Sari direct la conținut

Proiectul de Cod Electoral al Asociatiei Pro Democratia

HotNews.ro

Cele mai multe voci publice au facut, in ultimele saptamani, referire la proiectul de Cod Electoral elaborat de Asociatia Pro Democratia, cel in jurul caruia pare sa se adune cea mai mare sustinere. In acesta se prevede un sistem de votare mixt, in care jumatate din alesi sunt desemnati in mod direct, iar restul mandatelor sunt imparite la nivel regional, judetean sau local.

Proiectul aduce ca si noutate o noua unitate electorala: colegiul uninominal. In cazul alegerilor parlamentare, cele mai de interes in ultima perioada, numarul colegiilor electorale in fiecare judet va fi egal cu jumatate din numarul mandatelor de parlamentar alocate respectivului judet.

Astfel, in fiecare colegiu, candidatul care a adunat cel mai mare numar de voturi va fi declarat castigator, iar restul mandatelor vor fi alocate in functie de repartizarea facuta in regiunea de dezvoltare din care face parte.

Printre celelalte noutati aduse de documentul Pro Democratia sunt instituirea votului prin corespondenta si schimbarea zilei de votare din duminica in sambata.

Daca proiectul va deveni act normativ, formatiunile si candidatii participanti la procesul electoral vor fi obligati, inainte de declansarea procedurilor de alegeri, sa constituie depozite de bani care li se restituie dupa validarea rezultatelor, doar daca au obtinut cel putin 2% din voturile electoratului.

Sumele pe care vor fi obligati sa le depuna in conturi special deschise depind de functia la care se depune candidatura.

Cea mai redusa cotizatie este de o zecime dintr-un salariu minim brut la nivel de tara, aferenta fiecarui candidat la un mandat de consilier local intr-o localitate de maximum 10.000 de locuitori. Cea mai mare cotizatie este de 1.000 de salarii minime brute la nivel national, pe care trebuie sa o depuna orice persoana care candideaza la functia de presedinte al Romaniei.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro