Sari direct la conținut

Raport despre Cei mai corupti membri ai Congresului american.  Plus: cateva observatii despre vulnerabilitatile sistemului electoral

HotNews.ro
Most corrupted, Foto: CREW
Most corrupted, Foto: CREW

Organizatia “Cetateni pentru Responsabilitate si Etica in Washington” (CREW) a dat publicitatii marti, 20 septembrie, un nou raport despre “cei mai corupti membri ai Congresului american”, fiind nominalizati 19 alesi (12 republicani, 7 democrati). Directorul organizatiei, Melanie Sloan, explica intr-un interviu pentru HotNews.ro principala vulerabilitate a sistemului: mecanismul de finantare a campaniilor electorale. Expertii se asteapta ca sumele cheltuite in campania prezidentiala din 2012 sa depaseasca sumele record din timpul alegerilor din 2008.

Cateva pasaje din raport:

  • “Politica este o afacere de familie pentru Charles Bass (rep). Bass si-a folosit pozitia cautand sa obtina tratament preferential pentru afacerile nepotului sau, o companie din New Hampshire care produce combustibil din lemn pentru sistemele de incalzire. Bass pare sa fi mintit de asemenea in declaratia sa de interese in legatura cu aceasta companie.”
  • “Influentarea martorilor, obstructionarea justitiei si mita sunt parte din munca de zi cu zi pentru Vern Buchanan (rep). Congresmanul de Sarasota a orchestrat si elaborat un plan prin intermediul caruia si-a obligat angajatii sa contribuie la campania sa electorala, asigurandu-i ca-si vor primi banii inapoi prin intermediul finatarilor primite din partea corporatiilor (n.r. Legislatia americana nu interzice companiilor sa finanteze indirect un candidat fara limita de suma. Vezi mai jos explicatii).”
  • “Gregory Meeks (dem) si-a cumparat o casa de la un finantator de campanie cu cel putin 170.000 de dolari mai putin decat pretul pietei. A luat de asemenea un imprumut fara dobanda si fara desfasurator de rate de la alt finantator. Pe deasupra, a ajuns chiar la dicatorul Hugo Chavez in numele lui Allen Stanford care, de asemenea, a finantat campania lui Meeks. Congresman-ul din Queens este investigat atat pentru incalcarea legii federale, cat si pentru incalcarea Codului Etic.”
  • “In plina catastrofa financiara nationala, Maxine Waters (dem) si-a folosit pozitia de membru al Congresului si membru al Comisiei Serviciilor Financiare din Camera Reprezentantilor pentru a convinge oficiali ai Trezoreriei sa se intalneasca cu One United Bank. Waters n-a dezvaluit niciodata faptul ca sotul sau detine actiuni la aceasta banca.”
  • “Jean Schmidt (rep) a aceptat sute de mii de dolari drept servicii prestate cu titlu gratuit, sume primite din partea unor avocati angajati de grupuri de interese care si-au manifestat astfel aprecierea fata de consultanta oferita pe partea de legislatie (n.r. Cazul Severin?). Congresmanul a uitat sa raporteze aceste servici drept cadouri in declaratiile sale de interese.”
  • “Nici US Marine Corps, nici FMI nu sprijina candidatii in campanii, fapt trecut cu vederea in mod repetat de Michael Grimm (rep) in timpul recentei competitii electorale. In timpul campaniei din 2010, congresmanul din Staten Island, New York, a incalcat legea federela folosind insemnele celor doua organizatii in materialele de campanie si a continuat sa o faca chiar si dupa ce a fost avertizat. In plus, dupa alegerea sa, a aparut in materiale promotionale facand reclama unei firme privata de paza.  

Sunt cateva exemple din raportul dat publicitatii de CREW, una dintre cele mai respectabile organizatii din Washington, fiind condusa de un fost procuror, Melanie Sloan. Potrivit raportului, esecul aplicari legii si a normelor etice alimenteaza neincrederea asupra actului guvernarii. Un sondaj de opinie realizat in august 2011 a indicat faptul ca 43% dintre americanii care spun ca voteaza cred ca majoritatea membrilor Congresului sunt corupti. In fine, autorii raportului fac apel la presedinte sa numeasca noi membri in Comisia de etica in locul celor cu mandatele deja expirate.

La prima vedere, raportul poate sa para suprinzator. Congresul are propria Comisie pentru Etica, exista comitete si comitii care supravegheaza cheltuielile de campanie, politicienii sunt obligati sa-si declare interesele, legea prevede un regim destul de strict al donatiilor. Problema este ca aceste institutii sunt puternic controlate politic si nu functioneaza eficient. Pe de alta parte, jurnalismul de investigatie e in declin din cauza crizei care a lovit marile redactii, silite sa treaca la concedieri masive.

Exista, apoi, o mare vulnerabilitate in sistemul electoral, pe care americanii n-au reusit sa o indrepte: mecanismul finantarii campaniilor, asa numitele finantari corporatiste, urmate de actiunea grupurilor de lobby. Si americanii incep sa-si pun tot mai serios problema limitarii finantarilor campaniilor electorale la utilizarea exclusiva de resurse publice, insa acest lucru pare mai dificil de realizat chiar decat in Romania.

O decizie pronuntata de Curtea Suprema in 2010 face practic imposibila limitarea finantarilor corporatiste, pe motiv ca acest lucru ar incalca primul amendament din Constitutie, referitor la libertatea de exprimare. Altfel spus, nu poti interzice unei companii sa cheltuiasca zeci de milioane de dolari cu realizarea de videoclipuri electorale favorabile anumit candidat deoarece acest lucru ar incalca libertatea de exprimare.

Melanie Sloan, directorul CRWE, crede ca, in campania prezidentiala din 2012, politicienii vor cheltui milioane, chiar miliarde de dolari din cauza deciziei Curtii Supreme din 2010, cunoscuta sub numele de Citizen United, dupa numele organizatiei care a initiat actiunea in instanta impotriva limitarii finantarilor corporatiste. Citizen United, organizaie cu simpatii republicane, a primit castig de cauza la limita, cu 5 voturi pentru si 4 impotriva. Vezi aici intreg istoricul actiunii judiciare.

Melanie Sloan

Melanie Sloan

Foto: CREW

Rep: Credeti ca actualul sistem de finantare a partidelor incurajeaza coruptia in Statele Unite? Limitarea finantarilor doar la utilizarea de bani publici ar putea fi o solutie?

Melanie Sloan:Da, membrii Congresului au nevoie disperata de bani pentru a-si finanta campaniile in vederea realegerii si cel mai probabil fac donatii persoanele cu interese in Congres, ca lobistii, membrii asociatiilor de comert si de top management din mari corporatii. Cei care fac donatii si participa la evenimente politice in timpul campaniei au acces mai mare la politicienii cu putere de decizie in aceste afaceri. Cred ca finatarea din bani publici este in ultima instanta solutia, insa data fiind decizia Curti Supreme si actualul climat politic, viitoarele alegeri nu vor fi finantate din bani publici.

Rep: Ce alte masuri sunt necesare pentru a reforma sistemul electoral american?

M.S: Alte masuri ar trebui sa includa o mai buna aplicare a legilor anticoruptie, limitarea influentei lobistilor, interzicerea decidentilor de a accepta contributii in campanie din partea celor care doresc sa influenteze procesul legislativ.

Rep: Comisia de Etica din Congres isi face datoria in mod adecvat?

M.S:Comisiile de Etica din Camera si Senat sunt in general ineficiente. In mod frecvent, acestea acopera actiunile neetice ale membrilor Congresului. Doar in cazuri extraordinare, precum cel al fostului senator John Ensign, comisiile trec la actiune. In Camera Reprezentantilor a fost creat in 2006 un nou birou independent care sa se ocupe cu problemele de etica din Congres. Biroul a incercat sa-i traga la raspundere pe membrii Congresului, insa nu poate emite citatii si nici nu are autoritatea de a pune in aplicare regulile etice, poate doar sa indice potentiale incalcari ale acestor reguli si sa transmita un raport comisiei de etica din Camera, care de regula nu mai face nimic dupa.

Este al saptelea raport referitor la coruptia din Congresul american dat publicitatii de CREW. Diferenta majora fata de Romania este ca, atunci cand autoritatile pornesc o ancheta oficiala pe motiv de incalcarea legii federale, sunt putine sanse ca senatorul sau republicanul acuzat de coruptie sa scape de proces sau sa fie sustinut de partidul din care face parte. In cele mai multe cazuri, procesele se incheie cu o condamnare, dar exista si cazuri, la fel ca in Romania, cand cei anchetati sau acuzati de incalcarea normelor etice sunt mai departe votati de alegatori. (Seattle, 20 septembrie)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro