Sari direct la conținut

Protest la fantana din Piata Universitatii fata de declaratiile ambasadorului SUA la Chisinau privind Romania si Republica Moldova

HotNews.ro

Aproximativ 2.000 de volume stranse de la bucuresteni au fost depuse marti in zona fantanii din Piata Universitatii pentru a fi trimise catre Ambasada Statelor Unite la Chisinau, in semn de protest fata de recentele afirmatii ale ambasadorului american privind relatia Romaniei cu Republica Moldova, anunta Agerpres.

„Asteptam sa ne ajute Ambasada SUA la Bucuresti ca sa le trimitem ambasadorului James Pettit la Chisinau, pentru ca altfel sunt probleme la trecerea granitei peste Prut, pe care ambasadorul doreste sa o intareasca prin declaratiile sale. Facem un apel sa se confirme faptul ca sunt afirmatiile lui si nu reprezinta pozitia Departamentului de Stat si nu sunt caracteristice poporului american. (…) Volumele sunt carti de istorie, dar s-au adus si alte tipuri de carti. Lucrul este bun pentru ca se va intelege ca apartinem unui popor cu cultura milenara, care are dreptul sa isi decida soarta”, a declarat pentru Agerpres George Simion, presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, organizatorul actiunii de protest din centrul Bucurestiului.

El a precizat ca a inaintat deja o scrisoare deschisa catre Ambasada SUA la Bucuresti pentru a facilita transportul volumelor stranse.

La actiunea de protest au participat membri ai organizatiei, care au colectat in timp carti de la populatie.

Protestul de la Bucuresti se desfasoara concomitent cu o manifestatie stradala ce are loc la Chisinau, au mai spus reprezentantii Platformei Unioniste Actiunea 2012.

Ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, a respins, intr-un interviu acordat postului public de televiziune, cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova, ideea unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu Romania:

”Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent in cadrul unor granite sigure. Alaturarea Romaniei de exemplu, ca o cale de a intra in UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici in Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici in Moldova este cooperarea dintre clasa politica si oamenii din Moldova pentru ca ei toti sa contribuie la realizarea unei tari mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica, cu oameni care vorbesc limbi diferite si, desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova”, a afirmat recent James Pettit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro