Sari direct la conținut

Procurorul care a condus ancheta în cazul Caracal devine numărul 2 în Parchetul General. Dincă nu a fost prins după răpirea primei fete, deși existau imagini

Gheorghe Dinca, Foto: Agerpres
Gheorghe Dinca, Foto: Agerpres

Procurorul Ionuț Ciprian Spiridon a fost delegat marți în funcția de prim-adjunct al procurorului general, post pentru care la acest moment este în desfășurare un concurs. Spiridon a condus DIICOT Craiova la momentul dispariției și uciderii tinerelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, procurorii nereușind atunci identificarea lui Gheorghe Dincă deși au existat imagini cu mașina acestuia, imediat după răpirea primei victime.

În ședința de marți, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis cererea procurorului Ionuț Ciprian Spiridon de a-și înceta activitatea la DIICOT Craiova. El urma să își continue activitatea, din 1 octombrie, la Parchetul Tribunalului Ialomița, unitate de parchet de unde provine. 

Spiridon însă nu se va întoarce la Ialomița, pentru că CSM a hotărât, tot marți, ca el să fie delegat prim-adjunct al procurorului general al României, Alex Florența, începând cu 1 octombrie, dar „nu mai mult de 6 luni”.

Decizia CSM a fost luată în unanimitate, după ce a fost suplimentată ordinea de zi a Secției pentru procurori.

Delegat într-o funcție pentru care concursul e în plină desfășurare

Ionuț Ciprian Spiridon a fost delegat prim-adjunct al procurorului general Alex Florin Florența în condițiile în care se află în plină desfășurare un concurs pentru ocuparea acestei funcții

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, cei care vor să ocupe funcția pot depune candidaturile până în 29 septembrie:

– 29.10.2024, ora 12.00 – termenul-limită pentru depunerea cererilor de participare la selecție;

– 29.10.2024, ora 13.00 – începerea verificării, de către Ministerul Justiției, a îndeplinirii de către candidații înscriși a condițiilor prevăzute de lege pentru participarea la selecție;

– 31.10.2024 – afișarea listei procurorilor care îndeplinesc condițiile de participare la selecție, precum și a programării interviurilor;

– 01.11.2024 – începerea, de către comisia de interviu, a analizei și evaluării documentației depuse de către candidați;

– 06.11.2024 – 08.11.2024 – susținerea interviului în fața comisiei de interviu;

– 11.11.2024 – afișarea rezultatului selecției realizate de ministrul justiției;

– 11.11.2024 – transmiterea rezultatului către Secția de procurori a CSM, în vederea emiterii avizului consultativ motivat.

Procurorul Ciprian Spiridon, la conducerea DIICOT Craiova, care nu a reușit să îl prindă pe Dincă deși erau imagini

DIICOT Craiova a anchetat încă din iunie 2019 cazul Caracal. Deși aveau imagini cu una dintre victimele lui Gheorghe Dincă – Luiza Melencu (18 ani) – în care aceasta se urca în mașina bărbatului, autoritățile nu au reușit să identifice mașina, victima sau pe Dincă. 

O lună mai târziu, Dincă a folosit aceeași mașină pentru a răpi o altă tânără – Alexandra Măceșanu (15 ani). 

Ionuț Ciprian Spiridon, în calitatea sa de șef al DIICOT Craiova la acea vreme, a motivat în instanță că autoritățile nu l-au identificat pe bărbat încă de la prima răpire pentru că nu au putut vedea în imagini numărul de înmatriculare al mașinii, a scris Europa Liberă România.

Spiridon a fost numit șef la DIICOT Craiova în 2016, iar mandatul i-a fost prelungit pentru încă trei ani în 2019.

Cazul Caracal

Alexandra Măceşanu a plecat de acasă, din comuna Dobrosloveni, în 24 iulie 2019, pentru a se întâlni cu un prieten la Caracal. Dată dispărută, a doua zi fata a sunat la 112 din casa lui Gheorghe Dincă, însă poliția a așteptat până dimineață ca să intre în curtea acestuia.

În curtea lui Dincă, anchetatorii au găsit un butoi metalic sub care se aflau cenușă și fragmente de oase umane calcinate. Cazul a adus în atenţie dispariţia Luizei Melencu, o tânără de 18 ani care fusese văzută ultima oară tot în Caracal, în 14 aprilie 2019, în timp ce era luată „la ocazie”, la fel ca Alexandra.

Curtea de Apel Craiova a decis, în mai 2023, condamnarea definitivă a lui Gheorghe Dincă la 30 de ani de închisoare, pentru omor calificat, trafic de persoane şi alte infracţiuni în cazul dispariţiei adolescentelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, iar a inculpatului Ştefan Risipiţeanu la 12 ani de închisoare, pentru viol.

Procurorii au descris cum le-a răpit Gheorghe Dincă pe cele două tinere, pe care le-a luat cu mașina „la ocazie”, le-a dus apoi la locuința sa din Caracal, unde le-a violat și le-a ucis, după care le-a ars corpurile în același butoi metalic din curtea casei.

INTERVIURILE HotNews.ro