Protocol tinut secret de Ministerul Educatiei si Patriarhia Romana. Ce prevederi au aparut: preotii si ierarhii bisericesti vor putea veni in inspectie la orele de religie, iar postul profesorului de religie depinde de avizul ierarhului local
Patriarhia Romana, Ministerul Educatiei Nationale si Secretariatul de Stat pentru Culte au incheiat joi, 29 mai, un protocol cu privire la predarea disciplinei religie-cultul ortodox in invatamantul preuniversitar si la organizarea invatamantului teologic ortodox preuniversitar si universitar, potrivit unui comunicat postat joi seara pe site-ul agentiei de stiri a Patriarhiei.
Protocolul nu a fost facut public de nici una dintre cele trei parti.
Potrivit sursei citate, protocolul stabileste cadrul cooperarii dintre cele trei institutii „in scopul imbunatatirii calitatii procesului educational prin asumarea coresponsabilitatii si competentelor specifice fiecarei institutii semnatare”, se arata in comunicat fara alte detalii. Pana la publicarea acestei stiri, Ministerul nu a publicat pe site nici protocolul si nici un comunicat de presa in acest sens. Contactati de HotNews.ro, oficialii Ministerului Educatiei au promis ca vor publica documentele in cursul acestei zile.
Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a declarat ca „s-au facut declaratii, ca nu poate oferi mai multe detalii decat in comunicatul de presa si ca documentul nu poate fi facut public”.
HotNews.ro a solicitat informatii suplimentare atat la Ministerul Educatiei cat si la Secretariatul de Stat pentru Culte si vom reveni imediat ce vom primi raspunsuri.
UPDATE Ora 18.50:
Ministerul Educatiei a facut precizari intr-un comunicat de presa, fara a face insa public continutul Protocolului:
Comunicatul Ministerului:
Ministerul Educatiei Nationale, Patriarhia Romana si Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat joi, 29 mai, un protocol de colaborare care vizeaza predarea disciplinei religie – cultul ortodox in invatamantul preuniversitar si organizarea invatamantului teologic ortodox preuniversitar si universitar.
Protocolul stipuleaza ca unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia legala de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor si a simbolurilor religioase. Programele scolare pentru disciplina religie – cultul ortodox sunt elaborate de catre Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Patriarhia Romana si cu Secretariatul de Stat pentru Culte si sunt aprobate potrivit legii. Manualele de religie – cultul ortodox sunt avizate de Patriarhia Romana si se aproba conform legii.
In vederea perfectionarii actului educational si pentru o implementare eficienta a cooperarii in domeniul invatamantului religios si teologic ortodox preuniversitar, Protocolul stabileste ca Ministerul Educatiei Nationale/inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti, pe de o parte, si Patriarhia Romana/centrele eparhiale, pe de alta parte, isi vor comunica reciproc, semestrial si ori de cate ori este nevoie, rapoarte de evaluare proprie asupra aspectelor reglementate de prezentul protocol, cu propuneri de imbunatatire a invatamantului religios si teologic ortodox preuniversitar. Reprezentantii Patriarhiei Romane/ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activitatile de inspectie scolara. Un alt aspect reglementat de prezentul acord il reprezinta incadrarea personalului didactic pe catedre de religie – cultul ortodox in unitati de invatamant preuniversitar. Astfel, incadrarea se face cu avizul scris al chiriarhului (binecuvantare), iar retragerea motivata a acestui aviz duce la incetarea de drept a contractului individual de munca, conform legislatiei in vigoare.
Facultatile de teologie ortodoxa si departamentele de teologie ortodoxa (din cadrul altor facultati cu domenii inrudite) se infiinteaza, se restructureaza in alte forme de invatamant superior, isi restrang activitatea sau intra in lichidare potrivit prevederilor legale in vigoare. Aceste modificari se fac la solicitarea chiriarhului, aprobata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de Senatul universitatii, cu respectarea autonomiei universitare.
Necesarul de scolarizare pentru anul I, specializarea Teologie Pastorala, este stabilit anual de catre Patriarhia Romana si se comunica Ministerului Educatiei Nationale. Necesarul de scolarizare pentru celelalte specializari este stabilit, de comun acord, de Patriarhia Romana si institutiile de invatamant superior, in limita cifrei de scolarizare aprobata de Guvern.
Inscrierea la facultatile de teologie ortodoxa se face pe baza avizului scris (binecuvantarii) al chiriarhului. Admiterea in aceste facultati si durata studiilor vor respecta reglementarile din invatamantul superior de stat, cu pastrarea specificului bisericesc, care presupune ca durata specializarii Teologie Pastorala, pentru studii universitare de licenta, sa fie de patru ani. Retragerea avizului se aplica studentilor care se fac vinovati de abateri grave de la morala si doctrina cultului, dupa consultarea consiliului facultatii de teologie. In aceste situatii, exmatricularea studentilor va fi pusa in aplicare de catre conducerea universitatilor. Ocuparea unui post didactic in cadrul unei facultati sau departament de teologie ortodoxa se face cu avizul scris al chiriarhului.
Cadrul legislativ pe care se fundamenteaza protocolul este format din Constitutia Romaniei, Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, Legea 53/2003 – Codul Muncii, Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, Hotararea Guvernului nr. 185/2013 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei Nationale.
UPDATE Ora 19.40: Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) solicita Ministerului Educatiei „sa faca public, de urgenta, continutul protocolului incheiat cu Biserica Ortodoxa Romana” si isi exprima „extrema preocupare privind maniera in care BOR primeste noi drepturi de imixtiune in sistemul de invatamint”.
Intr-o declaratie remisa redactiei, presedintele ASUR, Alexandru Toma Patrascu, denunta faptul ca „in scolile din Romania, sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor, se practica o indoctrinare religioasa masiva” si sustine ca „imixtiunea Bisericii Ortodoxe in scolile publice trebuie sa inceteze”.
Citeste integral reactia ASUR cu privire la protocolul BOR – MEN:
Imixtiunea Bisericii Ortodoxe in scolile publice trebuie sa inceteze! Nu a fost suficienta numirea de preoti ortodocsi, direct subordonati BOR, drept inspectori scolari de religie, acum in scoli vor avea acces nestingerit preotii centrelor eparhiale, desi acesti nu au nici o legatura cu structura Ministerului Educatiei! Care este rostul unui astfel de protocol, care este rostul garantarii unui acces nestingherit al reprezentantilor BOR in unitatile de invatamint? De ce in scolile publice autoritatea statului este subordonata autoritatii bisericesti?
Solicitam Ministerului Educatiei sa faca public, de urgenta, continutul protocolului incheiat cu Biserica Ortodoxa Romana si ne exprimam extrema preocupare privind maniera in care BOR primeste noi drepturi de imixtiune in sistemul de invatamint.
In scolile din Romania, sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor, se practica o indoctrinare religioasa masiva. Cine conduce tara? Guvernul sau Biserica Ortodoxa?