Sari direct la conținut

Raportul Comisiei electorale a USR: Nu există suspiciuni de fraudă la alegerile pentru șefia USR

HotNews.ro
Dan Barna în studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews
Dan Barna în studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews

Comisia electorală a USR a întocmit un raport în care precizează că nu există suspiciuni privind fraudarea voturilor la alegerile interne ale USR, în care Dan Barna a fost reales lider al partidului, iar acuzațiile lui Cosette Chichirău sunr neîntemeiate, potrivit documentului obținut de Mediafax.

„Alegerea Președintelui USR prin votul universal al membrilor, exprimat prin intermediul unui sistem electronic, a fost decis de către Congresul USR în 13.07.2019. Experiența anterioară cu un astfel de sistem, folosit în interiorul USR, a avut loc cu ocazia alegerilor primare pentru desemnarea candidaților la alegerile Europarlamentare 2019. Sistemul folosit atunci a fost ZEUS, experiența fiind considerată a fi una pozitivă. (….) Pe baza tuturor datelor analizate, Comisia Electorală afirmă că nu are suspiciuni cu privire la existența unor factori care să fi alterat rezultatul procesului de vot și confirmă rezultatul votului ca fiind corect”, se arată în raportul Comisiei electorale privind alegerile pentru desemnarea președintelui USR din septembrie 2019, document obținut de Mediafax.

Astfel, suspiciunile semnalate de Cosette Chichirău privind fraudarea votului nu se confirmă.

„Alte situații Candidatul Cosette Chichirău a suspectat, într-o postare pe grup intern, că registrul electoral a fost modificat neautorizat în ziua de 1 septembrie, zi în care parola sistemului de administrare nu fusese schimbată. În raportul primit de la Zeus (administratorii platformei), se poate observa că, după constituirea registrului electoral, în ziua de 1 septembrie, au fost efectuate 5 operaţiuni (toate valide) de actualizare a adresei de email, pentru 5 votanţi. Astfel, suspiciunea candidatului Cosette Chichirău nu se confirmă”, precizează Comisia electorală.

Comisia a analizat situația semnalată de filiala Iași și a considerat că înlocuirea adreselor de email, așa cum cerea organizația, ar fi însemnat vot dublu.

„Situația de la Iași Filiala Iaşi a cerut în data de 2 septembrie 2019 crearea sau înlocuirea a 516 adrese de email din registrul electoral. În urma verificărilor, au fost găsite următoarele: 13 persoane din cele 516 votaseră deja. Înlocuirea emailului, conform solicitării filialei Iaşi, ar fi însemnat vot dublu. b. Au fost contactate aproximativ 80 de persoane care nu votaseră, dar pentru care se ceruse înlocuirea emailului cu adrese create pe serverul de mail proaspăt creat mailweb.club. O singură persoană din cele 80 a confirmat că ceruse (unui nepot) să i se creeze adresă de email, restul fie aveau alte adrese (de pe care au şi trimis emailuri comisiei), fie nu ceruseră crearea unei adrese.

Toate cele 516 adrese de email aveau aceeaşi parolă, drept urmare cineva care cunoştea adresele şi parola ar fi putut vota de 516 ori. În urma acestor fapte, comisia a cerut respectarea procedurii prin care adresele de mail erau create de către SG, numai pentru acele persoane care îşi exprimau intenţia de vot. Comisia a avut mai multe conferinţe lămuritoare cu reprezentanţii filialei Iaşi, în urma cărora aceştia au înţeles procedura de urmat. Au fost create adrese de email şi s-a votat din filiala Iaşi pe adrese create de către SG de un număr de 166 de persoane, respectând procedura comisiei. Linkul de vot nu a fost trimis către niciuna din cele 516 adrese de pe serverul mailweb.club”, se mai arată în raport.

Totodată, în urma situației semnalate de filiala USR Vâlcea, comisia a anulat opt voturi, deoarece în urma discuției cu cei patru membrii s-a constatat că aceștia nu știau despre scrutinul organizat pentru alegerea președintelui USR.

„În data de 5 septembrie, filiala Vâlcea a cerut Comisiei, printr-un tabel centralizator, retrimiterea linkului de vot pentru aproximativ 60 de adrese de email. Ţinând cont că până atunci, cererile de retrimitere a linkului de vot fuseseră trimise individual, comisia a decis să investigheze dacă cele 60 de cereri fuseseră făcute în nume propriu. În urma investigaţiilor, s-a constatat că 5 persoane din cele 60 votaseră deja. Comisia a sunat cele 5 persoane şi a reuşit să contacteze 4 dintre ele. S-a constatat că cele 4 persoane aveau vagi cunoştinţe despre scrutinul pentru preşedintele USR, că nu cunoşteau adresa de email declarată în sistem şi că nu votaseră. Voturile celor 4 persoane au fost excluse din urnele de vot.

Comisia a luat apoi decizia să nu retrimită linkurile de vot către niciuna din cele 60 de persoane în cauză, comunicând reprezentantului comisiei din Vâlcea că fiecare persoană trebuie să ceară retrimiterea linkului în nume propriu. Pe parcursul serii, în registrul votanţilor au mai apărut încă 4 persoane din cele 60. În urma apelurilor telefonice, s-a constatat că niciuna din aceste persoane nu votase, de fapt. Şi aceste voturi au fost excluse din urnă, ajungând la un total de 8 voturi anulate. Cel puțin o persoană dintre cele care au declarat că nu au votat apare că a semnat, fizic, în Registrul Special”, potrivit raportului obținut de MEDIAFAX.

Comisia electorală a vorbit și despre situația semnalată de filiala USR Botoșani.

„ În data de 5 septembrie, filiala Botoşani a cerut Comisiei, printr-un tabel centralizator, crearea de adrese de email pentru un număr de 39 de membri. În urma investigaţiilor, s-a constatat că un număr de 4 persoane aveau email

valid de pe care votaseră deja. În urma apelurilor telefonice, a reieşit că votul fusese corect exprimat, de către persoanele în cauză. Din discuţiile cu reprezentantul filialei Botoşani, a reieşit că în tabelul centralizator au existat 3 tipuri de persoane:Persoane care nu aveau email 2. Persoane care aveau un email invalid 3. Persoane care nu-şi mai aminteau parola şi au cerut să le fie înlocuită. Comisia a cerut filialei Botoşani să trimită separat cele 3 liste de membri, pentru a putea fi analizate şi tratate separat. Neprimind acest răspuns în timp util, comisia nu a creat adresele de email cerute, şi nu a trimis linkurile de vot către aceste persoane”, potrivit raportului întocmit.

În raport se arată că prezența la votul pentru alegerea peședintelui USR a fost de 55.60% și că Dan Barna a obținut 6097 de voturi, respectiv 65.75%, în timp ce Cosette Chichirău a obținut 2907 de voturi, însemnând 31.35%, iar pe Alexandru Surcel l-au votat 269 de membrii USR, adică 2.90%.

Comisia electorală a venit și cu câteva recomandări:

„- Efectuarea unui Audit la nivelul întregului partid, cu privire la baza de date de membri (Hubspot) și identificarea mecanismelor de menținere a datelor actualizate în mod continuu

– Să nu mai fie programate procese de vot în paralel, așa cum s-a întâmplat acum cu Referendumul privind incompatibilitățile, respectiv scrutinul pentru Prezidențialele USR

– Să existe suficient timp pentru organizarea unor serii de voturi de test (în cazul de față neexistând acest timp)

– Să fie schimbată modalitatea de autentificare la buletinul de vot, astfel încât:

– fie să se opteze pentru soluții tip token

– fie Registrul Electoral să nu mai fie preluat automat din Hubspot, ci să fie creat pe baza solicitărilor (să existe o perioadă de înscriere la vot), iar înscrierea în el să se facă pe baza verificării identității după mai multe criterii (ex: email, telefon, buletin)

– Să fie constituit, pe bază de competențe, un corp al experților electorali în interiorul USR, care să dezvolte sistemul de vot intern, astfel încât experiența fiecărui tur de scrutin să fie folosită și implementată în sensul îmbunătățirilor aduse sistemului (să existe continuitate și transfer de cunoștințe)”.

Cosette Chichirău a acuzat, într-un mesaj pe grupul de Facebook „Poiana lui Iocan” obținut de MEDIAFAX, că alegerile interne pentru șefia partidului ar fi fost fraudate la nivel național. Ea susține că deputatul Cătălin Drulă a avut parola de la sistemul de vot și putea să creeze noi adrese de e-mail.

În replică, deputatul USR Cătălin Drulă susține că anul acesta nu a fost implicat în organizarea niciunui scrutin din cadrul USR iar supravegherea și gestionarea alegerilor interne a fost făcută de o Comisie independentă. Acesta a mai transmis că accesul la sistemul de vot i-a fost revocat.

Dan Barna a fost reales președinte al USR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro