Sari direct la conținut

Primul copil din România considerat suspect de hepatită de origine necunoscută are de fapt boala Wilson și este în stare gravă. Fetița a fost transferată la Institutul Fundeni pentru transplant hepatic

HotNews.ro
Tratament in spital, Foto: AFP / Profimedia Images
Tratament in spital, Foto: AFP / Profimedia Images

​Fetița în vârstă de 5 ani care a fost considerată primul caz suspect de hepatită de origine necunoscută din România suferă de fapt de boala Wilson și a fost transferată vineri la Institutul Clinic Fundeni, deoarece are nevoie de transplant hepatic, anunță Ministerul Sănătății.

Fetița în vârstă de 5 ani cu hepatită severă a fost transferată de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde fusese internată inițial, la Institutul Clinic Fundeni, unde va fi efectuat în perioada imediat următoare transplantul hepatic.

Fetița este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienților cu insuficiență hepatică, având și alte comorbidități.

În timpul transportului cu ambulanța a fost însoțită de un medic specialist ATI de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Între timp a fost stabilită și cauza hepatitei severe, care este boala Wilson, o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism.

Acumulările de cupru determină insuficiență hepatică și leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz opțiunea terapeutică.

În acest moment, fetița este internată în sectia de terapie intensivă de la Institutul Clinic Fundeni.

În cursul zilei de mâine o echipă mixtă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și de la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni va realiza transplantul, având drept donator un tânăr cu vârsta de 17 ani.

În România mai sunt în acest moment 4 cazuri de copii suspecți de hepatită de origine necunoscută.

Cum recunoști repede hepatita acută gravă

Medicul Mihai Craiu a descris, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, cele mai frecvente simptome care pot indica prezența unei hepatite acute grave, subliniind că este bine ca toți părinții să o poată recunoaște.

Un copil cu hepatită virală acută gravă poate avea următoarele simptome:

  • icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi, vezi poza din comentarii)
  • stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil
  • urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru)
  • scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viață cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)
  • mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)
  • sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv
  • În general copilul cu hepatită se simte mult mai rău decât arată!

„Nu vă autodiagnosticați, nu folosiți de capul vostru unul din multele produse destinate sănătății ficatului (e superofertă la tv) ci mergeti la medic! Urgent!”, este sfatul lui Mihai Craiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro