Sari direct la conținut

Primul stat european care spune că ar putea urma exemplul SUA de a părăsi Organizația Mondială a Sănătății: „Cu siguranță merită luat în considerare”

HotNews.ro
Organizatia Mondiala a Sanatatii, Foto: Anja Niedringhaus / AP / Profimedia
Organizatia Mondiala a Sanatatii, Foto: Anja Niedringhaus / AP / Profimedia

SUA și Argentina au părăsit în ultima săptămână Organizația Mondială a Sănătății și au lăsat instituția fără un procent semnificativ din bugetul său. Acum, Ungaria spune că ia în considerare această opțiune oferind drept argument decizia președintelui american Donald Trump, relatează Politico.

Gergely Gulyás, șeful cabinetului premierului ungar Viktor Orban, a declarat joi că „dacă cea mai puternică țară din lume decide să părăsească o organizație internațională, atunci cred că guvernul ungar ar acționa cu atenție dacă analizează că nu ar trebui să facă acest pas”.

„Am putea ajunge la concluzia că nu trebuie să o facem, am putea ajunge la o decizie diferită, desigur, dar cu siguranță merită luată în considerare”, a spus Gulyás, deoarece „cea mai puternică democrație din lume pleacă de bună voie”.

Trump a emis ordinul executiv prin care a decis retragerea SUA aproape imediat după preluarea mandatului, în ianuarie. Exemplul american a fost urmat miercuri de președintele argentinian Javier Milei.

Trump și aliații săi au acuzat OMS că se amestecă în chestiuni suverane ale țărilor membre, că este influențată în mod nejustificat de China și că a dat greș în gesionarea pandemiei de Covid-19.

Toate aceste acuzații au fost respinse de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un discurs adresat luni țărilor membre.

„Ca agenție a ONU, OMS este imparțială și există pentru a servi toate țările și toți oamenii”, a declarat Tedros. Atunci când țările fac cereri care depășesc misiunea OMS de a sprijini sănătatea globală, „spunem nu, politicos”, a adăugat el.

OMS, o organizaţie prezentă în peste 150 de ţări, estimează că 305 milioane de persoane vor avea nevoie de un ajutor umanitar de urgenţă în acest an.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro