Sari direct la conținut

Pugilista care a rezistat 46 de secunde în ring la Jocurile Olimpice spune că are regrete. „Toate aceste controverse mă întristează”

HotNews.ro
Imane Khelif din Algeria (în roșu) și Angelei Carini din Italia (în albastru) în ziua a șasea a Jocurilor Olimpice Paris 2024 la North Paris Arena pe 1 august 2024. Foto: Fabio Bozzani / AFP / Profimedia
Imane Khelif din Algeria (în roșu) și Angelei Carini din Italia (în albastru) în ziua a șasea a Jocurilor Olimpice Paris 2024 la North Paris Arena pe 1 august 2024. Foto: Fabio Bozzani / AFP / Profimedia

Pugilista italiană Angela Carini, care a abandonat meciul împotriva algerienei Imane Khelif după 46 de secunde, a declarat că „vrea să își ceară scuze” adversarei sale pentru modul în care a gestionat momentele de după luptă, potrivit BBC.

Khelif este una dintre cele două sportive care au fost autorizate să concureze în competiția de box feminin la Paris, în ciuda faptului că a fost descalificată a fost descalificată anul trecut de la Campionatul Mondial din cauza nivelului ridicat de testosteron, conform Le Figaro.

Pugilista taiwaneză Lin Yu Ting și Imane Khelif în special, sportiva din Algeria, au devenit țintele unui cor de critici care cer scoaterea lor din competiția feminină de box, pe motiv că au mai degrabă caracteristici biologice specifice unor bărbați – un lucru negat de Comitetul Olimpic Internațional (CIO)

CIO a subliniat că ambele pugiliste s-au identificat ca femei încă de la naștere și ambele au concurat și au pierdut în fața femeilor la evenimente internaționale de box, inclusiv la Jocurile Olimpice anterioare, de la Tokyo.

Angela Carini, „întristată” de controversele de după meci

„Toate aceste controverse mă întristează”, a declarat Carini pentru ziarul italian Gazzetta dello Sport.

„Îmi pare rău și pentru adversara mea. Dacă CIO a spus că poate lupta, eu respect această decizie”.

Carini, în vârstă de 25 de ani, a spus că abandonul a fost un pas matur, dar și-a exprimat regretul că nu a dat mâna cu Khelif după aceea.

„Nu a fost ceva ce am intenționat să fac”, a spus Carini. „De fapt, vreau să-mi cer scuze față de ea și față de toți ceilalți. Eram furioasă pentru că Olimpiada mea se dusese pe apa sâmbetei”.

Ea a adăugat că, dacă ar întâlni-o din nou pe Khelif, ar „îmbrățișa-o”.

După ce a primit un pumn în față în primele 30 de secunde în timpul meciului de joi, Carini s-a dus în colț pentru ca antrenorul ei să îi reașeze casca. După ce a reluat lupta pentru scurt timp, ea s-a întors în colțul ei încă o dată și a oprit meciul.

„Ar fi putut fi meciul vieții mele, dar a trebuit să-mi păstrez și viața în acel moment”, a declarat ulterior Carini pentru BBC Sport.

Asociația Internațională de Box (IBA), condusă de Rusia, care a efectuat testele anul trecut, a declarat că Khelif „nu a îndeplinit criteriile de eligibilitate pentru participarea la competiția feminină, așa cum sunt stabilite și prevăzute în regulamentele IBA”.

Khelif a concurat întotdeauna în divizia feminină și este recunoscută de CIO ca atlet feminin.

„Pugilista algeriană s-a născut femeie, a fost înregistrată ca femeie, și-a trăit viața ca femeie, a boxat ca femeie, are un pașaport de femeie”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.

Ulterior, vineri, președintele IBA, Umar Kremlev, a declarat că organizația sa îi va oferi lui Carini 100.000 de dolari, sumă care este premiul în bani pe care îl oferă medaliaților cu aur la Jocuri Olimpice. Acești bani vor fi împărțiți astfel: jumătate vor merge la pugilistă, un sfert la antrenorul său și un sfert la federația sa.

INTERVIURILE HotNews.ro