Sari direct la conținut

PROFIL Alegeri Moldova: Cine este Maia Sandu, candidata proeuropeana in turul doi al prezidentialelor

HotNews.ro

Maia Sandu, care va reprezenta partidele proeuropene in al doilea tur al primelor alegeri prezidentiale din Republica Moldova, este o figura relativ noua pe scena politica din aceasta tara. Mesajul ei anticoruptie si pro-reforma, pe care il promoveaza de cand a aparut prima data pe scena publica, in urma cu patru ani, i-a convins pe aproape 40% dintre moldoveni sa ii acorde votul in alegerile de duminica, propulsand-o la limita in confruntarea finala de peste doua saptamani cu reprezentantul stangii proruse, Igor Dodon.

Maia Sandu are 44 de ani si a intrat in paienjenisul politicii de la Chisinau in 2012. Atunci, a fost numita ministru al Educatiei in cel de-al doilea guvern condus de Vlad Filat, fiind propusa de Partidul Liberal Democrat din Moldova. Pana atunci, a evitat lumea afacerilor, in care se impleteau interesele partidelor si liderilor politici de toate culorile, optand sa invete si sa lucreze in aparatul administrativ si pentru institutii internationale.

A terminat Facultatea de Management la Academia de Studii Economice din Moldova in 1994, a urmat apoi un master in relatii internationale, tot in Moldova, pana in 1998, iar dupa mai bine de un deceniu, intre 2009 si 2010, a urmat un master in administratie publica la Harvard Kennedy School of Government (SUA).

Profesional, imediat dupa terminarea facultatii, in 1994, s-a angajat la Ministerul Economiei din Chisinau, unde a lucrat in calitate de consultant si sef adjunct de directie. Apoi, intre 1998 si 2005, a fost economist la Oficiul Bancii Mondiale, iar intre 2005-2006 s-a intors la Ministerul Economiei, ca director pentru politici macroeconomice si programe de dezvoltare.

Ulterior, a fost coordonator de program pentru Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (2007), consultant pentru reforma administratiei publice centrale (2007-2009), iar intre 2010 si 2012 a lucrat pe post de consilier al Directorului executiv la Banca Mondiala, Washington DC.

Ea a renuntat la acest post pentru a intra in guvernul Filat 2, ca ministru al Educatiei. Potrivit Rise Project Moldova, schimbarea a avut un impact substantial asupra propriei averi: in primele sapte luni din 2012, in SUA, a incasat 70.000 de dolari; in Moldova, ca ministru, a fost remunerata cu doar 33.877 de lei in cinci luni. Pana in vara lui 2015, nu doar ca nu a agonisit nimic, ci a inregistrat o scadere substantiala de avere, de la 164.000 de dolari cat avea in conturi in 21012, la circa 89.000 de dolari in iulie 2015, potrivit aceleiasi surse.

Maia Sandu s-a asociat cu PDLM in 2014, la alegerile parlamentare, fara sa fie clar la vremea respectiva daca facea sau nu parte din partid. Anul urmator, PDLM a propus-o pentru functia de prim-ministru, dar i-a retras sprijinul. Maia Sandu se declara dezamagita de starea clasei politice si, in decembrie 2015, si-a anuntat propria miscare politica – viitorul Partid Actiune si Solidaritate (PAS).

Pe 31 august, PAS a anuntat candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidentiale din 30 octombrie, cu promisiunea ca va folosi functia pentru a incepe „curatarea clasei politice” si recastigarea independentei Republicii Moldova, in fata unei multitudini de partide pe care le considera supuse Moscovei. Pe parcurs, a obtinut si sprijinul Partidului Platforma „Demnitate si Adevar” (PPDA) si al Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Platforma sa s-a concentrat pe promisiuni de combatere a coruptiei si de „rasturnare” a sistemului oligarhic, declarandu-l pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc „seful coruptiei”.

Plahotniuc a afirmat, luna aceasta, intr-un interviu ca ar sustine-o pe Maia Sandu, daca ea va ajunge in turul doi si candidatul Partidului Democrat (controlat de Plahotniuc), Marian Lupu, nu s-ar califica. Dar Maia Sandu a respins sprijinul omului de afaceri, declarand ca acesta ar urmari doar sa o „discrediteze”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro