Sari direct la conținut

Primul italian ucis de urs în vremurile moderne. Controverse în Italia privind eutanasierea animalului / „Viaţa ursoaicei nu ne va da fiul înapoi”

HotNews.ro
Urs, Foto: Franant / Dreamstime.com
Urs, Foto: Franant / Dreamstime.com

Eutanasierea unei ursoaice care la începutul acestei luni a ucis un tânăr ce făcea jogging pe un traseu de drumeţii în nord-estul Italiei, caz în premieră în această ţară, este subiect de controversă. Preşedintele provinciei în care a avut loc incidentul a emis un ordin pentru eutanasierea ursului, ordin suspendat însă de instanţă după ce a fost contestat de organizații pentru protecţia animalelor.

Andrea Papi, în vârstă de 26 de ani, este primul italian omorât de un urs în vremurile moderne.

În 5 aprilie, tânărul alerga într-o zonă împădurită şi muntoasă din apropierea satului său Caldes, în regiunea Trentino-Tirolul de Sud, când s-a intersectat cu o ursoaică pe un traseu popular în rândul excursioniştilor şi turiştilor. Alertaţi de familie, care era îngrijorată că tânărul nu revenise acasă, salvatorii i-au găsit cadavrul în într-o râpă. Tânărul avea răni adânci pe tot corpul, iar primele rezultate ale autopsiei au indicat că acesta a murit în urma rănilor provocate de ursoaică, a scris presa italiană.

Animalul, în vârstă de 17 ani, poartă o zgardă echipată cu un dispozitiv GPS care îi monitorizează deplasările.

Controverse privind eutanasierea ursoaicei care l-a ucis pe tânăr

Preşedintele provinciei Trento, Maurizo Fugatti, de la partidul de dreapta Liga, a emis un ordin ca ursoaica să fie eutanasiată, însă acesta a fost suspendat de o instanţă în aşteptarea verdictului după un apel formulat de grupuri pentru protecţia drepturilor animalelor. O hotărâre definitivă este aşteptată în 12 mai.

Ministrul italian al Mediului, Gilberto Pichetto, a spus miercuri că ursul, capturat în această săptămână, ar trebui eutanasiat.

Joi, el a făcut noi declarații în acest caz, spunând că eutanasierea ursoaicei nu poate fi un act de răzbunare, scrie agenția ANSA, conform Agerpres.

  • „Omorârea lui JJ4 nu poate fi o răzbunare. Omorârea ei nu-i va da viaţa înapoi tânărului alergător, aşa cum a subliniat mama victimei cu cuvinte de o mare umanitate”, a spus Pichetto.
  • „Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că atacurile repetate asupra oamenilor şi animalelor au demonstrat clar că gestionarea urşilor din Trentino a devenit problematică şi că întreaga problemă trebuie revizuită pentru a asigura siguranţa locuitorilor şi a turiştilor. Ipoteza relocării grupurilor de exemplare în străinătate ar trebui, de asemenea, luată în considerare cu seriozitate”, a adăugat oficialul.

El a mai spus că decizia finală cu privire la eutanasierea ursoaicei este totuşi la latitudinea preşedintelui provinciei.

„Viaţa ursoaicei JJ4 nu ne va da fiul înapoi”

  • „Viaţa ursoaicei JJ4 nu ne va da fiul înapoi”, a declarat joi pentru cotidianul La Republica tatăl lui Andrea Papi, Carlo.
  • ”Este prea uşor să încercăm să punem capăt acestei tragedii eliminând un animal, pe care nu-l putem bănui că a vrut să omoare pe cineva. Nu ne interesează trofeele din politică”, a spus el.

Liderul partidului politic Rivoluzione Ecologista Animalista, Gabriella Caramanica, l-a acuzat pe Fugatti, preşedintele provinciei, că „a intrat în panică” şi a anunţat sacrificarea a aproximativ 70 de urşi dacă guvernul nu rezolvă problema relocării lor.

„Este mai bine în acest moment ca Fugatti să demisioneze imediat”, a spus Caraminica, adăugând că partidul său este „gata să o protejeze pe JJ4 şi pe puii ei la toate forurile competente”.

Guvernatorul Lombardiei din apropiere, Attilio Fontana a declarat: „Noi nu putem lua niciun urs din Trentino”, notează ANSA.

În Italia, dezbaterea privind coexistenţa dintre urşi şi oameni s-a intensificat de la moartea tânărului Andrea Papi. Responsabilii locali vor să reducă la jumătate numărul de urşi din regiunea nordică a Italiei şi pledează pentru eutanasierea urşilor agresivi.

Activiştii pentru drepturile animalelor critică planurile şi insistă pentru crearea de coridoare pentru animalele sălbatice şi pentru educarea populaţiei cu privire la modul în care să interacţioneze cu animalele sălbatice. (Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro