Sari direct la conținut

Proteste în Los Angeles: Adunările au fost declarate ilegale, poliția cere participanților să plece acasă

HotNews.ro
Proteste în Los Angeles: Adunările au fost declarate ilegale, poliția cere participanților să plece acasă
Un protestatar stă pe una dintre mașinile care au fost vandalizate și incendiate în centrul orașului Los Angeles, unde sute de persoane s-au adunat pentru a protesta împotriva raziilor împotriva imigranților, pe 8 iunie 2025. Credit Image: Jill Connelly/ZUMA Press Wire/ Profimedia

Los Angeles se pregătește pentru o nouă zi de tulburări luni din cauza politicilor privind imigrarea ale președintelui Donald Trump, după ce poliția a declarat centrul orașului zonă de adunare ilegală și a ordonat protestatarilor să plece acasă, relatează Reuters.

Oficialii din California au criticat trimiterea în oraș a trupelor Gărzii Naționale de către Casa Albă, afirmând că acestea nu erau necesare și nu au făcut decât să agraveze situația. Guvernatorul Gavin Newsom a promis că va da în judecată guvernul federal.

„Acest lucru este exact ceea ce a vrut Donald Trump. El a aprins focurile și a acționat ilegal pentru a federaliza Garda Națională”, a postat Newsom luni pe X. „Îl dăm în judecată”.

Primarul din Los Angeles, Karen Bass, a acuzat administrația Trump că a sporit tensiunile prin trimiterea Gărzii. De asemenea, ea a condamnat episoadele violente de la proteste după ce unii participanți au incendiat mașini și au aruncat cu sticle în poliție

„Nu vreau ca oamenii să cadă în haosul care cred că este creat de administrație în mod complet inutil”, a declarat Bass într-o conferință de presă duminică.

Garda Națională trimisă în California

Trupe ale Gărzii Naționale, trimise de Trump în weekend pentru a ajuta la calmarea protestelor, într-o mișcare pe care guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a numit-o ilegală, au păzit clădirile guvernamentale federale duminică. Tulburările din Los Angeles au devenit un obstacol în obiectivul lui Trump de a reprima imigrația ilegală.

Președintele republican a promis deportarea unui număr record de persoane aflate ilegal în țară și blocarea graniței dintre SUA și Mexic, stabilind pentru agenția ICE (Serviciului de Imigrare și Aplicare a Vămilor) ca zilnic să aresteze cel puțin 3.000 de migranți.

Reprezentanții statului și ai administrației locale din California, cei mai mulți fiind democrați, îl acuză pe Trump că a inflamat protestele, care la început nu erau de mare amploare, prin intervenția federală. El îi numește pe protestatari „insurecționiști”. Poliția din Los Angeles a declarat că unii protestatari au aruncat cu bucăți de beton, sticle și alte obiecte înspre polițiști. Poliția a declarat mai multe manifestații drept adunări ilegale, extinzând apoi statutul asupra întregii zone centrale.

Polițiști călare au încercat să controleze mulțimile. Unii ofițeri au folosit grenade asurzitoare și gaze lacrimogene, a relatat CNN.

Protestatarii au strigat „Rușine să vă fie!” către polițiști, iar unii au fost surprinși aruncând obiecte, conform imaginilor video. Un grup a blocat autostrada 101, o arteră principală din centrul orașului.

Șeful poliției din Los Angeles, Jim McDonnell, a declarat într-o informare de presă duminică seara că oamenii au dreptul să protesteze pașnic, dar violența comisă de unii i s-a părut „dezgustătoare” și că protestele scapă de sub control.

Poliția a anunțat că a arestat zece persoane duminică și 29 în noaptea precedentă, adăugând că arestările continuă.

Sâmbătă au avut loc proteste împotriva raziilor făcute de ICE în Los Angeles. Ca răspuns la escaladarea conflictului între poliție și protestatarii, președintele Donald Trump a hotărât să trimită Garda Națională

INTERVIURILE HotNews.ro