Sari direct la conținut

Publicarea unei liste roșii a bunurilor culturale ucrainene / Jefuirea masivă a muzeului din Herson de către ruși

HotNews.ro
Jaful cultural al rușilor în Ucraina, Foto: Bulent Kilic / AFP / Profimedia
Jaful cultural al rușilor în Ucraina, Foto: Bulent Kilic / AFP / Profimedia

Manuscrise vechi, icoane vechi de secole sau obiecte de artizanat… Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) a publicat joi o „listă roșie de urgență a bunurilor culturale aflate în pericol” în Ucraina, pentru a lupta împotriva traficului ilicit, „amplificat de invazia rusă”, potrivit AFP.

Cu această listă, ICOM speră să servească drept referință eficientă pentru „identificarea obiectelor culturale jefuite și furate în Ucraina atunci când acestea vor începe să circule în săptămânile, lunile și anii care vor urma”, a explicat ICOM într-un comunicat.

Inițiativa sa „vine la momentul potrivit în lupta împotriva traficului ilicit de patrimoniu cultural ucrainean – un fenomen de lungă durată în regiune, care a fost amplificat de invazia rusă”, afirmă rețeaua internațională de profesioniști din domeniul muzeelor, care acoperă aproape 140 de țări.

„Într-adevăr, rapoartele recente privind jefuirea masivă a Muzeului de Artă Oleksi Șovkunenko din Herson de către trupele rusești care s-au retras din oraș la 11 noiembrie arată că această amenințare este prezentă și se realizează în mod sistematic”, continuă ICOM.

Lista include manuscrise care datează din secolele XIII-XIX, icoane religioase vechi, desene și picturi moderne din mișcările naive, de avangardă și realism socialist, precum și obiecte de artizanat, costume și bijuterii.

Pentru a combate traficul ilicit de patrimoniu cultural, ICOM, fondat în 1946, colaborează cu organisme internaționale precum Interpol și Organizația Mondială a Vămilor (WCO).

În Ucraina, Organizația Națiunilor Unite utilizează imagini din satelit pentru a monitoriza distrugerea bunurilor culturale și a patrimoniului cauzate de ofensiva rusă.

UNESCO, agenția ONU responsabilă cu cultura, a înregistrat până la sfârșitul lunii octombrie 207 situri culturale deteriorate de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie.

Printre acestea se numără 88 de lăcașuri de cult, 15 muzee, 76 de clădiri de interes istoric și/sau artistic, 18 monumente și zece biblioteci.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro