Sari direct la conținut

Protest al parlamentarilor Ucrainei, la discursul sustinut de Nariskin in Senatul Romaniei / Acesta a fost invitat la Bucuresti de Tariceanu, desi are interdictie de a intra in spatiul UE

HotNews.ro
Nariskin, discurs in Parlamentul Romaniei, Foto: Captura Digi 24
Nariskin, discurs in Parlamentul Romaniei, Foto: Captura Digi 24

Reprezentantii Ucrainei la Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice la Marea Neagra au protestat in Senatul Romaniei in momentul in care seful Dumei de Stat din Rusia, Serghei Nariskin, a inceput sa sustina un discurs. Calin Popescu Tariceanu le-a cerut reprezentantilor Ucrainei sa ia loc, dar acestia nu au dat curs invitatiei.

Pe o pancarta afisata de acestia se putea citi: „2008 Georgia. 2014 Ucraina. Who’s next. Putin stop”.

Reamintim ca Nariskin se afla vineri la Bucuresti, la invitatia lui Calin Popescu Tariceanu, pentru a participa la ceremonie de preluare a presedintiei Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagra de la Parlamentul Romaniei la Legislativul rus.

Serghei Nariskin a afirmat ca protestele reprezinta ”semne de lasitate”.

„Toti cei care au fost prezenti in sala au vazut acest gest nerusinat care a fost facut de unii colegi si mi se pare ca acele fapte si gesturi nu pot sa aiba loc, nu trebuie sa aiba loc, pentru ca dialogul dintre parlamentari trebuie sa fie facut intr-o atmosfera deschisa si fara aceste semne de lasitate”, a declarat Serghei Nariskin, citat de Agerpres.

MAE a explicat intr-un raspuns pentru HotNews.ro ca interdictia impusa de UE lui Serghei Nariskin „nu se aplica in situatia in care un stat membru are o obligatie de drept international decurgand dintr-un acord multilateral care confera privilegii si imunitati”. Or, Romania este parte din 2006 la Protocolul aditional privind privilegiile si imunitatile Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice a Marii Negre (APCEMN)

In urma cu un an, Nariskin a cerut „partenerilor europeni” sa excluda SUA din NATO.

Reamintim ca Nariskin figureaza pe lista persoanelor vizate de sanctiunile economice impuse de Uniunea Europeana pe fondul implicarii Rusiei incriza din Ucraina.

În marja Adunării Generale a APCEMN, Călin Popescu-Tăriceanu a avut întrevederi bilaterale cu delegaţii parlamentare din Republica Moldova, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina.

UPDATE 13.18: Pozitia MAE fata de intrarea in Romania a lui Serghei Nariskin:

Ministerul Afacerilor Externe subliniaza faptul ca Romania acorda o importanta deosebita implementarii corecte a regimurilor de sanctiuni, in deplina conformitate cu prevederile instrumentelor internationale. Decizia Senatului Romaniei de a adresa invitatia de participare presedintelui Dumei de Stat a Federatiei Ruse, Sergey Naryshkin, la cea de-a 46-a sesiune a Adunarii Generale a Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice a Marii Negre a avut in vedere faptul ca Romania are o obligatie de drept international de a permite intrarea pe teritoriul sau a celor care, in temeiul unui acord multilateral, se bucura de privilegii si imunitati.

Astfel, instrumentul UE prin care au fost introduse restrictiile privind admisia – impuse unor oficiali rusi (mentionati in anexa la Decizia 2014/145/PESC privind masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei) – stabileste in mod clar si neechivoc faptul ca restrictiile nu se aplica in situatia in care un stat membru are o obligatie de drept international decurgand dintr-un acord multilateral care confera privilegii si imunitati.

Or, in acest caz, Romania este parte din 2006 la Protocolul aditional privind privilegiile si imunitatile Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice a Marii Negre (APCEMN) semnat la Baku la 31 octombrie 2003, ratificat prin Legea nr. 42 din 8 martie 2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 238 din 16 martie 2006, document international cu valoare juridica obligatorie care obliga statele parti sa acorde privilegiile si imunitatile reprezentantilor celorlalte parti la Protocol.

Conform articolului 5 lit. d) din acest Protocol, intre privilegiile avute in vedere este inclusa scutirea de formalitati la intrarea in tara – ceea ce inseamna dreptul de a intra pe teritoriul statului organizator. Astfel, Romania are obligatia de a scuti reprezentantii Rusiei care participa la lucrarile APCEMN de la restrictiile privind intrarea pe teritoriul sau, aceasta obligatie izvorand din cuprinsul unui acord multilateral care confera privilegii si imunitati.

Romania a informat partenerii din UE cu privire la acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro