Sari direct la conținut

Protest extrem: O activistă rusă de opoziție și-a tăiat venele în instanță, după pronunțarea sentinței. „Am dreptul ăsta”

HotNews.ro
Protest extrem: O activistă rusă de opoziție și-a tăiat venele în instanță, după pronunțarea sentinței. „Am dreptul ăsta”
Fotografie ilustrativă - Tribunalul Regional Sverdlovsk, din Ekaterinburg, Rusia, 18 iulie 2024. Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

O activistă rusă de opoziție și-a tăiat marți venele brațului, în semn de protest, într-o sală de judecată din orașul siberian Krasnoyarsk, au anunțat reprezentanții unei mișcări din Rusia care militează pentru apărarea drepturilor femeilor, potrivit AFP.

Activista, Olga Suvorova, „și-a tăiat venele în semn de protest în sala de judecată” și a fost dusă la spital, a scris pe Telegram mișcarea pentru drepturile femeilor Soft Force.

Organizația a publicat o înregistrare video care o arată pe Suvorova ridicându-și brațul drept, care sângera, și afirmând: „Este sentința mea, am dreptul ăsta, protestez împotriva acestei sentințe”.

Rusia și-a intensificat represiunea dură asupra disidenților și a mișcărilor de opoziție după lansarea ofensivei sale militare, din 2022, din Ucraina.

Tribunalul districtual Zheleznodorozhny a găsit-o pe Suvorova vinovată de depunerea unei plângeri false împotriva unui ofițer de poliție și i-a dat o amendă de 125.000 de ruble (aproximativ 1.300 de dolari).

În octombrie 2023, Suvorova a susținut că a fost atacată de un ofițer de poliție care a împins-o violent afară dintr-o secție, incident în urma căruia s-a ales cu mai multe vânătăi.

În decembrie, ea a fost reținută pe aeroportul din Krasnoyarsk și acuzată de denunțarea falsă a unei infracțiuni grave.

Mișcarea Soft Force a precizat că femeia a fost ulterior obligată să se supună unei evaluări de 30 de zile într-un spital psihiatric.

Soft Force a fost înființată în 2022, chiar înainte de intrarea forțelor ruse în Ucraina. Anul trecut, Ministerul Justiției a etichetat organizația drept „agent străin”.

Printre persoanele afiliate Soft Force se află activista politică Iulia Galyamina și politiciana Ekaterina Dunțova, fostă jurnalistă de televiziune, care a încercat să candideze împotriva președintelui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din acest an.

INTERVIURILE HotNews.ro