Sari direct la conținut

Rata infractiunilor comise de romani in Marea Britanie este in crestere

HotNews.ro

O actiune recenta a politiei din Londra s-a soldat cu arestari de romani, acuzati de furt. In contextul in care romanii nu reprezinta nici jumatate de procent in statisticile populatiilor din penitenciarele englezesti si galeze, publicatiile locale gem de materiale despre raufacatorii mioritici. Pe de alta parte, condamnarile pe care cetatenii romani le-au primit in Marea Britanie in prima jumatate a anului se ridica la un numar dublu fata de totalul condamnarilor in 2008.

Politia Metropolitana din Londra a incheiat, de curand, o actiune in Nord-Vestul Londrei, care s-a soldat cu 102 arestari, printre care si romani. Operatiunea Adragain, supravegheata de Matt Gardner, a vizat jafuri si furturi in zonele Brent, Barnet si Camden, in perioada 27 iulie-9 august.

„Sapte romani au fost ridicati de politie in ziua cand am participat eu la raiduri. Nu va pot da un numar fix al romanilor arestati, iar lista cu numele acuzatilor va fi facuta publica doar in cazul persoanelor condamnate”, a declarat pentru HotNews.ro o purtatoare de cuvant a Politiei Metropolitane.

In data de 3 august, politistii au descins intr-o cladire din apropierea clubului de fotbal Hendon. Mai multe persoane, printre care si romani, au fost retinute pentru suspiciune de furt – telefoane mobile, camere de filmat si alte obiecte. Un membru al ambasadei romane a asistat politia metropolitana pentru „verificari de identitate”, potrivit unui raport al politiei londoneze. La ambasada Romaniei din capitala britanica se stia de sase romani, retinuti de autoritatile britanice pentru „posesie de bunuri furate”. „Comunitatile afectate pot fi sigure ca actiunile noaste pentru a reduce rata furturilor din zona nu se vor opri aici si vor continua sa fie o prioritate”, a spus Matt Gardner.

Statistici oficiale

Statisticile ratei criminalitatii pentru Anglia si Tara Galilor publicate de Ministerul britanic al Justitiei indicau, in martie, 272 de cetateni romani in inchisorile locale, dintre care 248 erau barbati si 25 femei. Adica 2,41% dintre infractorii migranti si 0,32% din totalul populatiei condamnate la inchisoare in UK. Cei mai prezenti in inchisorile englezesti si galeze sunt jamaicanii (1.099), nigerienii (855), nord-irlandezii (620), polonezii (492), somalezii (447), chinezii (445) si vietnamezii (442).

Autoritatile romane din Marea Britanie estimeaza un numar de circa 80.000 de romani in Regat. Asta ar insemna ca 0,34% din romanii emigrati in UK sunt in inchisoare, un procent usor in crestere, avand in vedere ca in iunie 2007, 242 de romani se gaseau in inchisorile din Anglia si Wales, cu 30 de persoane mai putin fata de datele lunii martie. Tot in aceasta perioada, mai erau inchisi 44 de moldoveni, 41 de bulgari, 34 de unguri si 99 de rusi.

Statisticile din aprilie si mai 2009 nu mai contin o clasificare pe nationalitati. Scotia si Irlanda de Nord nu au publicat statistici care sa includa nationalitatea infractorilor si nici nu au raspuns cererii noastre in acest sens.

Surse oficiale din cadrul ambasadei romane la Londra au declarat pentru HotNews.ro ca, in anul 2008, aproximativ 1.100 de cetateni romani au fost arestati in intregul Regat Unit al Marii Britanii. Dintre acestia, 500 au fost condamnati la inchisare. „Nu inseamna ca au si ramas acolo. Statisticile britanice te includ la arestati si daca te-au dus pana la sectie sa dai o declaratie. Dar am avut un roman care a fost arestat de trei sau patru ori in aceeasi zi pentru furt”, au spus sursele citate.

Cifre duble pentru 2009 si implicarea minorilor

In prima jumatate a anului 2009, numarul romanilor condamnati in UK, cu si fara suspendare, se apropia de 2.000, cu mai putin de 100 de cazuri in Irlanda de Nord si Scotia la un loc. Peste jumatate sunt furturi din magazine, cca. 300 – furturi din buzunare, noua cazuri de infractiuni legate de droguri, o ucidere din culpa si 23 de cazuri de maltratare sau hartuire sexuala. Doi cetateni romani se afla inchisi, de cativa ani, in penitenciare de maxima siguranta pentru omucidere.

„Autoritatile britanice mai acuza cetatenii romani ca isi folosesc copii pentru infractiuni, deoarece acestia nu vor raspunde penal”, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale, adaugand: „Infractiunile din bancomate nu implica romi, ci mai mult cele care produc nervozitate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro