Sari direct la conținut

„Răspunsul este simplu”. Controversele create în Ucraina, în timp ce sunt așteptate avioanele americane F-16

HotNews.ro
Momentul in care un Su-27 rusesc arunca combustibil peste drona americana MQ-9 Reaper, Foto: DVIDS
Momentul in care un Su-27 rusesc arunca combustibil peste drona americana MQ-9 Reaper, Foto: DVIDS


Rusia susține că a distrus cinci avioane de luptă Su-27 la o bază aeriană ucraineană, declanşând o dezbatere în Ucraina cu privire la capacitatea acesteia de a-şi securiza aerodromurile înaintea mult așteptatei livrări de avioane F-16, scrie AFP.

Ministerul Apărării de la Moscova a transmis că a lovit cu rachete balistice Iskander-M o bază din apropierea oraşului ucrainean Mirogorod, la aproximativ 150 de kilometri de frontiera rusă.

„Cinci avioane de luptă Su-27 au fost distruse şi alte două, care erau în reparaţii, au fost avariate”, a transmis ministerul rus într-un mesaj pe Telegram însoţit de un video care arată o lovitură filmată cu o dronă.

Ucraina nu a comentat informaţiile, dar lovitura fusese raportată iniţial luni de către bloggeri militari ucraineni şi ruşi.

„Există pierderi, dar mai puţine decât afirmă inamicul”

Iuri Ignat, fost purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, a confirmat atacul, dar a insistat că pierderile au fost mai mici.

„Există pierderi, dar mai puţine decât afirmă inamicul. Forţele aeriene fac totul pentru a contracara planurile inamicului, pentru a-l pune pe piste greşite, mai ales folosind machete”, a scris el pe Facebook.

„Răspunsul este simplu”

Totuşi, bombardarea aerodromului şi faptul că acesta era sub supravegherea unei drone ruseşti la o asemenea distanţă de front arată dificultăţile Ucrainei în materie de apărare antiaeriană şi ameninţarea sub care se vor afla avioanele F-16 pe care le aşteaptă, notează AFP, conform Agerpres.

Acestea ar trebui să permită atât securizarea spaţiului aerian, cât şi sprijin pentru trupele la sol. Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de 120-130 de avioane.

Livrarea primelor avioane din zecile promise de ţări NATO, care le şi instruiesc echipajele, ar urma să aibă loc în curând.

Atacul împotriva bazei aeriene Mirogorod „a stârnit multe întrebări în societate, mai ales de ce avioanele nu erau la adăpost, ci sub cerul liber. Răspunsul e simplu: nu există adăposturi”, a notat centrul de analiză militară ucraineană Defense Express.

„În timp ce Ucraina aşteaptă avioanele F-16, se pune problema securităţii lor la sol”, adaugă Defense Express, observând, de asemenea, că armata nu a putut face nimic împotriva dronei de supraveghere care a filmat atacul.

INTERVIURILE HotNews.ro