Sari direct la conținut

Produsele din tutun încălzit cu arome, interzise în România. Tutunul încălzit va fi etichetat cu pictograme care informează asupra riscurilor

HotNews.ro
Tutun încălzit, Foto: Foryouinf / Dreamstime.com
Tutun încălzit, Foto: Foryouinf / Dreamstime.com

​Produsele din tutun încălzit care conțin arome „în oricare dintre componentele lor, cum ar fi filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun, precum si modificarea intensității arderii lor”, vor fi interzise în România, prevede o Ordonanță de Urgență adoptată joi. Practic, interdicția care există deja pentru țigarete și pentru tutunul de rulat se extinde acum și la tutunul încălzit. De asemenea, produsele din tutun încălzit vor fi etichetate cu pictograme ce avertizează în legătură cu riscurile fumatului, după modelul țigărilor clasice.

Noile reglementări vizează „informarea corectă a consumatorilor privind efectele utilizării produselor de tutun încălzit prin introducerea obligativității unei etichetări corespunzătoare”, arată Ministerul Sănătății.

Ce aduce nou Ordonanța de Urgență adoptată astăzi:

  • extinde la produsele din tutun încălzit interdicția privind introducerea pe piață a produselor cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor, cum ar fi filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun, precum si modificarea intensității arderii lor. Aceste interdicții există deja pentru țigarete și pentru tutunul de rulat.
  • prevede etichetarea în plus cu pictograme pentru produsele din tutun încălzit, în măsura în care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard). Conform Directivei europene, obligativitatea etichetarii este diferită la produsele din tutun încălzit, în funcție de prezența sau absența procesului de ardere.
  • prevede necesitatea notificării către Ministerul Sănătății a produselor din tutun încălzit, în măsura în care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard).

Creștere spectaculoasă a vânzărilor de produse din tutun încălzit în Europa

Adoptarea actului normativ este determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depășit 2,5% din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii Europene, arată Ministerul Sănătății.

Beneficiarii direcți ai reglementării sunt adulții și tinerii care au folosit / folosesc țigări electronice sau dispozitive electronice.

Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulții care folosesc zilnic sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației.

Conform unui studiu INS, un procent de 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice.

În România, peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21.000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun și peste 15.000 în urma bolilor oncologice, iar restul prin boli respiratorii.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro