Sari direct la conținut

Procesul lui Donald Trump. Procuror: „Acuzatul a orchestrat o schemă pentru a corupe alegerile prezidențiale din 2016” / Avocat: Nu e nimic ilegal în a încerca să influențezi alegerile

HotNews.ro
Donald Trump , Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia
Donald Trump , Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Procesul presupusei plăți ilegale făcute de Donald Trump către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, pentru cumpărarea tăcerii acesteia, a început luni, la New York, la câteva zile după stabilirea componenței juriului. Este cel mai puțin grav dintre procesele lui Trump, dar singurul care se va încheia înainte de alegerile prezidențiale din toamnă și care i-ar putea afecta șansele la victorie, scrie Reuters.

23:38„Conspirație”, remarci „picante” și „bun simț” în prima zi de dezbateri în procesul lui Trump / Proces întrerupt pt o… vizită la dentist

În prima zi a procesului, care a fost suspendat la mijlocul zilei pentru a-i permite unuia dintre jurați să se prezinte la o consultație la dentist, procuratura le-a cerut celor doisprezece cetățeni selectați să „folosească bunul simț”: „Nu vă lăsați influențați de evenimente irelevante care pot apărea în timpul acestui proces. Ignorați zgomotul, concentrați-vă asupra faptelor”.

„Suntem convinși că veți judeca acest caz pe baza dovezilor care vă vor fi prezentate în această sală de judecată, și nimic altceva”, a declarat avocatul miliardarului republican.

20:25 Donald Trump a vorbit cu presa după ce instanța s-a suspendat procesul pentru o zi, și a declarat că falsurile contabile care i se impută sunt doar „un caz de contabilitate, care este un lucru minor”, potrivit The Guardian.

„Sunt candidatul principal … și pentru asta încearcă să mă scoată din cursă. Cecurile sunt plătite unui avocat”, a atacat el.

Trump l-a atacat pe Michael Cohen, susținând că lucrurile pentru care Cohen a avut probleme „nu au avut nimic de-a face cu mine. [Cohen] a reprezentat o mulțime de oameni de-a lungul anilor, dar ei iau această plată și o numesc cheltuială legală… și pentru asta am fost pus sub acuzare”, mai spune Trump.

19:53 Jurații vor fi confruntați cu mărturiile lui Stormy Daniels și ale fostului avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, care a devenit unul dintre cei mai mari dușmani ai acestuia. Cohen a fost cel care a plătit-o pe actriță – la cererea șefului său, insistă el – din banii săi și a fost deja condamnat în acest caz.

Apărarea intenționează să atace credibilitatea acestui martor, care a fost, de asemenea, condamnat pentru minciună în fața Congresului.

Donald Trump denunță un caz fără substanță și o persecuție politică și lansează invective la adresa judecătorului Juan Merchan și a procurorului Alvin Bragg. Procurorii i-au cerut, de asemenea, judecătorului să îl sancționeze pentru încălcarea interdicției de a ataca martorii și jurații, o chestiune care va fi dezbătută marți.

18:47Unul dintre avocații lui Trump, Todd Blanche, susține că fostul președinte este nevinovat.

„Președintele Trump este nevinovat. Președintele Trump nu a comis nicio infracțiune. Biroul procurorului districtual din Manhattan nu ar fi trebuit niciodată să depună acest dosar”, a spus avocatul lui Trump Todd Blanche, relatează Reuters.

Blanche a vorbit la scurt timp după ce procurorii și-au prezentat cazul, argumentând că Trump a încălcat legea înșelând alegătorii.

Todd Blanche a minimizat apoi teoria procurorilor asupra dosarului.

„Nu e nimic ilegal în a încerca să influențezi alegerile, se numește democrație”, potrivit The Guardian și BBC.

18:15 Procurorul a schițat legătura dintre presupusa falsificare de către Donald Trump a registrelor de afaceri și presupusa încălcare a legii privind finanțarea campaniei electorale – ceea ce ar agrava infracțiunile.

Oficialul a spus juriului că schema pusă la cale de Trump, avocatul Cohen și David Pecker, editor al tabloidului National Enquirer, a avut scopul de a ajuta campania lui Trump.

Conspirația a avut trei părți, spune el:

O înțelegere pentru a publica articole pozitive în National Enquirer.

O înțelegere pentru a ataca adversarii

O înțelegere pentru a acționa ca „ochii și urechile” campaniei

„Niciun politician nu dorește presă negativă, dar dovezile de la proces vor arăta că nu a fost vorba de o simplă strategie de comunicare. Aceasta a fost o conspirație planificată, coordonată și de lungă durată pentru a influența alegerile din 2016, pentru a-l ajuta pe Donald Trump să fie ales prin cheltuieli ilegale – pentru a-i reduce la tăcere pe cei care aveau ceva rău de spus despre comportamentul său”, a spus procurorul.

„O conspirație infracțională”

18:00„Acest caz se referă la o conspirație infracțională și la fraudă. Acuzatul, Donald Trump, a orchestrat o schemă pentru a corupe alegerile prezidențiale din 2016, apoi a acoperit această conspirație mințind în registrele sale comerciale din New York, iar și iar”, a spus procurorul Matthew Colangelo, în declarația care deschide fondul procesului.

Trump „l-a invitat pe prietenul său, David Pecker, la o întâlnire la Trump Tower din Manhattan”, a continuat procurorul.

Pecker, Cohen și Trump s-au întâlnit și, „ca parte a acestei înțelegeri, Michael Cohen a plătit 130.000 de dolari unei actrițe de filme pentru adulți pe nume Stormy Daniels, pentru a o reduce la tăcere și pentru a se asigura că publicul nu află despre o relație sexuală cu acuzatul”, a mai spus el.

„Acuzatul a declarat în registrele sale de afaceri că îl plătea pe Cohen pentru servicii juridice în conformitate cu un acord legal, dar acestea erau minciuni. A vrut să ascundă comportamentul său infracțional și al altora”, a mai spus Matthew Colangelo.

17:30Trump are în față o săptămână extrem de aglomerată din punct de vedere juridic.

Luni, marți, joi și vineri, el se confruntă cu audierile în dosarul Stormy Daniels. Tot luni, un judecător civil din New York va ține o audiere pentru a decide dacă va anula sau nu garanția de 175 de milioane de dolari impusă lui Trump în dosarul civil de fraudă cu care se confruntă.

Joi, echipa de avocați a lui Trump va susține în fața Curții Supreme a SUA că Trump are imunitate prezidențială și nu poate fi urmărit penal pentru presupusele sale eforturi sale de a anula alegerile din 2020.

17:00Judecătorul Juan Merchan a anunțat că un jurat care își exprimase temerile cu privire la pesiunea presei a decis în cele din urmă să rămână parte a procesului.

Merchan declarase anterior că juratul nu mai era sigur că vrea să rămână, din cauza atenției intense a presei și a opiniei publice.

16:45Procesul a început. Procurorii și avocații lui Trump își vor prezenta pledoariile.

16:30Donald Trump a sosit la tribunalul din Manhattan unde se desfășoară procesul.

El s-a adresat jurnaliștilor înainte de a intra în sala de judecată din Manhattan, unde s-a plâns de modul în care a fost tratat și s-a descris din nou ca fiind victima unei „vânători de vrăjitoare”.

„Ceea ce se întâmplă aici nu ar trebui să se întâmple niciodată. Este o zi foarte, foarte tristă pentru America”, a declarat Trump.

Ce presupune procesul

Primul dintre cele patru procese penale ale lui Trump începe efectiv cu declarația procurorilor, care vor explica de ce presupusa mușamalizare a plății făcute în timpul campaniei electorale din 2016 către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels a încălcat legea.

Procurorii spun că plata de 130.000 de dolari, făcută de fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen pentru cumpărarea tăcerii lui Daniels în legătură cu o presupusă relație mai veche cu Trump, a înșelat alegătorii, în ultimele zile ale campaniei din 2016, într-un moment în care candidatura se confrunta cu o serie de scandaluri legate de comportamentul său sexual inadecvat.

Acuzarea mai spune că Trump i-a achitat întreaga sumă lui Cohen, înregistrând însă în mod ilegal această plată, în dosarele companiei sale imobiliare.

Trump a pledat nevinovat la cele 34 de capete de acuzare pentru falsificare de documente comerciale formulate de procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, și, în plus, a negat că ar fi avut o relație sexuală cu Daniels.

Experții juridici spun că procesul Stormy Daniels, care ar putea dura între șase și opt săptămâni, este cel mai puțin grav dintre procesele intentate lui Trump. Important este însă că este singurul care se va încheia înainte de alegerile prezidențiale din toamnă.

În vreme ce un verdict de vinovăție nu i-ar interzice lui Trump să preia funcția, în cazul unei victorii, decizia i-ar putea afecta candidatura, convingând o parte a alegătorilor să nu-l mai voteze.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, jumătate dintre alegătorii independenți și unul din patru republicani au spus că nu l-ar vota pe Trump dacă acesta ar fi condamnat pentru o infracțiune.

Ce spun procurorii

Procurorii susțin că plata pentru Daniels a făcut parte dintr-o schemă mai amplă de mușamalizare pusă la cale de Trump, Cohen și David Pecker – fostul director executiv al companiei American Media – pentru a plăti persoane ce dețineau informații potențial dăunătoare despre Trump, înainte de alegerile din noiembrie 2016.

Trump a sfârșit prin a o învinge pe democrata Hillary Clinton.

Pecker este primul martor pe care procurorii intenționează să îl audieze după declarațiile de deschidere, au relatat duminică New York Times și CNN.

Potrivit acuzării, acesta a fost de acord, în timpul unei întâlniri din august 2015 cu Trump și Cohen, să acționeze pentru a ajuta campania republicanului, fiind atent la poveștile negative despre acesta.

American Media, care publică tabloidul National Enquirer, a recunoscut în 2018, ca parte a unui acord pentru a evita urmărirea penală, că a plătit 150.000 de dolari fostei vedete Playboy Karen McDougal pentru drepturile asupra poveștii acesteia despre o aventură de câteva luni cu Trump în 2006 și 2007.

American Media a declarat că a colaborat cu campania lui Trump și că nu a publicat niciodată povestea.

Tabloidul a mai ajuns la o înțelegere similară pentru a plăti 30.000 de dolari unui portar care căuta să vândă o altă poveste ce susținea că Trump ar fi fost tatăl unui copil în afara căsătoriei, o poveste care s-a dovedit a fi falsă, potrivit procurorilor.

Trump a declarat că plățile au fost personale și nu au încălcat legea electorală. De asemenea, el a negat și relația cu McDougal.

Ce pedeapsă riscă Trump

Trump este acuzat că a înregistrat în mod fraudulos banii plătiți lui Cohen în 2017, drept ramburs pentru plata făcută de acesta către Daniels. Concret, Trump a înregistrat suma ca o cheltuială juridică în registrele contabile ale companiei sale imobiliare.

Mărturiile despre plățile făcute către McDougal și către portar ar putea ajuta procurorii să stabilească faptul că plata lui Cohen către Daniels făcea parte dintr-o schemă mai largă prin care Trump încerca să își protejeze candidatura.

În vreme ce falsificarea documentelor comerciale reprezintă un delict minor, fapta ar putea fi pedepsită cu până la patru ani de închisoare dacă procurorii vor dovedi că ea a fost făcută pentru a ascunde sau pentru a continua o altă infracțiune.

Procurorii spun că aceste infracțiuni includ presupuse încălcări ale legislației electorale și ale legislației fiscale.

Oamenii legii consideră că plata făcută de Cohen a fost echivalentul unei contribuții de campanie și că a depășit, în mod evident, plafonul de 2.700 de dolari stabilit pentru contribuțiile individuale.

În plus, legea statului New York consideră că promovarea unei candidaturi prin „mijloace ilegale” este o infracțiune.

Experții în drept au speculat că Trump ar putea susține că Michael Cohen a acționat pe cont propriu atunci când a plătit-o pe Daniels.

De asemenea, el ar putea susține că scopul plăților a fost nu de a-și ajuta candidatura, ci de a se proteja de jena provocată de aceste presupuse aventuri extraconjugale.

De asemenea, el ar putea încerca să submineze credibilitatea lui Cohen ca martor, inclusiv prin sublinierea faptului că acesta a recunoscut că a mințit în mărturii în fața Congresului.

Procurorii au admis că Michael Cohen s-ar putea confrunta cu probleme de credibilitate, deoarece a fost condamnat și încarcerat pentru acuzații federale de finanțare a campaniei electorale pentru rolul său în această schemă.

Ei intenționează să cheme în total cel puțin 20 de martori, potrivit echipei de apărare a lui Trump.

Un proces în plină cursă electorală

Problemele juridice ale lui Trump nu i-au afectat până acum perspectivele politice.

Rata sa de aprobare a crescut de fapt în rândul republicanilor, după ce acuzațiile din New York au fost anunțate în aprilie 2023, iar sondajele îl arată într-o cursă strânsă cu Biden.

El se confruntă cu alte trei acuzații penale care decurg din eforturile sale de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, pierdute în fața lui Biden, și din modul în care a gestionat documentele clasificate după ce a părăsit Casa Albă în 2021.

Trump a pledat nevinovat în aceste cazuri și le prezintă pe toate ca pe un efort al aliaților democrați ai lui Biden de a-i submina campania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro