Recomandările de reformă transmise de FMI după discuții cu Guvernul României: cote unice de 15 și 25% la venituri. Statul e acum unul dintre campionii europeni doar la impozitarea veniturilor mici. Ce propuneri sunt pentru pensii

Asistența tehnică din partea FMI propune un pachet de reformă fiscală cu recomandări care mută povara fiscală de la impozitarea muncii (inclusiv contribuțiile la asigurările sociale) către impozite pe consum și, într-o măsură mai mică, pe capital. Dacă sunt implementate integral, pot genera venituri de cel puțin 1,2% din PIB în 2025, spune FMI.
- „Impozitul pe venitul din muncă în România, care include impozitul pe venitul persoanelor fizice și contribuțiile obligatorii la asigurările sociale pentru pensii și asigurări de sănătate, este unul dintre cele mai ridicate din UE la nivelurile inferioare ale venitului”, notează FMI.
- Titlul raportului FMI publicat vineri, 6 iunie 2025, este: „România – o combinație de impozite pentru a atinge sustenabilitatea și echitatea fiscală”.
A. Impozitarea muncii
Trecerea de la o cotă unică de impozitare a veniturilor din muncă de 10% la un sistem cu două cote marginale de impozitare, 15% și 25%, aceasta din urmă fiind aplicabilă la cele mai mari venituri (percentila 90 de venit).
Pentru a reduce sarcina fiscală aferentă muncii pentru majoritatea contribuabililor, contribuția la asigurările de sănătate ar trebui redusă semnificativ sau eliminată.
Dacă spațiul fiscal permite, sarcina fiscală aferentă muncii la veniturile mici ar trebui abordată printr-o alocație mai generoasă sau prin introducerea unui program de beneficii în funcție de locul de muncă.
Contribuțiile la pensii ar trebui fie să fie nedeductibile, fie veniturile din pensii ar trebui impozitate.
B. Impozitarea veniturilor din capital și a proprietăților
Impozitele pe dividendele distribuite către persoane fizice ar trebui majorate de la nivelul actual de 10%, aceasta fiind rata impozitului pe veniturile din dobânzi. Acest lucru ar crește veniturile, ar reduce oportunitățile de arbitraj fiscal și ar îmbunătăți progresivitatea.
Principalele recomandări pentru impozitul pe proprietate sunt de a uni impozitul pe terenuri și clădiri într-un singur impozit și de a reduce scutirile, oferind în același timp scutiri de taxe pentru grupurile vulnerabile sub alte forme.
Impozitarea profiturilor afacerilor poate fi îmbunătățită prin eliminarea creditului fiscal pentru sponsorizările corporative și înlocuirea scutirii de taxe pentru profiturile reinvestite cu un credit fiscal de până la 50% pentru investițiile eligibile, plafonat la 10% din obligațiile fiscale privind profitul.
Stimulentul fiscal pentru cercetare și dezvoltare ar trebui restructurat ca un credit fiscal rambursabil. În cele din urmă, pragul cifrei de afaceri pentru regimul microîntreprinderilor a fost redus substanțial
C. Taxe pe consum
Pentru a crește veniturile și a crea spațiu fiscal pentru reducerea cotei contribuției pentru asistența medicală, cotele reduse de TVA ar trebui majorate la cota standard, cu excepția, eventual, a alimentelor de bază – creșterea ar putea fi eșalonată în timp pentru a atenua impactul acesteia asupra prețurilor de consum.
În plus, cota standard ar trebui majorată de la 19% la cel puțin 20% în 2025 și ulterior la 21% – aproape de media UE-27 de 22%. Accizele ajustate la inflație la tutun și alcool ar trebui majorate, iar cota accizei la vinuri ar trebui unificată la aproximativ 60 RON/hl (la prețuri actuale).
Accizele ajustate la inflație la combustibilii fosili ar trebui majorate treptat până la nivelurile lor optime.
Ce măsuri discută partidele
Recomandările FMI vin în contextul în care reprezentanții partidelor PSD, PNL, USR și UDMR discută, în cardul unui grup tehnic la Cotroceni, măsuri pe care viitorul Guvern să le ia pentru reducerea deficitului bugetar.
Reprezentanții partidelor au făcut un draft cu măsurile de creștere a taxelor și de reducere a cheltuielilor discutate săptămâna aceasta, de luni până joi. Aceste propuneri urmează să fie din nou discutate de liderii partidelor, o decizie finală fiind așteptată luni, au declarat pentru HotNews surse politice.
Printre măsurile discutate se numără și cea legată de creșterea TVA. Există mai multe scenarii printre care majorarea cotei standard de la 19 la 21%. Procentul rămâne în continuare în discuție.
Se ia în calcul și renunțarea la cotele reduse de TVA, cu excepția alimentelor, apei sau medicamentelor, au declarat pentru HotNews reprezentanți ai unui partid care au participat la discuțiile de la Cotroceni. Pentru categoriile menționate TVA ar putea fi de 5 sau de 9%
În plus, există și propunerea introducerii unei taxe pe tranzacție sau pe valoare, adică o taxă care să fie percepută la fiecare tranzacție efectuată.