Sari direct la conținut

Programul american de rachete nucleare este cu mulți ani în urmă și va depăși bugetul

HotNews.ro
Un program al Pentagonului de înlocuire a unora dintre rachetele balistice intercontinentale învechite va fi cu ani în urmă față de program și cu 81% peste buget, a declarat luni armata americană, citată de Reuters.
Test cu o rachetă balistică intercontinentală, Minuteman III, în SUA, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Test cu o rachetă balistică intercontinentală, Minuteman III, în SUA, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Proiectul, numit acum programul de rachete balistice intercontinentale Sentinel, este conceput și gestionat de Northrop Grumman NOC.N și vizează înlocuirea rachetelor Minuteman III învechite.

Programul este estimat să coste 140,9 miliarde de dolari, în creștere cu 81% față de o estimare a costurilor din septembrie 2020.

„Suntem pe deplin conștienți de costuri, dar suntem, de asemenea, conștienți de riscurile de a nu ne moderniza forțele nucleare și de a nu aborda amenințările foarte reale cu care ne confruntăm”, a declarat reporterilor subsecretarul american al apărării pentru achiziții și susținere, William LaPlante. LaPlante a certificat că programul ar trebui să continue în ciuda depășirii costurilor.

„Există motive pentru creșterea costurilor, dar nu există scuze. Lucrăm deja pentru a aborda cauzele principale și, mai important, credem că suntem pe calea cea bună pentru a ne apăra națiunea”, a adăugat LaPlante.

Cea mai mare parte a creșterii costurilor este asociată cu instalațiile de lansare, centrele de lansare și alte procese implicate în conversia de la Minuteman III la Sentinel. Reuters a raportat că costul „programului nemodificat” ar putea fi de până la 160 de miliarde de dolari.

Noua estimare a costurilor Sentinel eclipsează o creștere la „cel puțin” 131 de miliarde de dolari pe care Air Force a făcut-o publică în ianuarie.

INTERVIURILE HotNews.ro