Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 674: Atac aerian combinat masiv asupra Kievului și altor regiuni: „Rusia a folosit aproape toate tipurile de arme din arsenal”. Zeci de civili morți și răniți / O rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Poloniei, NATO „monitorizează situația” / Armata germană, uimită de rata pierderilor suferite de ruși

HotNews.ro
Soldat din brigada mecanizată 65 a Ucrainei în regiunea Zaporojie, Foto: Dmytro Smoliyenko / Avalon / Profimedia
Soldat din brigada mecanizată 65 a Ucrainei în regiunea Zaporojie, Foto: Dmytro Smoliyenko / Avalon / Profimedia

Rusia a lansat vineri unul dintre cele mai mari raiduri cu rachete şi drone din timpul războiului împotriva Ucrainei, lovind blocuri de locuinţe şi alte clădiri civile din Kiev şi din alte oraşe din sudul şi vestul ţării, precum şi o maternitate. Cel puţin 31 de civili au murit, iar alți peste 160 au fost răniți. Marea Britanie a anunţat că trimite Kievului sute de rachete de apărare aeriană, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, a reacționat spunând că ultimul asalt aerian al Moscovei reaminteşte că obiectivul lui Vladimir Putin rămâne neschimbat. Tot vineri, Polonia, membră a NATO, a afirmat că una dintre rachetele ruseşti lansate asupra Ucrainei a trecut pentru scurt timp prin spaţiul său aerian în cursul dimineţii.

08:32 Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 674 – LIVE pe HotNews.ro:

23:47Volodimir Zelenski, în mesajul de vineri seară: „Este important ca lumea să reacţioneze la acest ultim act de teroare al Rusiei. Vom continua să ne consolidăm apărarea aeriană”

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit vineri seară în discursul său către naţiune despre urmările atacului aerian masiv efectuat de Rusia asupra Ucrainei şi a subliniat că, în ciuda unei oboseli evidente a trupelor, Ucraina nu va face pasul înapoi şi îşi va continua lupta de eliberare a teritoriilor ocupate, însă pentru aceasta are nevoie de sprijinul aliaţilor săi.

23:10 Rusia spune că Polonia „nu a furnizat nicio dovadă de încălcare a spațiului său aerian”

Polonia nu a furnizat dovezi că o rachetă rusească a intrat pentru scurt timp în spațiul său aerian, a afirmat reprezentantul ambasadei ruse la Varșovia, Andrei Ordash, citat de agenția rusă RIA:

  • „Mi s-a înmânat o notă care conținea o afirmație nefondată potrivit căreia, în dimineața zilei de 29 decembrie, un obiect aerian ar fi încălcat spațiul aerian polonez, pe care specialiștii polonezi l-au identificat ca fiind o rachetă ghidată rusească”.
  • „Nu a fost prezentată nicio dovadă. Solicitarea mea de a primi o dovadă documentată a ceea ce era în notă a fost refuzată”.

Însărcinatul cu afaceri al Rusiei a fost convocat anterior la Ministerul de Externe polonez.

22:24 Polonia spune că „totul indică” că o rachetă rusească a intrat pentru scurt timp în spațiul său aerian

Obiectul necunoscut care a intrat vineri dimineață în spațiul aerian al Poloniei și apoi a dispărut de pe radare a fost cel mai probabil o rachetă rusească, a declarat șeful forțelor armate ale țării.

„Totul indică faptul că o rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian al Poloniei”, a spus generalul Wieslaw Kukula.

Armata poloneză a indicat că obiectul a pătruns circa 40 de kilometri în spațiul său aerian din direcția Ucrainei și a ieșit după mai puțin de trei minute. Atât radarul polonez, cât și cel al NATO au confirmat că obiectul a părăsit spațiul aerian polonez, a adăugat armata.

Generalul Kukula a precizat că se iau măsuri pentru a se verifica aceste constatări și pentru a elimina posibilitatea unei erori tehnice.

Rusia nu a comentat până acum presupusa incursiune în spațiul aerian al Poloniei a uneia dintre rachetele sale.

Biden: „Miza acestei lupte se extinde mult dincolo de Ucraina”

21:50Preşedintele SUA Joe Biden a declarat că ultimul asalt aerian al Rusiei asupra Ucrainei reaminteşte care sunt intenţiile preşedintelui rus Vladimir Putin în această ţară.

„Este un memento dur pentru lume că, după aproape doi ani din acest război devastator, obiectivul lui Putin rămâne neschimbat. El urmăreşte să nimicească Ucraina şi să-i subjuge poporul. El trebuie să fie oprit”, a declarat vineri Biden într-un comunicat citat de CNN.

Preşedintele american a cerut din nou Congresului să aprobe asistenţa suplimentară pentru Ucraina, afirmând că sistemele de apărare furnizate de SUA au interceptat multe dintre dronele şi rachetele ruseşti lansate vineri.

În declaraţia sa, Biden a încercat să sublinieze ramificaţiile globale ale luptei din Ucraina: „Miza acestei lupte se extinde mult dincolo de Ucraina. Ele afectează întreaga alianţă NATO, securitatea Europei şi viitorul relaţiei transatlantice”.

21:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat vineri trupele care apără Avdiivka, oraşul din regiunea Doneţk asediat de trupele ruse şi care este în prezent unul din punctele cele mai fierbinţi ale frontului.

„Am salutat personal luptătorii. Am evaluat împreună cu comandantul situaţia defensivă şi nevoile esenţiale ale trupelor noastre”, a scris Zelenski pe reţelele de socializare.

21:28 Însărcinatul cu afaceri al Rusiei în Polonia, convocat la Ministrul de Externe de la Varșovia în legătură cu încălcarea spațiului aerian polonez de către o rachetă rusească.

Potrivit MAE polonez, ministrul adjunct de externe Wladyslaw Teofil Bartoszewski i-a înmânat însărcinatului cu afaceri al Federației Ruse o notă în care a cerut explicații în legătură cu incidentul privind încălcarea spațiului aerian al Poloniei de către o rachetă rusească și, totodată, „oprirea imediată a unor astfel de activități”.

Marea Britanie trimite Ucrainei 200 de rachete antiaeriene

20:30Marea Britanie a anunţat vineri că va oferi Ucrainei circa 200 de rachete antiaeriene ASRAAM, după atacul masiv cu rachete şi drone efectuat de Rusia în cursul dimineţii asupra unor ţinte în diferite zone ale teritoriului ucrainean, şi le-a cerut aliaţilor să-şi sporească eforturile pentru a susţine militar Kievul.

19:48 Numărul victimelor atacului aerian masiv al Rusiei crește în continuare: cel puțin 30 de persoane au fost ucise și peste 160 au fost rănite în lovituri rusești care au vizat vineri Ucraina, potrivit unui nou bilanț al autorităților.

19:01 Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate, după ce o presupusă rachetă rusească a intrat vineri în spațiul aerian al țării.

Potrivit presei poloneze, martorii au văzut obiectul „mișcându-se cu mare viteză” deasupra satului Dolhobyczow din regiunea Lublin, care se află la mai puțin de 5 km de granița cu Ucraina.

18:30 Cel puțin 27 de civili au fost declarați decedați până acum în Ucraina în urma loviturilor aeriene rusești de vineri. Alte cel puțin 144 de persoane au fost rănite și un număr necunoscut de persoane au fost îngropate sub dărâmături, au informat oficialii ucraineni.

O maternitate, blocuri de apartamente și școli se numără printre clădirile avariate în întreaga țară.

Forțele aeriene ucrainene au interceptat majoritatea rachetelor balistice și de croazieră și a dronelor de tip Shahed lansate de ruși în cursul nopții, a afirmat șeful armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi.

18:02 NATO anunță că „monitorizează situația” din Polonia, după ce o rachetă rusească a intrat probabil pentru scurt timp în spațiul aerian al acestei țări.

Racheta rusească ar fi survolat teritoriul polonez timp de trei minute înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean.

Polonia este țară membră NATO și, prin urmare, consecințele ar fi putut fi incredibil de grave.

„Am vorbit cu președintele (polonez) Andrzej Duda despre incidentul cu racheta din Polonia”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„NATO este solidară cu aliatul nostru valoros, monitorizează situația și vom rămâne în contact pe măsură ce se stabilesc faptele. NATO rămâne vigilentă”.

Comunitatea internaţională condamnă ultimele atacuri ale Rusiei

17:51 Premierul britanic Rishi Sunak s-a alăturat condamnării internaţionale a lui Vladimir Putin, după atacurile aeriene masive asupra Ucrainei.

„Aceste atacuri de amploare asupra oraşelor din Ucraina arată că nimic nu-l va opri pe Putin să-şi atingă scopul de a eradica libertatea şi democraţia. Nu-l vom lăsa să câştige”, a declarat Sunak într-o postare pe reţelele de socializare. (PA Media/DPA, Agerpres)

17:40 Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat şi el unul dintre „cele mai mari atacuri” ale Rusiei, care a lovit oraşe şi civili în Ucraina.

„Este o nouă serie de lovituri laşe şi nediscriminatorii asupra unor şcoli, a unei staţii de metrou şi a unui spital”, a declarat Josep Borrell pe reţelele de socializare. „UE va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a promis şeful diplomaţiei europene. (AFP)

17:16 Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a condamnat vineri valul masiv de lovituri rusești asupra Ucrainei, soldate cu zeci de victime civile, și a îndemnat Moscova să înceteze „imediat” aceste atacuri.

„Sunt șocat de acest nou val de atacuri coordonate pe scară largă cu rachete şi drone efectuate de Federația Rusă asupra Ucrainei în cursul nopții”, a afirmat Volker Turk într-un comunicat.

„Dreptul umanitar internațional interzice în mod explicit atacurile care vizează în mod deliberat obiective civile, precum și atacurile nediscriminatorii, în orice circumstanțe. Solicit din nou Rusiei să înceteze imediat atacurile asupra Ucrainei și să respecte cu strictețe toate normele de drept internațional referitoare la desfășurarea ostilităților”, a mai transmis oficialul ONU.

16:57 Crește bilanțul victimelor în urma atacului aerian masiv desfășurat vineri de Rusia asupra Ucrainei. Conform unei declarații făcute de șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, cel puțin 23 de civili au fost uciși, iar alți 134 au fost răniți.

16:33 O alertă de raid aerian a fost emisă în toată Ucraina, vineri după-amiază, forțele aeriene ucrainene spunând că există o amenințare privind lansarea de rachete de croazieră de către ruși.

Într-o postare pe Telegram, forțele aeriene au mai anunțat că au fost lansate rachete din Kursk, Rusia, către regiunea Cerkasî din centrul Ucrainei.

Și șeful administrației militare din Kiev, Serhii Popko, a postat un avertisment pe Telegram, cerându-le locuitorilor din capitală să se îndrepte spre adăposturi.

O rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Poloniei

15:46 Generalul polonez Maciej Klisz a spus că obiectul care a intrat în spațiul aerian polonez a fost cel mai probabil o rachetă rusească.

Potrivit acestuia, racheta a parcurs circa 40 de kilometri deasupra teritoriului polonez, timp de mai puțin de trei minute, apoi s-a întors în spațiul aerian ucrainean.

15:04 Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că Ucraina a tras trei rachete anti-radar HARM de fabricație americană în regiunea rusă Belgorod.

„Trei rachete ucrainene HARM fabricate de Statele Unite au fost distruse deasupra teritoriului regiunii Belgorod de către sistemele de apărare aeriană”, a afirmat ministerul.

14:29 Forțele aeriene ale NATO au fost solicitate de peste 300 de ori în acest an ca răspuns la zboruri ale avioanelor militare rusești, a anunțat vineri alianța militară.

„Marea majoritate a întâlnirilor aeriene dintre avioanele NATO și cele rusești au fost sigure și profesioniste. Încălcarea spațiului aerian al NATO de către avioanele militare rusești a rămas rară și, în general, de scurtă durată”, a precizat NATO, adăugând că majoritatea interceptărilor au avut loc deasupra Mării Baltice.

„Avioanele de vânătoare NATO sunt la datorie 24 de ore din 24, gata să intervină în cazul unor zboruri suspecte sau neanunțate în apropierea spațiului aerian al aliaților noștri”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White. (Reuters)

Cel puțin 18 morți și 132 de răniți după atacurile aeriene rusești de azi

14:24 Potrivit poliției ucrainene, numărul civililor uciși în loviturile rusești de dimineață a ajuns la 18, iar cel al răniților la 132. În Kiev, bilanțul de la acest moment este de 3 morți și 28 de răniți, potrivit primarului Vitali Klitschko.

13:56 Atacul desfășurat de ruși cu drone și „un număr record” de rachete a provocat cel puțin 16 morți și 97 de răniți, potrivit autorităților ucrainene, citate de AFP.

Aceste lovituri ilustrează „realitatea îngrozitoare în care trăiesc ucrainienii”, a spus coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, condamnând acest „val de atacuri pline de ură”.

13:33 „Toate țintele au fost atinse” în loviturile împotriva Ucrainei din această săptămână, a susținut vineri Ministerul rus al Apărării.

Potrivit unui comunicat de presă, Rusia a efectuat peste 50 de lovituri, inclusiv o „lovitură majoră” în Ucraina între 23 și 29 decembrie, împotriva unor puncte de infrastructură militară, depozite de muniții și locuri în care au fost desfășurați soldați ucraineni și mercenari străini.

13:14 Polonia anunță că un obiect aerian neidentificat a încălcat spațiul aerian al NATO, venind dinspre Ucraina

Un obiect aerian neidentificat a intrat vineri dimineața în spațiul aerian al NATO, a anunțat Comandamentul Operațional al forțelor armate poloneze, precizând că obiectul a intrat în spațiul aerian al țării dinspre Ucraina.

  • „Dimineața aceasta un obiect aerian neidentificat a intrat în spațiul aerian al Republicii Poloniei dinspre partea graniței cu Ucraina, el fiind observat de radarele sistemelor de apărare ale țării din momentul în care a trecut granița și până când semnalul a dispărut”.
  • „În conformitate cu procedurile relevante, comandantul operațional al forțelor armate a mobilizat forțele și resursele avute la dispoziție”.

Televizunea privată TV Republika a transmis că echipe ale armatei au început să caute obiectul în apropierea orașului Hrubieszow din sudul Poloniei.

Rusia va confisca active străine dacă G7 ia o măsură similară

13:09 Ministerul ucrainean de Externe a transmis că atacul cu rachete rusești de vineri, unul dintre cele mai mari de la începutul războiului, a demonstrat că nu se poate vorbi de un armistițiu cu Moscova.

„Rusia nu ia în considerare niciun alt scenariu decât distrugerea completă a Ucrainei”, a afirmat ministerul într-un comunicat.

12:36 Rusia are o listă de active occidentale care ar urma să fie preluate dacă liderii G7 decid să confiște 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale ruse blocate în străinătate, a transmis vineri Kremlinul.

Dmitri Peskov a declarat că orice demers de acest fel al Occidentului ar încălca dreptul internațional și ar submina atât sistemul financiar global, cât și economia mondială.

Peskov a declarat presei că Rusia a analizat potențialele măsuri de retorsiune. Întrebat dacă există o listă de active pe care Rusia le-ar putea confisca, Peskov a spus: „Există”. El a refuzat să detalieze ce active se află pe listă. (Reuters)

12:24Forțele aeriene ucrainene au spus că Rusia a lansat în cadrul atacului masiv de vineri 158 de rachete de diferite tipuri și drone de atac.

Potrivit sursei citate, forțele ucrainene au doborât 27 de drone Shahed și 87 de rachete.

Armata germană, uimită de rata pierderilor suferite de ruși

11:47 Un înalt diplomat rus a declarat joi că, din cauza graniței comune extinse, ultima țară care s-a alăturat NATO va fi prima care va suferi în eventualitatea escaladării tensiunilor între Moscova și alianță.

11:14Armata germană este uimită de rata pierderilor suferite de ruși în Ucraina

11:12 Rusia a desfășurat în mod oficial un batalion format din prizonieri de război ucraineni pe front, confirmând astfel încă una din multele încălcări rusești ale Convenției de la Geneva privind prizonierii de război, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Posturile rusești de stat RIA Novosti și Rossiya-1 au raportat joi că soldații din batalionul „Bogdan Khmelnițki”, format din prizonieri de război ucraineni și subordonat formațiunii „Kaskad” a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Populare Donețk (DNR), au participat la primul lor angajament împotriva forțelor ucrainene în apropiere de Urozhaine, în vestul regiunii Donețk.

Presa rusă anunțase, la sfârșitul lunii octombrie, că în batalion sunt aproximativ 70 de prizonieri de război ucraineni din coloniile penitenciare din Rusia, care au fost trimiși la instrucție înainte de a fi desfășurați la începutul lunii noiembrie în zona de vest a regiunii Donețk.

„Rusia a folosit aproape toate tipurile de arme din arsenal”

11:00 VIDEO „Rusia a folosit aproape toate tipurile de arme din arsenalul său”: Ce știm despre atacul aerian masiv desfășurat vineri asupra Ucrainei

10:06 Autoritățile ucrainene au anunțat că atacul aerian rusesc masiv a ucis și rănit civili în mai multe regiuni ucrainene:

  • Două persoane au fost ucise și cel puțin 15 au fost rănite, inclusiv doi copii, în urma atacurilor rusești cu rachete asupra unor clădiri rezidențiale din orașul Odesa, a declarat guvernatorul regional.
  • Patru persoane au fost ucise și peste o duzină au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra orașului Dnipro vineri, au spus oficialii locali. O maternitate și un centru comercial au fost lovite, provocând incendii.
  • O rachetă rusă a lovit vineri o clădire rezidențială din orașul Liov, situat în vestul Ucrainei, omorând o persoană și rănind alte trei, a spus guvernatorul regional.
  • O persoană a fost ucisă și opt rănite la Harkov, iar alte șapte au fost rănite la Kiev în timpul atacurilor masive cu rachete de vineri, potrivit autorităților.

09:21 Rusia a lansat vineri un masiv atac aerian combinat asupra Ucrainei, folosind drone și mai multe tipuri de rachete, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat.

Au fost folosite rachete hipersonice, de croazieră și balistice, inclusiv rachete de tip X-22, care sunt extrem de greu de interceptat, a spus el la televiziune.

Autoritățile ucrainene au raportat explozii în Kiev, Harkov, Liov și Dnipro. (Reuters)

08:52 O persoană a fost ucisă și opt rănite la Harkov, iar alte șapte au fost rănite la Kiev, în timpul atacurilor masive cu rachete ale Rusiei de vineri, potrivit informațiilor oficiale.

O clădire a unei stații de metrou din capitala Ucrainei ce era folosită ca adăpost a fost avariată, a precizat primarul Klitschko pe Telegram.

Douăzeci și două de lovituri rusești au fost înregistrate în Harkov, fiind avariate un spital, clădiri rezidențiale și o unitate industrială, a spus primarul Ihor Terekhov.

Noua estimare a pierderilor rusești

08:40 Căderea de resturi a provocat incendii într-o clădire rezidențială și într-un depozit din Kiev, iar în Liov au fost auzite explozii, în timp ce Ucraina a fost supusă vineri dimineață unui atac aerian masiv combinat, au spus autoritățile, potrivit Reuters,

Administrația militară a orașului Kiev a raportat că au căzut resturi în două districte, rănind un număr neprecizat de persoane.

Trei persoane au fost rănite în urma unei lovituri la Konotop, în regiunea Sumî, unde a fost lovit un bloc de locuințe, potrivit administrației militare locale, transmite AFP. Trei drone iraniene Shahed au fost distruse acolo, potrivit armatei.

08:33 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 859 de soldați, 13 tancuri, 18 alte blindate de luptă, 26 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 3 sisteme antiaeriene, 35 diferite vehicule și 7 echipamente speciale.

Atacuri aeriene în Kiev, Liov și Harkov

08:06 O serie de explozii au fost auzite la Kiev în primele ore ale zilei de vineri, în timp ce sistemele de apărare antiaeriană au fost activate după ce s-a anunțat o amenințare cu rachete, a anunțat primarul Kievului.

„Mai multe explozii în capitală. Apărarea antiaeriană lucrează intensiv”, a scris Vitaliy Klitschko pe mesageria Telegram. Ucraina a fost supusă unui atac aerian combinat, potrivit armatei.

07:42 Ministrul ucrainean pentru politică socială consideră că ţara sa va putea plăti pensiile chiar dacă ajutorul financiar occidental crucial nu va fi aprobat în curând, dar indexarea planificată a pensiilor, pentru a le menţine în conformitate cu creşterea preţurilor, ar putea fi amânată, transmite Reuters.

Ministrul Oksana Zolnovici a subliniat că pensiile, spre deosebire de alte plăţi sociale, erau acoperite prin mijloace financiare interne.

„S-ar putea să nu fie posibil, dacă de fapt există astfel de riscuri (de lipsă de asistenţă internaţională) să vorbim despre indexare, dar pensiile de bază vor fi plătite şi vom găsi fonduri pentru asta din resursele interne ucrainene”, a spus ea.

Ministrul ucrainean al Economiei a declarat miercuri, pentru Financial Times, că salariile a 500.000 de funcţionari publici, 1,4 milioane de profesori şi 10 milioane de pensionari ar putea întârzia, dacă ajutorul financiar occidental nu este aprobat în curând.

07:31 Orașul ucrainean Harkov a fost atacat vineri dimineață cu rachete rusești, fiind înregistrate cel puțin șase explozii, a declarat primarul Ihor Terehov.

În același timp, apărarea antiaeriană a fost activă în orașul Liov din vestul Ucrainei, care a fost atacat de drone rusești, a scris guvernatorul regional, Maksym Kozytskyi, pe aplicația de mesagerie Telegram. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro