Sari direct la conținut

Proiect de lege aprobat de Guvern: Copiii care nu sunt insotiti de unul dintre parinti vor putea fi scosi mai usor din tara

HotNews.ro

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, unele reglementari in scopul inlesnirii conditiilor de iesire din Romania a cetatenilor romani minori. Astfel, declaratia de acord a parintelui care nu il insoteste pe minor in timpul calatoriei poate fi eliberata pentru mai multe calatorii, respectiv pentru o perioada de pana la 3 ani, fara mentionarea destinatiilor. In aces moment, legea obliga parintii sa autentifice declaratiile pentru fiecare iesire din Romania a minorilor, cu precizarea destinatiei si a scopului deplasarii.

Potrivit legislatiei actuale, este obligatorie declaratia autentificata pentru fiecare iesire din Romania a minorilor sau intocmirea unei declaratii pentru toate deplasarile in strainatate, ceea ce a provocat nemultumiri indeosebi in cazul minorilor care calatoresc frecvent pentru a desfasura activitati culturale, sportive, educationale, in afara tarii, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, se elimina obligativitatea mentionarii scopului deplasarii si a rutei din cuprinsul declaratiei notariale privind acordul parintelui pentru efectuarea calatoriei in strainatate de catre minor, insotit de o alta persoana. Aceasta modificare survine intrucat in practica au existat situatii in care minorilor nu li s-a permis iesirea din tara deoarece, independent de vointa insotitorului, compania de transport a modificat traseul ce urma sa fie parcurs pana la destinatie.

Potrivit Guvernului, in cazul minorilor care au domiciliul/resedinta in statul de destinatie, nu mai este necesara prezentarea declaratiei parintilor/tutorilor.

Scopul acestor modificari este de a gasi solutii adecvate, usor de indeplinit si mai putin costisitoare, privind conditiile in care cetatenii romani minori pot calatori in strainatate, insotiti de parinti/tutori legali.

Modificarile tin seama si de legislatia mult mai permisiva, in acest domeniu, din alte tari ale Uniunii Europene, sustine Guvernul.

Actul normativ vizeaza, totodata, si regimul eliberarii pasapoartelor diplomatice si de serviciu. Astfel, pasaportul de serviciu se elibereaza si pentru personalul autoritatilor publice care candideaza pentru posturi in cazul unor organizatii, institutii si misiuni internationale, la cerere, sau care ocupa functii de expert national detasat la institutiile si organismele Uniunii Europene. Pasapoartele diplomatice se acorda si persoanelor care detin functii asimilate ca rang prim-adjunctului si adjunctilor procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si fostilor ministri de externe. Dintre categoriile de beneficiari ai pasaportului diplomatic a fost eliminat procurorul general financiar al Curtii de Conturi, avand in vedere ca aceasta functie nu mai exista in prezent.

Se vor elibera pasaporte diplomatice sau de serviciu si copiilor aflati in intretinerea persoanelor expres prevazute de lege, trimise in misiune oficiala in strainatate, precum si sotului ori sotiei acestora, atunci cand copiii ii insotesc in cursul misiunii oficiale in strainatate.

Reglementarea este insotita de obligatia ca pasapoartele sa fie predate de catre titular la incetarea calitatii sale oficiale, in caz contrar fiind anulate de Ministerul Afacerilor Externe.

Proiectul de lege aprobat de Guvern modifica si completeaza Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Proiectul va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.

In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a acestei legi, vor fi modificate si completate Normele metodologice de aplicare a Legii nr 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aprobate prin HG nr. 94/2006, conform noilor reglementari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro