Sari direct la conținut

Putin avertizează, într-un discurs major, că planurile lui Trump privind Groenlanda sunt „serioase” / „Ne vom apăra interesele” în Arctica

HotNews.ro
Putin avertizează, într-un discurs major, că planurile lui Trump privind Groenlanda sunt „serioase” / „Ne vom apăra interesele” în Arctica
Președintele rus Vladimir Putin ține un discurs la Forumul Internațional privind regiunea Arctică, din Murmansk, pe 27 martie 2025. FOTO: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Rivalitățile geopolitice se intensifică în Arctica, dar cooperarea în regiune este posibilă, inclusiv între Moscova și statele occidentale, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters, AFP și Sky News.

Făcând aluzie la intenția declarată a președintelui american Donald Trump de a achiziționa Groenlanda, Putin a spus că acest lucru nu are nimic de-a face cu Rusia, dar că este clar că SUA vor continua să își promoveze interesele în regiunea arctică.

Proiectele SUA privind Groenlanda sunt „serioase” și au „rădăcini istorice îndelungate”, a spus el.

„Este o mare greșeală să credem că este vorba despre niște vorbe extravagante din partea noii administrații americane. Nu este nimic de genul acesta”, a declarat Putin în cadrul unui forum privind regiunea arctică.

„Vorbim despre planuri serioase din partea americană cu privire la Groenlanda. Aceste planuri au rădăcini istorice de lungă durată”, a adăugat el.

Rusia este îngrijorată de faptul că „țările NATO în general desemnează din ce în ce mai mult Nordul Îndepărtat ca o trambulină pentru posibile conflicte”, a afirmat liderul de la Kremlin, iar Rusia monitorizează situația și pregătește un răspuns adecvat.

Comentariile lui Putin vin cu o zi înainte de vizita extrem de controversată a vicepreședintelui american JD Vance în Groenlanda și la scurt timp după summitul liderilor europeni, desfășurat joi la Paris, în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Este evident că rolul și importanța Arcticii atât pentru Rusia, cât și pentru întreaga lume sunt în creștere. Dar, din păcate, competiția geopolitică, lupta pentru poziții în această regiune, se intensifică, de asemenea”, a adăugat președintele rus.

„Numărul militarilor ruși din Arctica va crește”

Putin, care dorește să intensifice comerțul prin Ruta Mării Nordului (NSR) din apele arctice, pe măsură ce Rusia își orientează comerțul spre Asia și se îndepărtează de Europa din cauza sancțiunilor occidentale, a mai declarat joi că Moscova nu a amenințat niciodată pe nimeni în Arctica, dar că este pregătită să își apere interesele.

Rusia „nu a amenințat niciodată pe nimeni în Arctica”, dar „urmărim foarte îndeaproape evoluțiile recente”, a spus el. Precizând că „numărul militarilor (ruși) din Arctica va crește”, el a adăugat: „Ne dezvoltăm capacitățile de reacție prin modernizarea infrastructurii noastre militare”.

„Nu vom permite o încălcare a suveranității țării noastre (…) ne vom proteja interesele naționale”, a insistat Putin.

Cu toate acestea, el și-a continuat discursul, menționând potențialul de cooperare cu „state prietene… posibil inclusiv țări occidentale” în regiunea arctică.

„Sunt încrezător că timpul pentru astfel de proiecte va veni cu siguranță”, a mai spus președintele rus, într-un discurs major ținut în orașul nordic Murmansk.

Partenerilor străini pregătiți să coopereze cu Rusia în regiune li se va garanta un randament bun al investițiilor, a precizat el.

De asemenea, Putin a făcut apel la o extindere a porturilor nordice ale Rusiei și la construirea unei flote comerciale în Arctica, care să fie susținută de spărgătoare de gheață de nouă generație, inclusiv cele cu propulsie nucleară.

Totuși, capacitățile interne ale Rusiei sunt insuficiente în acest moment, a arătat liderul de la Kremlin, care a precizat și că ar fi necesară și achiziționarea de nave și interacțiunea cu constructori de nave străini.

Arctica deține combustibili fosili și minerale sub pământ și pe fundul mării care ar putea deveni mai accesibile odată cu încălzirea globală. Este, de asemenea, o zonă de competiție militară, unde analiștii din domeniul apărării spun că Rusia și-a consolidat prezența mult mai rapid decât Occidentul, prin redeschiderea bazelor din era sovietică și modernizarea marinei sale.

INTERVIURILE HotNews.ro