Sari direct la conținut

Proiectul privind „taxa pe poluare” va fi scos de pe agenda Guvernului. PSD susține că un ministru PNL nu a respectat solicitarea lui Ciolacu

HotNews.ro
Proiectul privind „taxa pe poluare” va fi scos de pe agenda Guvernului. PSD susține că un ministru PNL nu a respectat solicitarea lui Ciolacu
Imagine ilustrativă. Foto: Dragoș Asaftei / Shutterstock

Proiectul de hotărâre de guvern care prevede introducerea unor taxe pentru mașinile care circulă în zonele cu niveluri scăzute de emisii nu va intra în dezbaterea Guvernului, a anunțat PSD. Proiectul a fost promovat și pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării, condus de Adrian Veștea (PNL), pe care PSD îl acuză că nu a respectat o cerință a premierului Ciolacu.

Anunțul PSD a fost făcut pe Facebook:

„Această inițiativă, care are un impact social ridicat și care introduce taxe noi nu a respectat solicitarea premierului Marcel Ciolacu de a parcurge în prealabil o etapă de consultare publică și de a fi validată politic în interiorul Coaliției de Guvernare. Ca atare, proiectul va fi scos de pe agenda Guvernului”.

Proiectul de hotărâre de guvern a fost inițiat și pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării, condus de Adrian Veștea.

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării. Foto: Agerpres

Primăriile să facă delimitarea zonelor  „cu nivel scăzut de emisii” – ce prevede proiectul

Proiectul prevede că primăriile din marile orașe vor delimita anumite “zone cu nivel scăzut de emisii” (ZNSE), iar șoferii care conduc mașini poluante și care tranzitează acele zone vor trebui să plătească o taxă. Acele zone vor fi supravegheate video.

Cei care locuiesc în acele zone vor fi exceptați de la plata acelei taxe.

Conform proiectului, abordarea autorităților locale poate fi de două tipuri:

1. Zone pentru care se stabilesc tarife de acces pentru autovehicule, în funcție de clasele de autovehicule (norma de poluare). În acest caz, vor trebui implementate mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul ZNSE, precum și platformă online unde se poate achita tariful de acces.

2. ZNSE pentru care se stabilesc reguli care limitează accesul autovehiculelor în funcție de clasele de autovehicule, în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste zone trebuie să asigure controlul accesului în aceste zone.

De asemenea, vor putea fi alese unele zone ca având caracter temporar de ZNSE, de exemplu doar în weekend, sau pe perioada nopții, sau pe o anumită perioadă dintr-o zi calendaristică.

CITEȘTE ȘI: Taxă pentru mașini poluante în anumite zone din marile orașe / Primăriile vor trebui să facă delimitarea acelor zone și să vină cu măsuri compensatorii pentru cetățeni

INTERVIURILE HotNews.ro