Sari direct la conținut

Producătorul filmelor „Matrix” și „Ocean’s Eleven” a intrat în faliment din cauza disputei cu unul dintre marile nume de la Hollywood

HotNews.ro
Producătorul filmelor „Matrix” și „Ocean’s Eleven” a intrat în faliment din cauza disputei cu unul dintre marile nume de la Hollywood
Keanu Reeves într-o secvență din filmul „The Matrix 4: Resurrections”, FOTO: Warner Bros. - Village Roadshow / AFP / Profimedia Images

Village Roadshow Entertainment Group, casa de producție și finanțatorul unor filme ca „The Matrix”, „Ocean’s Eleven”, „Joker” sau „The Lego Movie”, a solicitat protecția în baza legii falimentului din Statele Unite, anunță revista Variety.

Compania a depus cererea luni la o instanță din statul Delaware. Mutarea vine în contextul unei dispute juridice prelungite și costisitoare cu partenerul său de lungă durată, Warner Bros., privind filmul The Matrix Resurrections.

Village Roadshow a dat în judecată WB pentru încălcarea contractului după ce studioul a lansat filmul pe platforma sa de streaming Max, fosta HBO Max, în aceeași zi cu premiera sa în cinematografe.

„Compania s-a bucurat istoric de o relație prolifică de coproducție, cofinanțare și coproprietate cu WB, care a inclus producția, deținerea și drepturile derivate ce decurg din 89 de titluri – inclusiv franciza Matrix – și care au constituit majoritatea activității debitorilor”, se arată în documentele depuse luni.

„Arbitrajul cu WB a obligat compania să acumuleze peste 18.000.000 de dolari în taxe de judecată, aproape toate fiind încă neplătite, și prezintă riscul unei hotărâri arbitrale care ar putea destabiliza complet situația financiară a companiei, însă acesta nu este singurul impact. Chiar dacă arbitrajul cu WB va fi soluționat, compania consideră că relația sa de colaborare cu WB a fost iremediabil afectată, ceea ce reprezintă o pierdere semnificativă, având în vedere că această relație a fost elementul central al succesului său istoric în industria divertismentului”, mai notează documentele juridice.

Deși numele marilor studiouri ca Warner Bros, Universal, Paramount sau Disney sunt cele care atrag atenția, ele sunt de multe ori doar distribuitorii sau finanțatorii principali ai unor filme cunoscute, în timp ce de filmarea lor propriu-zisă se ocupă studiouri mai mici sau case de producție precum Village Roadshow.

La fel ca alte case de producție, Village Roadshow s-a confruntat cu dificultăți din cauza scăderii pieței provocate de pandemie și a grevei scenariștilor de la Hollywood, care a întârziat numeroase producții. Revista Variety subliniază însă că problemele sale de lichiditate au rezultat în principal din disputa cu Warner Bros.

Village Roadshow a fost fondată în 1997 și a produs peste 100 de filme, printre care Mad Max: Fury Road, Wonka și Ready Player One.

INTERVIURILE HotNews.ro