Sari direct la conținut

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei intervine în scandalul momentului: „Termenul „ghebos” indică univoc deformarea”

HotNews.ro
Vasile Banescu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Vasile Banescu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, intervine și el în scandalul momentului, generat de prestația pe care Gheboasă a avut-o la festivalul Untold: „Cu Dumnezeu nu putem trișa niciodată”.

Vasile Bănescu a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook, așa cum obișnuiește să o facă, în ultima perioadă, în scandalurile momentului. Nici de această dată Bănescu nu a indicat clar pe cine vizează critica sa.

Mesajul său pare să îl vizeze pe episcopul Hușilor, PS Ignatie, care l-a atacat pe Cristian Tudor Popescu, după ce jurnalistul a spus că de la violența verbală până la violența fizică, criminală, nu mai e decât un pas.

„Cu Dumnezeu nu putem trișa niciodată”

Redăm integral mesajul lui Vasile Bănescu:

  • „Termenul „ghebos” indică univoc deformarea. Fizică, în primul rând.
  • Ca să ajungi la cea morală, caracterială trebuie să fii succesiv învins de vulgaritate, ipocrizie și ticăloșie (mascate sau nu), de amoralism poleit, chiar aurit, și, nu în ultimul rând de un nemăsurat orgoliu.
  • Spre exemplu, de orgoliul care te împinge să ieși în evidență prin atacarea tam-nisam, fără motiv contextual, a cuiva care tocmai a analizat corect și sugestiv relația reală dintre violența verbală și violența criminală.
  • Iar asta într-o societate aflată în degringoladă, în care selecția și promovarea valorilor reale, chiar și în instituții menite să secrete ordine morală, este tradițional și creativ sabotată.
  • Solidarizarea inclusiv cu adversarii de idei în fața violenței, vulgarității și degradării agresive a corpului social nu ar trebui să fie un lux pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru un creștin.
  • În absența înfrângerii orgoliului, predicile devin doar o mască din ce în ce mai uzată, iar mimarea moralei doar un reprobabil exercițiu de imagine.
  • Cu Dumnezeu nu putem trișa niciodată. Știm din Scripturi că Lui îi repugnă profund nu doar sluțirea chipului nostru lăuntric prin animalizare, ci mai ales prin luciferizare”.

Piesa lui Gheboasă care a provocat controverse în spaţiul public este numită „Ţiganca”, iar versurile sunt vulgare şi jignitoare la adresa femeilor. Piesa a fost cerută de publicul de la Untold, spectatorii cântând versurile împreună cu interpretul.

Jandarmeria Cluj a anunțat marți că, după apariţia controverselor legate de concertul susţinut de trapperul Gabriel Gavriş, cunoscut sub numele de scenă Gheboasă, s-a autosesizat şi l-a amendat pentru proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora.

De asemenea, în urma spectacolului susţinut la festivalul Untold a fost sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Gheboasă a acuzat Jandarmeria de discriminare, spunând că și alte trupe prezente pe scenă au avut versuri similare sau „mai rele”, dar a fost singurul amendat și pune asta doar pe seama faptul că este rom.

  • „Cum să discriminez eu țiganii? Eu iubesc țiganii și îi reprezint și am fost singurul cu black skin de pe scenă. Au fost colegi care au avut versuri la fel ca ale mele sau mai rele, cu conotații sexuale, dar eu am fost singurul amendat.
  • De ce? Pentru că sunt tigan, rom. Asta e ură de rasă”, a acuzat solistul.
  • CITEȘTE ȘI:

    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro