Sari direct la conținut

Răsturnare de situație pe front. Forțele rusești au recâștigat inițiativa în Ucraina și au început ofensiva majoră în regiunea Lugansk

HotNews.ro
Trupele rusești au început o ofensivă majoră în Lugansk, Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia
Trupele rusești au început o ofensivă majoră în Lugansk, Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Armata rusă a preluat inițiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din august 2022. Trupele lui Putin au lansat o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, dar forțele ucrainene îi împiedică să obțină un succes semnificativ, potrivit celei mai recente analize făcute de analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Ritmul operațiunilor rusești de-a lungul liniei Svatove-Kreminna din vestul regiunii Lugansk a crescut semnificativ în ultima săptămână, surse rusești raportând că trupele Moscovei atacă liniile de apărare ucrainene și fac progrese minore de-a lungul frontierei Harkov-Lugansk, în special la nord-vest de Svatove, lângă Kupiansk, și la vest de Kreminna.

Imaginile care au fost confirmate prin geolocalizare a luptelor au confirmat succesele rusești în zona Dvorichne, la nord-vest de Svatove.

Potrivit experților, implicarea unor părți semnificative din cel puțin trei mari divizii rusești în operațiunile ofensive din acest sector indică faptul că ofensiva rusă a început, chiar dacă până acum forțele ucrainene au împiedicat trupele trimise de Putin să obțină un succes semnificativ.

ISW consideră că ofensiva rușilor nu a căpătat încă un impuls maxim: comandamentul rus nu a activat încă unități ale Diviziei 2 de pușcași motorizați (Armata 1 de tancuri a Gărzii, Districtul Militar de Vest), care a fost desfășurată în ianuarie în regiunea Lugansk, după ce a fost trimisă în Belarus.

Trupele ucrainene pot lansa o contraofensivă

Deși forțele rusești din regiunea Lugansk dețin în prezent inițiativa, în sensul că forțele rusești stabilesc termenii de angajare, punând capăt perioadei de inițiativă ucraineană din august 2022, capacitatea de luptă a rușilor ar putea duce la un punct culminat pe linia Svatove-Kreminna, fără a atinge obiectivul de a captura întreaga regiune Lugansk și Donețk, obiectivul declarat de Kremlin.

Acest punct culminant este probabil să creeze o oportunitate pentru ca forțele ucrainene să o folosească pentru propria contraofensivă, cred analiștii de la ISW.

Comandamentul așa-numitei Miliții a autoproclamatei Republici Populare Donețk ar fi preluat controlul unui batalion de artilerie rusesc, probabil ca parte a unui efort de a consolida forțele degradate din Donețk înaintea unei iminente ofensive rusești.

Este probabil ca Ministerul rus al Apărării să încerce să remedieze eficiența scăzută a forțelor din Donbas prin integrarea rapidă a personalului rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 351-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro