Sari direct la conținut

Primarul Nicușor Dan, acuzat de ANI de abuz în serviciu și conflict de interese / Agenția de Integritate a sesizat Parchetul General, Curtea de Conturi și Prefectura București

HotNews.ro
Nicuşor Dan, Foto: Agerpres
Nicuşor Dan, Foto: Agerpres

Primarul Nicușor Dan a fost anul trecut, timp de o lună, în conflict de interese administrativ, a afirmat Agenția Națională de Integritate, adăugând că a sesizat Parchetul pentru „abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

  • „În perioada exercitării mandatului de primar general, Dan Nicușor Daniel a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, spune ANI într-un comunicat de presă.

Potrivit Agenției de Integritate, „în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), Nicușor Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 lei la 14.517.000 lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003.”

Agenția de Integritate a sesizat Parchetul, Curtea de Conturi și Prefectura

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Nicușor Dan a infracțiunii de abuz în serviciu și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, întrucât:

  • Amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Nicușor Dan a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru Nicușor Dan atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități;
  • În perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

De asemenea, ANI spune că a sesizat Instituția Prefectului cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general a celor patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare.

În plus, Agenția a sesizat Curtea de Conturi a României „cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicată lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București”.

Reclamat la ANI de consilierii generali PSD

Nicușor Dan a fost reclamat la ANI de către consilierii generali PSD, în frunte cu Adrian Bădulescu, fost viceprimar în mandatul de primar general al Gabrielei Firea, conform luju.ro.

Consilierii PSD l-au reclamat pe primarul Capitalei că a încălcat regimul incompatibilităților cînd a preluat atribuțiile directorilor generali a trei administrații aflate în subordinea PMB, pe care îi revocase.

Este vorba despre Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Administrația Străzilor București (ASB) și Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement Bucuresti (ALPAB), ai căror directori au fost demiși de Nicușor Dan în primul său an de mandat.

Nicușor Dan: „O interpretare eronată a legii”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că va ataca în instanță raportul prin care Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în cazul său pentru „abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”. El spune că ANI îi impută două fapte „pentru care are o interpretare eronată a legii”.

Ce spune Nicușor Dan:

  • „Voi ataca în instanță în termenul legal Raportul Agenției. Agenția imi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii.
  • 1. Pe perioada de vacanță a funcției de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat față de aceste instituții atribuțiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ) “Primarul conduce instituțiile publice de interes local, precum și serviciile publice de interes local”, fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit.
  • 2. Sancțiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan, fapt confirmat de instanță.
  • Solicit Agenției Naționale de Integritate să ofere acces presei la întregul dosar administrativ în baza căruia au întocmit Raportul”.
  • Anul trecut, primarul Nicușor Dan a fost, timp de o lună, în conflict de interese administrativ, a transmis joi Agenția Națională de Integritate, adăugând că sesizat Parchetul pentru „abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Nicușor Dan și șefia ALPAB

În vara anului trecut, Nicușor Dan a preluat interimar conducerea ALPAB în condițiile unei stări dezastruoase a Cișmigiului și a altor parcuri din București.

Contactat atunci de HotNews.ro, Nicușor Dan explica faptul că parcurile sunt în această stare deoarece Compania Municipală de Parcuri și Grădini nu își face treaba bine, deși conducerea a fost schimbată, iar prețurile percepute pentru serviciile prestate, stabilite de fosta administrație, sunt și de 4 ori peste prețul pieței.

Primarul l-a mutat la altă instituție și pe directorul ALPAB, Gabriel Tănase, rămas în funcție din vremea foștilor primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea și mutat de-a lungul timpului la diverse instituții și a preluat, pe 26 august 2022, temporar, conducerea ALPAB.

  • „Până acum, în contractul de delegare a serviciului de întreţinere a spaţiilor verzi şi de salubritate în parcuri era o clauză de exclusivitate. ALPAB, chiar dacă avea oameni, nu putea să vină să măture sau să tundă iarba.
  • După 1 septembrie, când o să dăm aceste hotărâri, o să avem nişte oameni de la ALPAB cu care o să intervenim şi (….) o să vedeţi, o să venim cu 40 de oameni în Parcul Cişmigiu. (…)
  • Am promisiunea de la ALPAB că într-o săptămână Parcul Cişmigiu o să arate aşa cum trebuie să arate un parc, mai puţin lucrările de investiţii, de asfaltare de alei, pentru care în momentul acesta nu avem bani”, spunea Nicușor Dan în 26 august 2022, atunci când a anunțat că preia conducerea interimară a ALPAB.
  • ”Este o problemă care porneşte din decizia fostei administraţii de a muta activitatea pe companii.
  • Noi am avut o administraţie, ALPAB, care funcţiona rezonabil, până când în anul 2018 s-a luat decizia ca activitatea să se mute pe companii. Am avut două conduceri succesive la companie. Niciuna corespunzătoare.
  • Adică, şi pe comenzile care s-au dat fie în ce priveşte tunderea ierbii, fie în ce priveşte curăţenia, golirea coşurilor de gunoi, curăţarea locurilor de joacă s-a făcut treabă de mântuială”, mai declara Nicuşor Dan.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro