Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 575: Duda: Premierul a vrut să spună că nu vom transfera în Ucraina noile arme / Washington anunță nou sprijin militar / Bază aeriană rusească din Crimeea, lovită de armata ucraineană / Atac aerian masiv asupra Kievului și a altor orașe ucrainene

HotNews.ro
Soldat ucrainean pe un tanc Leopard 2 pe frontul din Tokmak, regiunea Zaporojie, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean pe un tanc Leopard 2 pe frontul din Tokmak, regiunea Zaporojie, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusia a lansat joi un atac aerian masiv asupra Kievului și a altor orașe ucrainene. Polonia a anunțat că nu va mai livra arme Ucrainei, în plin scandal al cerealelor, tensiunile devenind tot mai mari între cei doi aliați. Moscova susține că a doborât aproape 20 de drone ucraine în noaptea de miercuri spre joi.

07:38Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Președintele polonez Andrzej Duda a dat asigurări joi că declarația premierului Mateusz Morawiecki, făcută cu o zi înainte, în care acesta anunța că Polonia nu mai furnizează arme Ucrainei a fost interpretată greșit, relatează AFP.
  • Președintele american Joe Biden a spus, în urma unei întâlniri la Casa Albă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că doar Rusia stă în calea păcii. De asemenea, președintele american a dat asigurări că tancurile Abrams vor fi în Ucraina „săptămâna viitoare”.
  • Casa Albă a anunțat joi că Statele Unite vor livra Ucrainei mijloace de apărare antiaeriană „semnificative”, dar fără a-i furniza pentru moment rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune pe care le cere Kievul
  • Bulgaria îl expulzează pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia / Reacția Moscovei
  • Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a acuzat joi Occidentul de ipocrizie, afirmând că recunoașterea de către acesta a independenței Kosovo se bazează pe aceeași justificare ca și războiul Rusiei împotriva Ucrainei
  • Klaus Iohannis: Lansând invazia asupra Ucrainei, Rusia a contestat, în mod direct şi violent, ordinea globală creată după sfârşitul Războiului Rece
  • Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că nu este de acord cu abordarea negativă pe care alți lideri o manifestă față de omologul rus Vladimir Putin
  • Rusia a anunțat restricții asupra exporturilor sale de benzină și motorină, reaprinzând temerile pieței privind o penurie de aprovizionare atât pe partea de țiței, cât și pe partea de produse derivate.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 575, LIVETEXT:

01:00 Biden: „nu există alternativă” la un vot favorabil în Congres privind ajutorul acordat Ucrainei (AFP)

De asemenea, președintele american a dat asigurări că tancurile Abrams vor fi în Ucraina „săptămâna viitoare”.

00:40Președintele american Joe Biden a spus, în urma unei întâlniri la Casa Albă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că doar Rusia stă în calea păcii, relatează Reuters.

00:01Klaus Iohannis: Lansând invazia asupra Ucrainei, Rusia a contestat, în mod direct şi violent, ordinea globală creată după sfârşitul Războiului Rece

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi la dezbaterea World Leaders Forum de la Universitatea Columbia din New York, că „lansând invazia asupra Ucrainei, Rusia a contestat, în mod direct şi violent, ordinea globală creată după sfârşitul Războiului Rece”. Şeful statului a mai precizat că „prin invadarea Ucrainei, Rusia încearcă să readucă revizionismul în relaţiile internaţionale, precum şi sferele de influenţă în politica globală şi regională”.

23:55Cel puțin 5.000 de locuințe au rămas fără curent electric în orașul rusesc Tula, potrivit agenției de presă de stat RIA.

Aceasta a precizat că o „pană de curent de urgență” a avut loc în districtul Zarechensky din oraș, dar nu a oferit o cauză.

Postul pro-Kremlin SHOT a împărtășit, de asemenea, știrea – adăugând că o explozie a provocat întreruperile.

23:18Războiul din Ucraina: Serbia denunță ipocrizia Occidentului în privința Kosovo

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a acuzat joi Occidentul de ipocrizie, afirmând că recunoașterea de către acesta a independenței Kosovo se bazează pe aceeași justificare ca și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit AFP.

Adresându-se Adunării Generale a ONU, el a declarat că țările occidentale au invocat principiile suveranității și drepturilor omului pentru a aproba statutul Kosovo ca națiune independentă.

Polonia vine cu rectificări, după ce Morawiecki a spus că Varșovia nu va mai trimite arme Ucrainei

23:07Volodimir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, au fost primiți joi la Casa Albă de Joe și Jill Biden, potrivit unui jurnalist AFP.

Președintele ucrainean a declarat, ca răspuns la o întrebare aruncată, că această vizită este „foarte importantă”, într-un moment în care Kievul trebuie să convingă președintele american, și mai ales Congresul, să continue ajutorul lor militar și financiar.

22:35Erdogan: Nu sunt de acord cu abordarea negativă față de Putin

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că nu este de acord cu abordarea negativă pe care alți lideri o manifestă față de omologul rus Vladimir Putin, potrivit posturilor de televiziune turcești.

22:12Președintele polonez Andrzej Duda a dat asigurări joi că declarația premierului Mateusz Morawiecki, făcută cu o zi înainte, în care acesta anunța că Polonia nu mai furnizează arme Ucrainei a fost interpretată greșit, relatează AFP.

21:32Bulgaria îl expulzează pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia / Reacția Moscovei

Bulgaria i-a expulzat joi pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia și pe doi preoți belaruși, acuzându-i că servesc interesele geopolitice ale Moscovei, o măsură calificată drept „diabolică” de Rusia, potrivit AFP.

20:40 Casa Albă a anunțat joi că Statele Unite vor livra Ucrainei mijloace de apărare antiaeriană „semnificative”, dar fără a-i furniza pentru moment rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune pe care le cere Kievul, relatează AFP.

Președintele SUA „a decis că nu va furniza ATACMS, dar nu a exclus această posibilitate în viitor”, a declarat consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, în cadrul unei conferințe de presă.

Fost premier slovac: „Suntem o ţară paşnică. Nu vom trimite niciun cartuş în Ucraina”

19:53Prețul petrolului a revenit joi pe creștere, după ce Rusia a anunțat restricții asupra exporturilor sale de benzină și motorină, reaprinzând temerile pieței privind o penurie de aprovizionare atât pe partea de țiței, cât și pe partea de produse derivate, potrivit AFP.

„Guvernul a introdus restricții temporare (…) pentru a stabiliza piața internă”, a anunțat guvernul rus.

19:03 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) și Forțele Armate ale Ucrainei au atacat o bază secretă a Rusiei din Melitopolul ocupat temporar, relatează Ukrainska Pravda, citând surse din cadrul serviciului.

SSU a descoperit că rușii și-au organizat sediul la o fabrică locală de motoare. Aceste informații au fost transmise militarilor, iar apoi, împreună cu ei, au atacat acest cartier general.

Comandantul Armatei 58 ruse, care luptă pe frontul din Zaporojie, ar fi fost rănit.

18:32 Un fost prim-ministru al Slovaciei care a demisionat în urma protestelor provocate asasinarea unui jurnalist în 2018 și care candidează din nou acum, Robert Fico, propune să pună capăt sprijinului militar pentru Ucraina şi de a se opune oricăror sancţiuni împotriva Rusiei ce ar putea afecta Slovacia, potrivit News.ro, citând Reuters.

Partidul slovac de opoziţie SMER-SSD, condus de fostul premier Robert Fico, şi-a mărit uşor avansul faţă de contracandidatul său liberal, Progresivne Slovensko, înainte de alegerile din 30 septembrie, potrivit ultimului sondaj al agenţiei IPSOS, publicat joi, relatează Reuters.

„Suntem o ţară paşnică. Nu vom trimite niciun cartuş în Ucraina”. Acesta a fost mesajul tranşant al lui Robert Fico pentru aproximativ 300 de susţinători la un miting politic desfăşurat săptămâna trecută în oraşul Banovce nad Bebravou din vestul Slovaciei.

„Ei vor trebui oricum să se aşeze la masă şi să găsească un acord”, a declarat Fico despre combatanţi. „Rusia nu va părăsi niciodată Crimeea, nu va părăsi niciodată teritoriile pe care le controlează”, spune el convins.

Zelenski cere americanilor mai mult sprijin militar

18:08 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu parlamentarii la Capitoliul Statelor Unite, în timp ce scepticii republicani se întreabă dacă Congresul ar trebui să aprobe o nouă rundă de ajutor militar pentru țara sa, în ciuda progresului lent în lupta împotriva invadatorilor ruși, relatează Reuters.

17:40Rusia a interzis temporar exporturile de benzină și motorină către toate țările din afara unui cerc de patru state fost-sovietice, cu efect imediat, pentru a stabiliza piața internă, a anunțat joi guvernul, relatează Reuters.

Acesta a spus că interdicția nu se aplică combustibilului furnizat în baza acordurilor interguvernamentale membrilor Uniunii Economice Eurasiatice conduse de Moscova, care include Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan.

„Restricțiile temporare vor ajuta la saturarea pieței combustibililor, ceea ce, la rândul său, va reduce prețurile pentru consumatori”, a spus guvernul într-un comunicat.

16:32 Trei bărbaţi şi două femei din Bulgaria, cu vârste cuprinse între 29 şi 45 de ani, acuzaţi de ”conspiraţie în vederea colectării de informaţii menite să fie folositoare în mod direct sau indirect inamicului” rus, urmează să fie inculpate de spionaj, anunţă procuratura britanică, relatează Reuters şi BBC News, potrivit News.ro.

Orlin Roussev, în vârstă de 45 de ani, Bizer Dzhambazov, în vârstă de 41 de ani, Katrin Ivanova, în vârstă de 31 de ani, Ivan Stoyanov, în vârstă de 31 de ani, şi Vanya Gaberova, în vârstă de 29 de ani, urmează să compară pe 29 septembrie la tribunal (Magistrates’ Court) de la Westminster, scrie BBC.

Aceștia sunt acuzați că au spionat pentru Rusia timp de 3 ani.

16:21Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit joi la Capitoliul american, în timp ce scepticii republicanii se întreabă dacă Congresul ar trebui să aprobe o nouă rundă de ajutor militar pentru Ucraina, în ciuda progresului lent în lupta împotriva invadatorilor ruși, relatează Reuters.

Zelenski a călătorit la Washington după ce a căutat sprijin internațional la Națiunile Unite, urmând ca acesta să aibă întâlniri cu președintele american Joe Biden lideri militari la Pentagon, iar seara va ține un discurs la Muzeul Arhivelor Naționale.

Zelenski se va întâlni cu liderii Camerei Reprezentanților conduse de republicani și cei ai comitetelor de securitate națională a Camerei înainte de o sesiune privată cu întregul Senat al SUA.

În timp ce Biden și majoritatea liderilor Congresului îl susțin în continuare acordarea de ajutor Ucrainei, iar democrații lui Biden controlează Senatul, Zelenski se va confrunta cu o atitudine mai aspră decât atunci când a vizitat Washingtonul în urmă cu nouă luni.

Bază aeriană rusească din Crimeea, lovită „serios”, susține Ucraina / Rușii spun că au doborât toate rachetele ucrainenilor

15:39 Forțele rusești au doborât toate rachetele ucrainene care au încercat să atace baza aeriană Sakî din Crimeea, a scris joi pe canalul său de Telegram Oleg Kryuchkov, un consilier al șefului administrației locale instalate de Rusia, Serghei Aksyonov, transmite Reuters.

14:11Atac combinat cu drone și rachete Neptune asupra bazei aeriane ruse Sakî din Crimeea. Armata ucraineană afirmă că a provocat „pagube serioase”

12:52Rusia a lansat joi cel mai mare atac cu rachete din ultimele săptămâni asupra Kievului și a întregii Ucraine, rănind cel puțin 18 persoane, avariind instalații energetice și provocând întreruperi de energie electrică, au anunțat autoritățile ucrainene, transmite Reuters.

11:50 Ultimul bilanț cu pierderile Rusiei, conform estimărilor publicate de forțele ucrainene:

– 274.470 militari (+490 în ultima zi)

– 4.638 tancuri (+3)

– 8.883 blindate de luptă (+15 în ultima zi)

– 6.137 sisteme de artilerie (+41)

– 781 lansatoare multiple de rachete MLRS (+2)

– 315 avioane

– 316 elicoptere

– 528 sisteme antiaeriene (+2)

– 20 de nave și ambarcațiuni

– 4.850 drone (+29)

10:48 Două persoane au fost ucise, iar alte cinci au fost rănite, una grav, la Herson. într-un atac rusesc asupra acestui oraş situat în sudul Ucrainei, a anunţat joi guvernatorul Olaksandr Prohudin, relatează AFP și New.ro.

„Armata rusă a bombardat cartiere rezidenţiale din Herson (…). În acest stadiu, avem cunoştinţă despre doi civili morţi”, a anunţat Prohudin.

Patru persoane au fost transportate la spital, una în stare gravă, iar o a cincea persoană rănită a primit îngriji la faţa locului, precizează el.

10:27 Cu războiul la graniță, România renunță să mai cumpere corvete și se reorientează de urgență către alte tipuri de nave. Cum arată planul pentru Forțele Navale pentru următorul deceniu

09:41Infrastructura energetică a fost lovită în urma unui atac cu rachete rusești lansat dimineața devreme asupra regiunii Rivne din vestul Ucrainei, a declarat joi guvernatorul local Vitaliy Koval, transmite Reuters.

Rusia a lansat joi un atac aerian masiv asupra capitalei Kiev și a altor orașe ucrainene, provocând rănirea a cel puțin 18 persoane și deteriorarea unor instalații de infrastructură din întreaga țară, au declarat oficialii.

Val de atacuri asupra Ucrainei

08:53Belgia analizează dacă va furniza avioanele sale de luptă F-16 Ucrainei, a declarat premierul Alexander De Croo, informează Reuters.

Belgia își înlocuiește avioanele F-16 cu avioane de vânătoare F-35, iar ministerul belgian al apărării a declarat anterior că avioanele F-16 sunt prea vechi pentru ca Ucraina să le folosească în luptă, deși De Croo a spus că acestea ar putea fi încă utile, de exemplu pentru antrenarea piloților.

„Am cerut Ministerului Apărării să vadă ce utilizare ar putea avea F-16 ale noastre în Ucraina”, a declarat miercuri De Croo pentru televiziunea belgiană VRT, vorbind în marja reuniunii generale a ONU de la New York. „Trebuie să luăm în considerare toate opțiunile”.

În ultimele luni, Norvegia, Danemarca și Olanda au declarat că vor furniza Ucrainei avioane F-16 odată ce forțele sale aeriene vor fi pregătite să le folosească.

08:29 Mai multe persoane au fost rănite în oraşul ucrainean Cerkasi, ca urmare a căderii resturilor de rachete ruseşti doborâte de apărarea antiaeriană, în timpul unui atac lansat joi dimineaţa, a anunțat şeful Administraţiei Militare Regionale Cerkasi, Ihor Tabureţ, transmite RBC.

08:27Mai multe explozii s-au auzit la Kiev după o alertă de raid aerian joi dimineață, au declarat martori pentru Reuters, în timp ce autoritățile au trimis echipe de salvare în cel puțin două locații din capitala ucraineană.

Apărarea antiaerienă funcționează, iar salvatorii se îndreaptă spre posibilele locuri unde s-au auzit explozii în sudul și estul orașului, a scris primarul orașului, Vitali Klitschko, pe canalul său de Telegram.

Resturi de rachete au căzut în centrul Kievului și clădiri nerezidențiale au fost avariate în est, provocând un incendiu, a precizat el, două persoane fiind spitalizate, printre care un copil.

Oficialii și mass-media locale au anunțat, de asemenea, explozii în regiunile ucrainene Harkov, Khmelnytskiy, Rivne, Vinița, Lvov și Ivano-Frankivsk.

În orașul Rivne, din vestul Ucrainei, potrivit agenției de presă Suspilne, a fost anunțată o pană de curent parțială, ceea ce indică faptul că atacul rusesc ar fi putut viza infrastructura energetică.

08:22Alertele de raid aerian au sunat la Kiev şi în mai multe regiuni ale Ucrainei, joi dimineaţă, transmite agenția RBC.

Forţele Aeriene ale Ucrainei au avertizat că există riscul unui nou atac cu rachete ruseşti.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, de asemenea, a avertizat populaţia capitalei că sunt posibile noi atacuri din partea ruşilor.

08:15 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns la un consens cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski prin ocolirea liderilor statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la autorizarea importului de cereale ucrainene.

07:35Polonia a anunţat miercuri seară că nu mai aprovizionează Kievul cu arme, declaraţie care ilustrează tensiunile tot mai mari dintre cei doi aliaţi, într-un moment cheie al ripostei Kievului la invazia rusă, scrie AFP.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • „Opriți războiul și Zelenski nu va mai vorbi” / Ședință tensionată a Consiliului de Securitate al ONU
  • Contre între Zelenski și Lavrov în Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu dreptul de veto al Rusiei
  • Armata ucraineană a anunțat că Forțele ucrainene au lovit miercuri dimineață un post de comandă al flotei ruse din Marea Neagră lângă Sevastopol, în Crimeea, după ce anterior guvernatorul Sevastopolului, instalat de Moscova, a declarat că un atac cu rachete asupra orașului a fost împiedicat, relatează Reuters.
  • Lavrov acuză NATO că a refuzat dialogul care ar fi putut preveni tensiunile în Europa
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a constatat, în discursul pronunţat miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, că popoarele şi guvernele şi-au pierdut încrederea în capacitatea şi dorinţa ONU de a apăra frontierele suverane ale ţărilor şi a cerut ONU să elimine dreptul de veto al Rusiei din Consiliul de Securitate, afirmând că este nevoie de o reformă majoră, relatează The Guardian.
  • Tensiuni fără precedent între Polonia și Ucraina. Zelenski „a mers prea departe” după ce a acuzat Varșovia de „teatru politic” în scandalul cerealelor.
  • Guvernul Bulgariei a fost de acord să oprească temporar importul de seminţe de floarea soarelui din Ucraina, după protestele fermierilor, a anunţat miercuri premierul Nikolai Denkov, dând asigurări că va sprijini producţia agricultorilor locali, transmit DPA și Agerpres.
  • Ucraina dorește să ajungă la o înțelegere cu țările vecine cu privire la importurile de produse agricole prin negocieri, a declarat miercuri reprezentantul comercial Taras Kachka, relatează Reuters.
  • În timp ce face progrese „uriașe” pe front, în est și sud, Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană, inclusiv de muniţie, piese de schimb şi întreţinere pentru sistemele pe care armata ucraineană le are deja, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.
  • Ucraina susține că „sabotori necunoscuți” au atacat o bază aeriană rusă, avariind două avioane și un elicopter.
  • Zelenski îi spune lui Trump să împărtășească planul de pace din Ucraina, dar subliniază că nu va ceda teritorii Rusiei.
  • VIDEO De ce francezii nu se tem de grâul ucrainean, cazul uleiului rusesc care se vinde în UE cu etichetă de Turcia și alte adevăruri care NU se spun în scandalul cerealelor din Ucraina.
  • Rusia a lovit rafinăria de petrol Kremenchuk din centrul Ucrainei, în regiunea Poltava, într-un atac cu drone în noaptea de marți spre miercuri, provocând un incendiu, a declarat miercuri guvernatorul Dmitro Lunin, potrivit Reuters.
  • Parlamentul de la Kiev a aprobat miercuri o lege prin care sunt făcute publice declaraţiile de avere şi de interese ale demnitarilor din Ucraina, informează AFP.
  • Iohannis: Am găsit soluţii pentru a gestiona exportul cerealelor ucrainene spre România; un sistem de autorizare.

––––––

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro