Sari direct la conținut

Primarul Robert Negoiță vrea să facă o parcare de 115 milioane de euro în locul fostei piețe agroalimentare de lângă metrou Republica

HotNews.ro
Robert Negoita, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu
Robert Negoita, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, vrea să construiască o parcare gigant de peste 2.600 de locuri în locul fostei piețe agroalimentare din Șoseaua Dudești Pantelimon nr.3, în apropiere de metrou Republica. Suma estimată pentru construirea parcării este de circa 573 milioane lei – 115 milioane de euro.

La solicitarea primarului Negoiță, Consiliul Local a aprobat ca Sectorul 3 să ceară Consiliului General schimbarea destinației pieței agroalimentare și indicatorii tehnico-economici ai proiectului, desi consilierii USR s-au opus, iar în timpul ședinței s-a iscat un adevărat scandal.

Cearta a izbucnit după ce viceprimarul USR, Lucian Judele, candidat la fotoliul de primar al Sectorului 3, s-a dus la preşedinta de şedinţă pentru a-i cere ca primarul Robert Negoiță, absent, să vină să-și susțină proiectul în fața consilierilor.

„Dacă sunteţi agresiv cu mine, voi chema Poliţia pentru că sunt foarte speriată de dl viceprimar care mă amenință că dacă nu-l chem pe domnul primar nu știu ce o să pățim. Luați loc în sală că chemăm poliția”, a declarat președinta de ședință, Anda Ioana Negoiță.

Lucian Judele și Mihaela Văcaru au insistat mai departe ca primarul Robert Negoiță să fie chemat. În timpul scandalului, proiectul a fost supus la vot, iar președinta de ședință a anunțat că a fost adoptat.

Disputa s-a încheiat după ce președinta de ședință a solicitat o pauză. În timpul pauzei Poliția locală a venit în sală.

După reluarea ședinței, consilierii USR au cerut reluarea votului deoarece nu a fost clar dacă s-a supus la vot pauza sau proiectul.

„E de pușcărie ce faceți aici. Puteți să vă asumați așa ceva”, a spus Judele.

În final, proiectul a fost adoptat cu 17 voturi pentru, 9 împotrivă şi 0 abţineri, PSD-PNL-PB2020 având majoritate.

Apoi a fost votat și proiectul prin care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici aferenți proiectului.

Consilierii USR s-au opus celor două proiecte din cauza costurilor ridicate și a utilității parcării, invocând faptul că două parcări din zonă stau goale – cea de la Laminor și cea de la capătul Șoselei Pantelimon – cu acces gratuit. Consilierii USR au mai acuzat și că parcarea va deservi un proiect imobiliar al familiei Negoiţă – Hills Laminor.

„Ţinând seama de creşterea accentuată a traficului pe arterele principale ale Sectorului 3 cât şi pe rețeaua de drumuri adiacente acestora, şi în contextul dezvoltărilor imobiliare accentuate în zona de est a Bucureștiului, respectiv, zona Republica, este necesară realizarea unei infrastructuri adecvate în zonă.

Astfel, prin proiectul de hotărâre iniţiat s-a propus solicitarea către Consiliul General al Municipiului București de a aproba schimbarea destinaţiei terenului situat în Şoseaua Dudeşti-Pantelimon nr. 3, Sector 3, din piaţă agroalimentară în parcare tip „park and ride” având ca scop deservirea necesarului de locuri de parcare atât pentru locuitorii zonei Republica, cât și pentru cetăţenii care tranzitează localitatea şi nu doresc să se deplaseze cu autovehiculul personal”, se arată în referatul de aprobare semnat de primarul Robert Negoiță.

Interesant este că deși nu a primit acordul Consiliului General să facă parcare în locul pieței agroalimentare, Primăria Sectorului 3 a demolat deja vechea piață.

  • „Facem precizarea că, pentru acest obiectiv de investiții Primăria Sectorului 3 a emis certificatul de urbanism nr. 838/27.06.2023, urmand ca în momentul în care Consiliul General al Municipiului Bucureşti va aproba schimbarea destinaţiei terenului situat în Şoseaua Dudeşti- Pantelimon nr. 3, sector 3, în vederea construirii obiectivului,,Punct intermodal Republica” cu funcţiune mixtă parcaj auto și spații tehnice şi comerciale, Direcția Investiţii şi Achiziţii să obţină Autorizaţia de construire în vederea demarării lucrărilor de execuție.
  • În acest sens, Primăria Sector 3 a finalizat procedura de demolare a celor 2 construţii, și anume Corp C1 (piaţă agroalimentară) şi corp C2 (hală) şi ulterior acestea au fost radiate”, se mai arată în anexele proiectului de hotărâre.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați clădirea care va adăposti parcarea va avea regimul de înălțime 2S+P+8E, cu o suprafață construită la sol de 7.500,00 mp şi o suprafață construită totală desfăşurată de 84.160,00 mp.

În parcare vor fi amenajate 2616 locuri de parcare în total, din care locuri de parcare pentru persoane cu dizabilităţi 128 şi locuri de parcare pentru maşini electrice 6 (3 stații de încărcare cu 2 locuri fiecare).

Punctul intermodal va avea funcțiune mixtă: parcaj auto și spații tehnice şi comerciale, construcții anexe, reţele interioare, accesuri/alei auto și pietonale, racord la drumurile/aleile de acces, parcări, spaţii verzi. Valoarea investiției este estimate la 573.394.678,53 lei inclusiv TVA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro