Sari direct la conținut

Rară toxiinfecție alimentară în masă, la Moscova: 30 de oameni au ajuns la terapie intensivă, după ce au comandat salată online

HotNews.ro
Rară toxiinfecție alimentară în masă, la Moscova: 30 de oameni au ajuns la terapie intensivă, după ce au comandat salată online
Curieri care livrează mâncare, în Moscova, pe 14 mai 2024 / Sursa Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Peste 120 de persoane au solicitat ajutor medical și cel puțin 30 se află la terapie intensivă în Moscova în urma unui focar despre care se suspectează că a fost provocat de o toxiinfecție alimentară rară și extrem de periculoasă, au anunțat luni autoritățile sanitare, potrivit AFP.

Pacienții au fost internați cu suspiciune de botulism alimentar, o afecțiune care pune în pericol viața și care atacă sistemul nervos și poate provoca insuficiență respiratorie și paralizie.

Autoritățile ruse au anunțat că focarul de toxiinfecție a izbucnit în urma consumului unor salate distribuite de un popular serviciu de livrare online, care duminică și-a suspendat temporar operațiunile pe fondul deschiderii unei anchete penale.

„În total, 121 de persoane au solicitat ajutor medical”, a declarat luni Anastasia Rakova, viceprimarul Moscovei, citată de agențiile de presă de stat.

„În prezent, 55 de persoane sunt în stare gravă, dintre care 30 la terapie intensivă”, a adăugat ea.

Rospotrebnadzor, autoritatea locală de supraveghere din domeniul sănătății și al protecției consumatorilor, a transmis sâmbătă că desfășoară o „anchetă epidemiologică privind cazurile suspecte de botulism”.

Iar biroul procurorului din Moscova a anunțat că a lansat o anchetă penală privind încălcarea standardelor privind siguranța consumatorilor.

Viceprimarul Rakova a mai declarat că nu a existat „nicio amenințare la adresa vieții” celor care au fost spitalizați datorită intervenției medicale în timp util.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cazurile de botulism de origine alimentară pot fi fatale în lipsa unui tratament rapid cu antitoxine.

Botulismul este o afecțiune extrem de rară, cauzată de obicei de alimente procesate necorespunzător, de mâncarea la conservă și de produsele conservate. Boala nu se transmite de la om la om.

Compania de livrare de alimente, Kuchnia Na Rayone („Bucătăria locală”), s-a limitat să precizeze că a identificat un „incident cu potențial de risc” legat de un sortiment de salată în care se punea fasole la conservă și că a suspendat comenzile.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în întreg Spațiul Economic European (SEE) s-au înregistrat 82 de cazuri confirmate de botulism în 2021, ultimul an cu date disponibile.

INTERVIURILE HotNews.ro