Sari direct la conținut

Raportul CIA despre 9/11, pe masa Congresului

Directorul Agentiei Centrale de Informatii a SUA (CIA), Porter Goss, a remis personal Congresului american raportul intocmit de institutia pe care o conduce cu privire la atentatele din 11 septembrie 2001, informeaza Rompres.

Remiterea raportului a starnit insa o serie de dispute referitoare la cat de multe elemente din acest document clasificat pot fi facute publice.

De altfel, responsabilii americani nu au stabilit cat anume din continutul mult-asteptatului raport, comandat in decembrie 2002 de o comisie parlamentara de ancheta privind atentatele de la 9/11, va putea fi dezvaluit.

Analistii se asteapta ca documentul, care contine mai multe sute de pagini, sa scoata in evidenta greselile anumitor persoane, constituind o cronica a birocratiei si a actiunilor intreprinse de CIA inainte de atacurile de la 11 septembrie 2001.

De altfel, anterior, Porter Goss a tinut sa precizeze in fata membrilor Congresului ca persoanelor criticate in document li s-a dat o oportunitate de a raspunde si a clarifica acuzatiile ce le-au fost aduse.

Raportul, realizat de inspectorul John Helgerson, urmeaza sa fie studiat mai intai de comisiile pentru informatii ale Congresului.

CIA a fost criticata in repetate randuri pentru deficientele din activitatea sa care au impiedicat-o sa previna tragedia de acum patru ani.

Comisia de ancheta a Congresului nu a formulat acuzatii la adresa cuiva anume, iar acum legislativul american este interesat in special de modul in care inspectorul general al CIA, autorul raportului, a reusit sa imparta responsabilitatile pentru producerea atacurilor intre ofiteri de cariera si sefii lor numiti „de la centru”.

Singurul lucru cert este ca, potrivit presei americane, prezentarea unei versiuni publice declasificate a documentului ar putea dura luni sau chiar ani buni de zile, asa cum s-a intamplat in cazul altor rapoarte ale serviciilor secrete.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro