Sari direct la conținut

Răfuială între traficanții de droguri. Fiul lui El Chapo l-a răpit pe fostul partener al tatălui său și l-a dat pe mâna americanilor, susține avocatul lui „El Mayo” Zambada

HotNews.ro
Răfuială între traficanții de droguri. Fiul lui El Chapo l-a răpit pe fostul partener al tatălui său și l-a dat pe mâna americanilor, susține avocatul lui „El Mayo” Zambada
El Mayo Zambada Foto: Department of State/Tv Azteca / Zuma Press / Profimedia

Celebrul cofondator al cartelului mexican de droguri Sinaloa, Ismael „El Mayo” Zambada, a fost „răpit” de fiul fostului său partener, Joaquin „El Chapo” Guzman, care l-a adus „cu forţa” în Statele Unite, unde acum ambii traficanţi sunt deţinuţi, a declarat sâmbătă avocatul lui Zambada, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Frank Perez, avocatul lui Zambada, a declarat că fiul lui El Chapo, Joaquin Guzman Lopez, şi şase bărbaţi în uniforme militare i-au întins o ambuscadă lui Zambada lângă Culiacan, în statul mexican Sinaloa, l-au forţat să urce într-un avion şi l-au adus în Statele Unite împotriva voinţei sale. Zambada a pledat nevinovat la acuzaţiile de trafic de droguri, vineri, la tribunalul federal din El Paso, Texas.

„Joaquin Guzman Lopez l-a răpit cu forţa pe clientul meu”, a spus Perez într-o declaraţie. Perez mai susţine că incidentul i-a cauzat unele probleme la spate şi la picioare clientului său, care a fost adus într-un scaun cu rotile în timpul primei sale înfăţişări în faţa instanţei din El Paso, vineri.

Zambada, păcălit să se urce în avion

Întrebat despre afirmaţia lui Perez, Jeffrey Lichtman, avocatul apărării lui Guzman Lopez, a declarat: „Nu am alte comentarii decât să remarc că domnul Zambada este liber să folosească orice apărare doreşte împotriva acuzaţiilor cu care se confruntă”. Perez declarase vineri că Zambada nu a venit în Statele Unite de bunăvoie, dar nu a folosit cuvântul „răpit”.

În discuţiile purtate pe parcursul a două zile, mai mulţi oficiali americani informaţi cu privire la operaţiune nu au menţionat nicio presupusă utilizare a forţei de către Guzman Lopez.

Potrivit presei, care a citat surse din rândul forţelor de ordine americane, Guzman Lopez – care intenţiona să se predea autorităţilor americane – l-a păcălit pe Zambada să urce la bordul unui avion cu elice spunându-i că zboară pentru a vedea proprietăţi imobiliare din nordul Mexicului. În realitate, avionul a aterizat pe un mic aeroport municipal de lângă El Paso, unde agenţii federali i-au luat în custodie pe Zambada, care are 70 de ani, şi pe Guzman Lopez, care are 38 de ani.

Operaţiunea a fost un succes răsunător pentru autorităţile americane, care ar putea remodela peisajul criminal mexican. Zambada este unul dintre cei mai importanţi traficanţi din istoria Mexicului, dar el şi fiii lui El Chapo au avut o relaţie conflictuală de când tatăl lor a fost extrădat în Statele Unite în 2017. El Chapo execută în prezent o condamnare pe viaţă într-o închisoare de maximă securitate din Colorado.

Guzman Lopez este aşteptat săptămâna viitoare la o primă înfăţişare în faţa instanţei federale din Chicago, unde este acuzat de trafic de droguri şi spălare de bani. Zambada trebuie să revină în faţa instanţei joi.

INTERVIURILE HotNews.ro