Sari direct la conținut

Rafila: Încercăm să găsim soluţii astfel încât să nu se pună problema unei greve generale în sectorul sanitar

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

​Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că se încearcă să se găsească soluţii astfel încât să nu se pună problema unei greve generale în sectorul sanitar. El spune că se întâlneşte în fiecare zi cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul sanitar.

Rafila spune că se întâlnește în fiecare zi cu sindicatele

„Ne întâlnim în fiecare zi cu reprezentanţii sindicatelor. Şi azi dimineaţă am avut întâlnire cu reprezentanţii Sanitas. Încercăm să găsim soluţii încât să nu se pună problema unei greve generale în sectorul sanitar şi acest protest al lor să fie un semnal pentru toată lumea, sigur, şi pentru noi, că trebuie rezolvate anumite probleme. Cele pe care putem să le rezolvăm acum le vom rezolva într-un timp foarte scurt, altele probabil că necesită aprobarea noii legislaţii în domeniul salarizării care să elimine anumite inechităţi salariale. Lucrurile despre care noi am discutat la nivelul Ministerului Sănătăţii ne-am angajat, respectiv încheierea negocierilor şi semnarea Contractului Colectiv de muncă, memorandumul legat de ocuparea posturilor libere, voucherele de vacanţă care să fie plătite dintr-un fond separat care să nu mai greveze bugetul spitalelor şi să producă inegalităţi. Toate aceste lucruri sunt rezolvate, încercăm să găsim soluţii şi pentru celelalte”, a declarat miercuri ministrul Sănătății, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, greva japoneză în care au intrat începând de astăzi sindicaliştii din sistemul medical reprezintă un semnal de alarmă, iar Ministerul Sănătăţii încearcă să găsească soluţii în contextul economic actual.

„Greva japoneză este un semnal dat de sindicate, este dreptul sindicatelor să ne dea astfel de semnale, să apere drepturile membrilor de sindicat, dar încercăm să găsim soluţii în contextul economic în care ne găsim. Sigur, nu este vorba doar de Ministerul Sănătăţii, este vorba despre Guvernul României şi de disponibilităţile care există din punct de vedere financiar”, spune ministrul Sănătății.

Grevă japoneză începând de miercuri și miting pe traseul Guvern – Parlament programat joi

​Angajații din sănătate sunt în grevă japoneză începând de miercuri, iar joi vor organiza un marș de protest începând cu ora 11:00, pe traseul Piața Victoriei (Guvern) – Piața Revoluției (Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății) – Piața Constituției (Parlament). Sindicaliștii din sănătate amenință și cu declanșarea grevei generale la finalul lunii iunie, dacă Guvernul nu vine cu soluții la revendicările lor până la data de 15 iunie.

Federația Solidaritatea Sanitară anunță că la mitingul de joi sunt așteptate toate profesiile din domeniul sănătății, „fiindcă toți suntem afectați într-un fel sau altul de o nedreptate”.

Ce îi nemulțumește pe sindicaliștii din sănătate:

  • sporurile de tură, zile nelucrătoare și de condiții de muncă ne sunt calculate la ”salarii din trecut” (altele decât salariile de bază), salarii care nu mai au nicio legătură cu prețurile din prezent;
  • tariful gărzilor este calculat, de asemenea, la un ”salariu din trecut”;
  • indemnizația de hrană stă pe loc de mai bine de 3 ani;
  • salariile de bază, în general, nu sunt așezate/ nu au un nivel de creștere așa cum ar trebui (respectiv în varianta pe care noi am negociat-o cu Ministerul Sănătății).

„Acțiunile de protest sunt desfășurate cu membrii sindicatelor ”Solidaritatea Sanitară”, la ele putând însă participa toți angajații din sănătate care sprijină solicitările noastre (toți beneficiarii lor). Cu cât participă mai multe persoane interesate cu atât cresc șansele de a-i determina pe guvernanți să ne onoreze revendicările”, este mesajul sindicaliștilor de la Solidaritatea Sanitară.

Grevă japoneză începând de miercuri și grevă generală la finalul lunii iunie, dacă Guvernul nu vine cu soluții

​Angajații din sistemul sanitar vor fi în grevă japoneză în perioada 7 iunie – 15 iunie (vor lucra cu banderole albe pe braț), urmând ca la finalul lunii iunie să declanșeze greva generală, în cazul în care Guvernul nu aplica soluțiile deja discutate pentru revendicările lor, a anunțat încă de săptămâna trecută Federația Sanitas.

De cealaltă parte, Guvernul a anunțat săptămâna trecută, după o întâlnire cu sindicaliștii, că a găsit soluții pentru principalele revendicări ale sindicaliștilor din Sănătate, însă aceștia au dat Executivului termen până la 15 iunie pentru a aplica aceste soluții, iar în caz contrar, spun că vor declanșa greva generală la finalul lunii iunie.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro