Sari direct la conținut

Profesorul universitar rus arestat în Estonia pentru spionaj în favoarea Moscovei a fost condamnat la 6 ani de închisoare

HotNews.ro
Profesorul universitar rus arestat în Estonia pentru spionaj în favoarea Moscovei a fost condamnat la 6 ani de închisoare
Clădirea principală a Universității din Tartu, al doilea oraș ca mărime din Estonia, 20 octombrie 2023. Sursa foto: Alexander Welscher / DPA / Profimedia

Un tribunal estonian l-a condamnat marți pe profesorul universitar rus Viaceslav Morozov la șase ani și trei luni de închisoare, după ce acesta a fost acuzat de spionaj împotriva țării baltice în favoarea Moscovei, scrie The Moscow Times.

Morozov, politolog și fost profesor la Universitatea din Tartu, a fost „găsit vinovat de activități împotriva Republicii Estonia în interesul și în numele unui serviciu de informații străin”, a relatat radiodifuzorul național ERR.

Instanța a stabilit că Morozov a adunat informații despre politica internă și de apărare a Estoniei – precum și despre „persoane și infrastructuri legate de aceasta” – pe care le-ar fi transmis apoi serviciilor secrete rusești.

Autoritățile estoniene spun că universitarul a fost recrutat de serviciile rusești de informații pe când era încă student, în anii 1990. De asemenea, acestea au precizat că informațiile pe care le-a adunat erau „în mare parte publice” și că profesorul nu avea acces la secrete de stat.

Morozov a fost arestat sub suspiciunea de spionaj de către Serviciul Estonian de Securitate Internă (ISS) la începutul lunii ianuarie. El a fost concediat din postul său de profesor la Universitatea din Tartu în urma deschiderii unei anchete penale împotriva lui.

La momentul respectiv, șeful ISS, Margo Palloson, a declarat că dosarul împotriva lui Morozov a urmat „altor câteva zeci de cazuri și ilustrează dorința agențiilor de informații rusești de a se infiltra în diferite domenii ale vieții din Estonia, inclusiv în mediul academic”.

Chiar înainte de arestarea lui, Morozov a distribuit pe Facebook informații despre evenimentele anti-război organizate de rușii care trăiesc în Tallinn, precum și despre propriile sale cercetări privind societatea civilă și represiunea politică din Rusia.

Înainte de a se muta în Estonia în 2010 pentru a preda, Morozov a lucrat la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg timp de peste un deceniu.

INTERVIURILE HotNews.ro