Sari direct la conținut

Primarul Craiovei, despre atacatorul din Grădina Botanică: „Un psihopat, a venit de la el din comună special să ucidă” / Ce spun polițiștii din parc care s-au întâlnit cu băiatul înainte de tragedie / Momentul în care a fost prins de polițiști – VIDEO

HotNews.ro
Olguta Vasilescu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Olguta Vasilescu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, l-a catalogat drept „un psihopat și criminal în serie” pe băiatul de 17 ani care a ucis o fată de 14 ani și a rănit grav un tânăr de 19 de ani, pe care i-a înjunghiat în Grădina Botanică: „Vă daţi seama cât sânge rece a avut dacă la câteva secunde după ce a trecut de echipajul de poliţie locală a dat de 20 de ori cu cuţitul într-o persoană?”. La rândul lor, reprezentanții Poliției Locale Craiova au dat detalii despre momentul în care patrula din Grădina Botanică a interacționat cu adolescentul, cu puțin timp înaintea atacului.

Olguța Vasilescu a ținut să sublinieze că băiatul nu era din Craiova, ci dintr-o comună, și „a venit special să ucidă pe cineva”.

„Atenţie, nu era craiovean. A venit de la el din comună special să ucidă pe cineva”

  • „Ar fi salvat camerele de luat vederi persoanele respective care se plimbau în Grădina Botanică? Cu siguranţă nu, pentru că ucigaşul a premeditat această crimă. Nu-i cunoştea (pe cei doi tineri pe care i-a înjunghiat – n.r.).
  • Au fost tot felul de speculaţii, că se cunoşteau. Am văzut că victimele sunt vinovate, tot felul de scenarii şi de nebunii în această perioadă. Nu, nu se cunoşteau.
  • A venit special ca să omoare pe cineva. Vă daţi seama cât sânge rece a avut dacă a trecut la câteva secunde de poliţiştii cu care a vorbit şi a dat de 20 de ori cu cuţitul într-o persoană?
  • Aici nu putem să vorbim decât despre un psihopat. Un psihopat care, atenţie, nu era craiovean. A venit de la el din comună special să ucidă pe cineva.
  • Deci dacă nu ar fi fost Grădina Botanică, probabil că ar fi fost orice alt loc pentru că este greu să identifici un psihopat după o discuţie de câteva secunde, aşa cum s-a întâmplat cu echipajul de la Poliţia Locală care l-a întâlnit în parc“, a declarat Olguţa Vasilescu în ședința de joi a Consiliului Local Craiova, scrie Gazeta de Sud.

„Oraşul Craiova nu este mai nesigur decât Timişoara sau Bucureştiul”

Ea a ținut să spună că oraşul Craiova nu este mai nesigur decât Timişoara, unde un om care a ucis două persoane este de negăsit, de două zile, și nici decât Bucureştiul:

  • „Dacă vorbim despre siguranţa în oraşul Craiova, să ştiţi că oraşul Craiova nu este mai nesigur decât este Timişoara, de exemplu, unde, iată, avem şi acolo o crimă înfăptuită, iar ucigaşul nu a fost prins, chiar dacă au existat camere de luat vederi. La noi, norocul a fost să fie prins tocmai pentru că a putut să-l identifice Poliţia Locală.
  • Nu este un oraş mai nesigur decât Bucureştiul, unde la fel, anul trecut, de exemplu, ca să mă refer doar la ceea ce se întâmplă în aceste zile în Craiova, la un festival muzical, au murit două persoane de droguri. La noi nu a existat niciun fel de incident”.

„Eu mă întreb însă ce a făcut psihologul şcolar?”

Ea a acuzat psihologul de la Colegiul Militar Tudor Vladimirescu, cel care ar fi trebuit să vadă problemele psihice ale elevului criminal:

  • „Eu ma întreb ce a făcut psihologul şcolar, pentru că elevul a dat teste psihologice anual. Înţeleg, mai mult, că psihologul a avut ceva discuţii cu personajul, că şi-a dat seama că este ceva în neregulă. De ce nu l-a trimis la un psihiatru, ca să primească tratament adecvat?“.

Poliția Locală, care a interacționat cu băiatul înainte de atac: „Un copil bine îmbrăcat, respectuos”

Reprezentanții Poliției Locale Craiova au dat detalii despre momentul în care patrula din Grădina Botanică a interacționat cu adolescentul, marți, în jurul orei 15.00, cu puțin timp înaintea atacului.

  • „Patrula de ordine publică şi Poliţia Locală au atribuţii de menţinere a ordinii publice. În jurul acelei ore, patrula a intrat în serviciu. Este vorba despre a doua tură, turele fiind 6-14-22, deci nu rămâne niciodată liberă Grădina Botanică. Colegii mei au fost în spate, la locul evenimentului, de acolo veneau, pentru că, la ieşirea din spate se strâng grupuri de copii care pun muzică la telefoane, fac anumite zgomote, iar locatarii din blocuri sunt deranjaţi şi primim mereu sesizări că deranjează liniştea publică. Au găsit un grup de trei fete, le-au spus să dea telefonul mai încet. Fetele au spus că pleacă oricum, că nu mai stau şi au părăsit zona aceea.
  • Patrula s-a întors către intrarea principală a Grădinii Botanice pentru a-şi face rondul. Pe la jumătatea drumului s-au întâlnit cu acest tânăr faţă în faţă, care mergea normal, nu avea un comportament care să ducă la concluzia că ar trebui dispuse măsuri împotriva lui.
  • Fiind singur în Grădina Botanică la ora aceea, patrula a interacţionat cu el: ce faci, unde te duci? Le-a spus că se duce acasă şi că scurtează drumul. El i-a salutat din proprie iniţiativă. Un copil care era bine îmbrăcat, era respectuos. I-a salutat din nou la plecare şi şi-a continuat drumul spre ieşirea din spate a Grădinii Botanice.
  • Interacţionând cu el, au reţinut că este îmbrăcat în haine de culoare închisă şi că are un rucsac de culoare roşie. De fapt, acesta a fost şi elementul care a dus la identificarea lui atât de rapid”, a declarat directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu, citat de Gazeta de Sud.

VIDEO Momentul în care băiatul a fost prins de polițiști

Adolescentul de 17 ani a fost prins de poliție la circa un kilometru de locul unde au fost comise faptele. Momentul în care a fost prins și încătușat a fost surprins de o cameră de supraveghere și a fost publicat de „Adevărul”.

În imagini se poate vedea că băiatul începe să fugă atunci când vede mașina de poliție, iar un șofer accelerează, îl depășește, apoi trage de volan și urcă pe trotuar pentru a-l bloca. Șoferul coboară din mașină, apoi îl ține lipit de un zid până când ajung polițiștii.

Băiatul avea în rucsac cuțitul cu lama de 19 centimetri cu care și-a înjunghiat victimele

Conform Parchetului Tribunalului Dolj, în rucsacul băiatului a fost găsită arma crimei – un cuțit cu lama de 19 centrimetri: „În timp ce se afla în Grădina Botanică, aparent pe fondul unui conflict spontan cu alţi doi tineri, a scos din rucsacul pe care-l avea asupra sa un cuţit cu lama de 19 cm, cu care a înjunghiat-o iniţial pe persoana vătămată în vârstă de 19 ani în zona toracelui, iar apoi pe victima în vârstă de 14 ani, aplicându-i mai multe lovituri cu corpul tăietor, una dintre acestea în zona cervicală inferioară”.

În urma leziunilor grave, fata în vârstă de 14 ani a murit la scurt timp, iar tânărul de 19 ani a fost grav rănit, aflându-se la terapie intensivă.

Melis, fata de 14 ani care a fost ucisă, era absolventă a Colegiului Național Pedagogic din Craiova și tocmai susținuse Evaluarea Națională. Emanuel, tânărul de 19 ani, este absolvent al Colegiului Național Carol I din Craiova.

„Îi pare rău pentru fată, dar pentru băiat mai puțin”

Adolescentul de 17 ani a insistat că nu le cunoaște pe cele două victime, potrivit avocatului său, scrie Știri Craiova.

Băiatul le-a povestit anchetatorilor că a venit din localitatea doljeană Calopăr, unde locuiește, în Craiova, și a mers în Grădina Botanică pentru a se plimba, a afirmat avocatul Florin Ciocoiu, care îl reprezintă pe tânărul acuzat de omor și tentativă de omor. Băiatul a susținut că a pornit un conflict cu tânărul de 19 de ani când s-a uitat insistent la fata de 14 ani.

  • „Celălalt băiat i-a spus că n-are voie, de ce se uită la ea, și i-a dat doi pumni, în falcă și în stomac”, a susținut apărătorul elevului de la Colegiul Militar.
  • „El, atunci, a avut un exces de furie și a deschis rucsacul, ghiozdănelul, a scos mănușile și cuțitul. S-a dus după băiat, care a văzut ce s-a întâmplat (că a scos un cuțit n.r.), și a fugit. S-a dus după el și l-a doborât, l-a înjunghiat, dup-aia s-a dus după fată, pentru că îi era frică să nu spună fata ce a văzut, asta a fost motivația lui”, a mai declarat avocatul.

Întrebat de procurori dacă îi pare rău pentru fapta comisă, adolescentul a spus că regretă doar că a omorât-o pe fată, nu și pe tânărul care se zbate acum între viață și moarte în spital. „A spus că îi pare rău pentru fată, răspuns la care noi am rămas puțin blocați. Și doamna procuror și eu am întrebat (dacă și n.r.) pentru băiat și a zis da, și pentru el, dar mai puțin, pentru că puteam să găsesc altă soluție să rezolv conflictul”, a povestit avocatul.

Cine este atacatorul

Băiatul este fiul unui polițist de la IPJ Dolj, care lucrează la o secție rurală. El este elev în clasa a XI-a la Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”, nefiind înregistrat cu abateri disciplinare grave, conform reprezentanților liceului.

  • „Pe parcursul celor trei ani de studii în instituția noastră, elevul a avut rezultate bune la învățătură, a absolvit ultimul an de studii, respectiv clasa a XI-a, cu media 7,67, nefiind înregistrat cu abateri disciplinare grave.
  • A fost declarat apt în urma testărilor psihologice desfășurate în cadrul proceselor de selecție, conform baremelor în vigoare pentru admiterea în învățământul militar liceal.
  • Conducerea instituției de învățământ va pune la dispoziția autorităților care desfășoară cercetările penale toate datele și informațiile necesare. În paralel, a fost numită o comisie internă pentru cercetarea împrejurărilor în care s-a produs acest incident grav”, a transmis Colegiul Naţional Militar ,,Tudor Vladimirescu” din Craiova.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro