Sectorului 4 mai are câteva lucrări de făcut la stație, inclusiv asigurarea sursei a II-a de alimentare cu energie electrică. Pe de altă parte, Metrorex mai are de angajat o bună parte dintre oamenii care vor lucra în stația ce prelungește M2 cu 1,5 km.
  • Reprezentanții Primăriei spun că lucrările vor fi finalizate până la finalul lunii septembrie – mai puțin racordarea la canalizarea orașului deoarece nu există rețea de canalizare în zonă și s-a făcut o fosă septică.
  • Odată cu darea în folosință a stației de metrou Tudor Arghezi, se va implementa graficul de circulație care va cuprinde 18 trenuri, față de 16 trenuri în prezent, iar intervalul de succedare între trenuri va fi de 4 minute, spune Metrorex.
  • Potrivit informațiilor transmise de Primăria Sectorului 4 la solicitarea HotNews.ro, recepția stației de metrou a fost finalizată pe 29 martie 2023.

Stația de metrou „Tudor Arghezi” a costat 50 de milioane de euro (fonduri nerambursabile), fiind construită de Primăria Sectorului 4 în parteneriat cu Metrorex. Practic, metroul a fost extins între stația Berceni, actualul capăt al Magistralei 2 și Șoseaua de Centură, pe o distanță de 1,6 kilometri. Stația este construită la nivel suprateran și are un regim de înălțime de P+2E.

Peronul stației se află la parter, iar zonele administrative sunt repartizate la nivelul celor două etaje. Totodată, stația Tudor Arghezi este prevăzută cu cinci zone de acces pietonal. Una dintre acestea este situată vizavi de stația de metrou și asigură legătura cu peronul noii stații, printr-un pasaj pietonal subteran, cu o lungime de 14 metri, ce subtraversează Șoseaua Berceni.

„Mai mult, accesul călătorilor pe peron este facilitat de șapte scări rulante, precum și de șapte lifturi care vor ușura accesul persoanelor cu dizabilități. Totodată, pe toată lungimea peronului, a fost montat un covor tactil de direcționare pentru persoanele cu deficiențe de vedere. O importanță deosebită a fost acordată dotărilor și măsurilor de siguranță și protecție a călătorilor, conform normelor specifice transportului cu metroul. Astfel, în stația de metrou Tudor Arghezi a fost instalat un sistem de supraveghere, format din 70 de camere video, montate atât la nivelul peronului, a celor două vestibule, cât și în cele cinci zone de acces. Totodată, stația este dotată cu centrale de detecție incendiu, cu alarmă la efracție precum și cu sisteme de tratare a aerului. De asemenea, pentru funcționarea hidranților, utilizați în caz de incendiu, stația este conectată la două surse de alimentare cu apă, una din rețeaua publică, iar cea de a doua din surse proprii (puțuri la mare adâncime)”, a transmis Primăria Sectorului 4.

În imediata apropiere a stației de metrou Tudor Arghezi Primăria Sectorului 4 construiește și o parcare park&ride de 300 de locuri, care ar urma să fie gata până pe 15 noiembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro