Sari direct la conținut

Procurorul general Augustin Lazar arata cum poate iesi un criminal mai repede din inchisoare daca OUG de gratiere intra in vigoare. "Cei care au initiat acest montaj, cu un paravan in fata unui interes ocult, au subestimat IQ-ul romanilor si al presei de investigatii"

HotNews.ro
Augustin Lazar, Foto: AGERPRES
Augustin Lazar, Foto: AGERPRES

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, a atacat virulent intr-un interviu pentru Ziare.com ordonantele de urgenta pentru gratiere si modificarea Codului Penal. Lazar a spus ca in spatele PUG-urilor sunt interese oculte, ca principalii beneficiari vor fi primari, parlamentari, consilieri locali si judeteni, ca odata intrate in vigoare prevederile se va reinstaura legea tacerii.

Cele mai dure declaratii ale lui Augustin Lazar:

  • “Cei care au initiat acest montaj, cu un paravan in fata unui interes ocult, au subestimat IQ-ul romanilor si al presei de investigatii, care imediat a aratat adevaratele interese”.
  • Colegii din CSM au fost surprinsi sa vada ca autoritatea judecatoreasca nu e luata in serios ca autoritate a statului roman, ca nu li s-a cerut avizul de catre Guvern pentru astfel de proiecte de OUG.
  •  In state precum Franta exista un grad de ocupare de 200% si nu au luat astfel de masuri pripite, in care sa dispuna gratierea nu numai a celor incarcerati, ci si a unora sanctionati cu suspendare. De ce trebuie ei gratiati
  • In spate vedem un interes ocult, care nu e explicat de nimeni, dar incepe sa-l identifice presa.
  • Ca magistrat, eu nu pot spune ca aceste acte normative au fost date in considerarea interesului lui X sau Y dintre persoanele inculpate sau condamnate. Insa observ cu satisfactie ca presa de investigatii, care poate vorbi despre aceste lucruri, a reusit din doua miscari sa clarifice problema.
  • Cei care au initiat acest montaj, cu un paravan in fata unui interes ocult, au subestimat IQ-ul romanilor si al presei de investigatii, care imediat a aratat adevaratele interese.
  • In special persoanele condamnate pentru conflict de interese au un avantaj daca sunt gratiate, chiar daca sunt condamnate cu suspendare. Exista un numar mare de astfel de persoane si nu orice fel de persoane: primari, parlamentari, consilieri locali si judeteni.
  • Exista o categorie de persoane dintre cele privilegiate conform proiectului in considerarea careia cred ca a fost gandit actul normativ: parlamentari, primari, consilieri locali si judeteni, directori, fosti ministri care au comis infractiuni. In loc sa infrunte cu demnitate situatia, fac un grup de interese pentru a-si promova un act de clementa.
  • Noi trebuie sa ne consolidam institutiile, nu sa consolidam randurile infractorilor prin aducerea altora, aflati in executarea pedepsei.
  • In cazul conflictului de interese, CCR a declarat neconstitutionala doar sintagma “raporturi comerciale”. Ea trebuia luata si adaptata pentru a fi previzibila si clara. In rest, textul era foarte bun. Initiatorul proiectului a eliminat cu totul sintagma si a introdus “un pion otravit” in interiorul textului: mentinunea ca foloasele sa fie “necuvenite”. Textul va fi total inaplicabil in viitor. Nu se va putea demonstra acest element de “necuvenit”.
  • Denuntul nu e un brevet romanesc. Se sugereaza pe diverse posturi de televiziune ca l-am scos acum si pe baza lui se dau condamnari. Gresit! E un instrument luat de la democratiile occidentale si reprezinta cheia prin care ei au deschis omerta, legea tacerii. Cand avem de-a face cu infractiuni de criminalitate organizata si coruptie trebuie sa avem instrumente specifice, sa-i incurajam pe unii sa coopereze cu autoritatea judiciara si sa se protejeze astfel pe ei insisi. Daca eliminam acest instrument, legea tacerii se va reinstaura. Italienii s-au lovit primii de omerta si ei au expresia “cine tace scapa”. Si inca una siciliana: “cine e orb, surd si tace traieste 1.000 de ani in pace”. Iata unde vor sa ajunga dumnealor! Daca reglementeaza denuntul in asa fel incat sa nu poata fi folosit ca instrument juridic, vom trai in pace cum am mai trait.
  • Deci un condamnat pentru omor care a primit 15 ani de puscarie, are 61 de ani si a executat 7 ani si jumatate, iese din penitenciar? Conform acestui proiect de act normativ foarte generos, poate iesi in libertate. Si imediat societatea se va trezi in fata unui nou val de criminalitate. Noi trebuie sa ne consolidam institutiile, nu sa consolidam randurile infractorilor prin aducerea altora, aflati in executarea pedepsei.

Citeste tot articolul pe Ziare.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro