Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 810: Rușii înconjoară și atacă orașul Vovchansk din Harkov / Peste 30.000 de soldați ruși implicați în noua ofensivă / Ucraina doboară tot mai puține rachete rusești

HotNews.ro
Soldat ucrainean în zona localității New York din regiunea Donețk, Foto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia
Soldat ucrainean în zona localității New York din regiunea Donețk, Foto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

​Forțele rusești care atacă regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei au intrat în luptă la periferia orașului de frontieră Vovchansk, a spus duminică seară armata Kievului, iar Volodimir Zelenski a spus că acolo și în est se duc lupte grele. Un soldat ucrainean care a fost acolo într-o misiune de luptă a spus că „orașul este al nostru. Ei (rușii) mușcă de la periferie, dar noi ripostăm. Și vom lupta pentru fiecare metru”. „Băieții noștri au fost înconjurați. Noi i-am ajutat. Au ieșit și au stabilit o linie defensivă de-a lungul străzii, provocând pierderi considerabile infanteriei inamice”, a adăugat el. Orașul Vovchansk este la aproximativ 4 km de graniță și la 45 km de orașul Harkov.

07:27Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 810 – LIVE pe HotNews.ro:

01:34 Zelenski spune că sunt indicii că ofensiva rusă s-ar putea extinde în regiunile Sumî şi Cernihiv

Preşedintele Ucrainei a semnalat, în discursul video de luni seară, că ofensiva rusă din nord-estul ţării s-ar putea extinde la încă două regiuni, el declarând că se înregistrează activităţi ostile comise de grupuri de sabotaj, precum şi bombardamente împotriva regiunilor Sumî şi Cernihiv, în timp ce în Harkov forţele ucrainene au trecut la contraofensivă.

23:56Kievul spune că noul ministru rus al apărării va axa economia pe război

Alegerea unui economist ca ministru al apărării în Rusia arată cât de departe este dispusă să meargă Moscova pentru a-şi reorganiza economia astfel încât să răspundă necesităţilor de război, a afirmat luni consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de Reuters.

22:44 SUA consideră că remanierea militară rusă arată că Vladimir Putin este „disperat”

„Acesta este încă un indiciu al disperării lui Putin de a-și continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei, în ciuda faptului că acesta reprezintă o povară semnificativă pentru economia rusă și are ca rezultat pierderi grele pentru trupele rusești”, a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de AFP.

Casa Albă: „Facem tot ce este omenește posibil” pentru a furniza arme

22:29Statele Unite fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza armament Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden.

Un nou pachet de ajutor va fi anunțat „în zilele următoare”, a adăugat Sullivan în cadrul unui briefing de presă, luni, conform agenției France Presse, care amintește că Rusia a lansat vineri o ofensivă surpriză asupra regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei.

21:25Ruşii continuă ofensiva în Harkov: Zeci de aşezări ucrainene sunt sub focul artileriei inamice, 6.000 de persoane au fost evacuate, zeci de kilometri pătraţi au fost cuceriţi în doar câteva zile

20:47Uniunea Europeană a elaborat mai multe angajamente de sprijin pe termen lung pentru securitatea Ucrainei, prin care ar asigura Kievului mai multe arme, pregătire militară și alte tipuri de ajutor pentru anii următori, potrivit unui draft de document, scrie The Guardian.

Acest document, despre care a scris ințial în weekend ziarul german Welt am Sonntag, stabilește angajamentele de securitate ale UE față de Ucraina, iar oficialii speră să-l finalizeze în iunie sau iulie.

În cazul unei „viitoare agresiuni”, documentul precizează că UE și Ucraina intenționează să se consulte în termen de 24 de ore cu privire la nevoile Kievului și să „stabilească rapid” următorii pași în conformitate cu angajamentele.

Peste 30.000 de soldați ruși implicați în ofensiva din Harkov

19:38 „Peste 30.000 de soldați ruși sunt implicați în noua ofensivă a Moscovei în nord-estul Ucrainei, în apropierea celui de-al doilea oraș al țării, Harkov, care «nu este amenințat»”, a declarat luni pentru AFP secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare.

„În jur de 50.000 (de soldați ruși) se aflau la frontieră. Acum sunt mult peste 30.000 care atacă” în regiune de vineri, a declarat Oleksandr Litvinenko într-un interviu acordat AFP, adăugând că în acest stadiu nu există «nicio amenințare de asalt asupra orașului Harkov».

19:20 Experți în apărare au simulat revenirea lui Trump la Casa Albă. Rezultatul: haos, căderea Ucrainei și posibila destrămare a NATO

Dacă Donald Trump va câștiga un al doilea mandat prezidențial în alegerile din noiembrie, Ucraina va fi probabil nevoită să accepte o pace dezavantajoasă, iar Alianța Nord-Atlantică s-ar putea destrăma, cu consecințe sumbre pentru Europa, avertizează experți britanici în domeniul apărării, într-o simulare citată de Business Insider. Nu e nevoie ca SUA să părăsească NATO, fiind posibil ca Trump să submineze alianța din interior, subliniază analiza.

18:33Complot dejucat de Ucraina: atacuri cu bombă în zone civile din Kiev. Doi agenți ruși au fost arestați, 19 dispozitive explozive confiscate

Biroul procurorului general al Ucrainei a informat luni că autoritățile au arestat doi agenți militari ruși în legătură cu planurile de a comite atacuri în centre comerciale și în apropierea unei cafenele din Kiev, precum și la o întreprindere din industria de apărare din Liov, confiscând totodată 19 dispozitive explozive.

Ruşii continuă ofensiva în Harkov: Zeci de localități ucrainene atacate

17:29 Ucraina spune că forțele rusești au avut „succes parțial” în apropierea unui sat din Harkov

Armata ucraineană a transmis luni că a împiedicat forțele rusești, în apropierea satului Lukyantsi, să avanseze spre nord în regiunea Harkov, unde acestea au avut un „succes parțial”.

Statul Major ucrainean a precizat într-o postare pe Telegram că trupele Rusiei au continuat acțiunile ofensive, iar Ucraina va proceda la consolidarea forțelor sale în zonă în funcție de situație. (Reuters)

16:14Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson s-a declarat luni deschis față de perspectiva desfășurării de arme nucleare în Suedia pe timp de război, într-un moment în care criticii pledează pentru interzicerea lor pe teritoriul unui nou membru al NATO.

15:50 Mai mult de 30 de localități din nord-estul Ucrainei au fost atacate luni de Rusia, care își continuă noua ofensivă în regiunea Harkov, ocupând zeci de kilometri pătrați de teritoriu în doar câteva zile.

„Peste 30 de localități din regiunea Harkov au fost lovite de tiruri de artilerie și mortiere inamice”, a scris pe rețelele de socializare guvernatorul regional Oleh Syniehubov. El a adăugat că un total de 5.762 de locuitori au fost evacuați din aceste zone de la începutul luptelor. (AFP)

Ucrainenii continuă loviturile asupra instalațiilor rusești

15:22Rafinăria din Volgograd a gigantului petrolier rus Lukoil a fost parțial închisă după ce a fost lovită duminică de un atac cu drone, au declarat pentru Reuters două surse care cunosc subiectul, acesta fiind al doilea atac de acest fel din acest an asupra celei mai mari rafinării din sudul Rusiei.

Atacul a provocat un incendiu la rafinăria de 300.000 de barili pe zi, dar a fost stins rapid și nu au existat victime, a afirmat șeful regiunii Volgograd, Andrei Bocharov.

Ucraina a lansat mai multe drone asupra instalațiilor petroliere rusești în timpul războiului, iar un atac cu drone asupra instalației din Volgograd din februarie a fost efectuat de Ucraina, a declarat atunci o sursă de la Kiev pentru Reuters.

Unitatea CDU-1, cea mai mare unitate a uzinei, a fost avariată în urma atacului de duminică, ceea ce a dus la o oprire de urgență și era încă deconectată luni, au declarat surse familiare cu această chestiune. Lukoil a refuzat să comenteze cu privire la incendiu.

15:17 Un depozit de muniție rusesc din orașul ocupat Sorokyne (regiunea Luhansk) a fost distrus de o lovitură ucraineană, imagini postate online arătând explozii masive și nori groși de fum pe cer în zonă.

15:02 Germania a respins ideea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei care să fie pusă în aplicare de NATO și nu și-a schimbat poziția, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului, după ce au fost făcute apeluri interne privind o asemenea decizie de către parlamentari din mai multe partide.

„Am respins-o la acel moment și cred că asta se aplică și diferitelor solicitări care sunt făcute acum”, a spus purtătorul de cuvânt, potrivit Reuters.

Comandantul ucrainean din Harkov, schimbat în timpul ofensivei rusești

14:20 Cancelarul german Olaf Scholz i-a îndemnat în cursul weekendului pe refugiații ucraineni găzduiți de țara sa să se angajeze în număr mai mare, promițându-le că acest lucru le va garanta că nu vor fi înapoiați în Ucraina pentru a lupta. Ei ar putea rezolva o problemă majoră pentru economia Germaniei.

13:35 Armata rusă și-a îmbunătățit poziția tactică a trupelor sale lângă patru localități din regiunea ucraineană Harkov – Vesele, Neskuchne, Vovchansk și Lyptsi – a spus luni ministerul apărării de la Moscova, potrivit Reuters.

Rusia a spus că a capturat deja cel puțin nouă localități din Harkov, unde a deschis un nou front de luptă în acest război.

13:24 Comandantul ucrainean responsabil de linia de front din Harkov a fost înlocuit în timpul ofensivei rusești, a declarat luni un comandament militar, potrivit Reuters.

Comandamentul militar din Khortytsia a declarat pentru RBC-Ucraina că decizia de numire a generalului de brigadă Mykhailo Drapatyi în această funcție a fost luată sâmbătă. Nu a fost dat niciun motiv pentru decizie.

Ucraina doboară tot mai puține rachete rusești

13:05 Ucraina a afirmat luni că a lovit un terminal petrolier din regiunea Belgorod și o substație electrică din regiunea Lipețk, în vestul Rusiei, nu departe de granița cu Ucraina.

„Au avut loc explozii la terminalul petrolier Oskolneftesnab, în apropiere de orașul Stari Oskol, precum și la substația Ieletskaya de 500 kW”, a declarat pentru AFP o sursă din sectorul ucrainean al apărării. Potrivit acestei surse, operațiunea a fost efectuată de serviciile speciale (SBU) cu ajutorul unor drone de atac.

Rușii nu au spus nimic despre atacul asupra terminalului petrolier, dar guvernatorul din Lipețk a confirmat că a avut loc un incendiu la substația electrică, fără a dezvălui cauza acestuia și fără a acuza Ucraina.

12:36 Ucraina doboară o proporție mult mai mică de atacuri cu rachete rusești decât la începutul războiului, scrie Wall Street Journal. Înrăutățirea performanțelor apărării antiaeriene a Ucrainei are loc în condițiile în care Rusia intensifică atacurile cu drone și rachete și lansează mai multe proiectile mai greu de lovit, cum ar fi rachetele balistice.

De asemenea, Kievul este în criză de muniție pentru sistemele Patriot furnizate de Occident, care au reprezentat cea mai bună apărare a sa împotriva acestor atacuri.

În ultimele șase luni, Ucraina a interceptat aproximativ 46% din rachetele rusești, față de 73% în semestrul precedent, potrivit unei analize Wall Street Journal a datelor zilnice ale Comandamentului Forțelor Aeriene ucrainene.

Luna trecută, rata de interceptare a scăzut la 30% din rachete. Rata de interceptare a dronelor Shahed cu rază lungă de acțiune, care sunt mai ușor de doborât, a scăzut cu doar 1 punct procentual, ajungând la 82% în ultimele șase luni.

Forțele Moscovei folosesc tot mai mult vehicule ușoare

12:28 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • „De la începutul anului 2024, Rusia a intensificat, foarte probabil, folosirea de vehicule ușoare, precum mașini și motociclete de tip off-road pentru a transporta militari către linia frontului și a desfășura atacuri asupra pozițiilor ucrainene, mai ales noaptea.
  • În noiembrie 2023, președintele rus Vladimir Putin a inspectat personal noile vehicule off-road chinezești Desertcross 1000-3 produse de Odes Industries. Rusia ar fi cumpărat peste 2.100 de astfel de mașini.
  • Probabil că forțele rusești au recurs tot mai mult la folosirea de vehicule mai ușoare și mai rapide pentru a desfășura activități de recunoaștere asupra pozițiilor defensive ucrainene, cu scopul de a permite atacarea lor ulterioară cu artilerie, drone FPV sau drone-kamikaze ca efort de degradare considerabilă a forțelor ucrainene.
  • Totuși, prin renunțarea la blindaj și putere de foc în favoarea unei mobilități crescute, vehiculele ușoare sunt mult mai vulnerabile decât variantele lor blindate la o serie de sisteme de armament. Dronele FPV ucrainene și-au dovedit deja abilitatea de a lovi eficient asemenea vehicule ușoare.”

Lavrov susține că Rusia e pregătită să se bată cu Occidentul

12:06 Dacă Occidentul vrea să lupte pentru Ucraina pe câmpul de luptă, atunci Rusia este pregătită să facă acest lucru, a declarat luni ministrul rus interimar al externelor, Serghei Lavrov, în fața parlamentului de la Moscova.

12:03 Forțele rusești atacă granița regiunii Harkov în grupuri mici, în încercarea de a extinde linia frontului, a declarat luni guvernatorul regiunii, potrivit Reuters.

„Inamicul încearcă să o întindă în mod deliberat (linia frontului), atacând în grupuri mici, dar în direcții noi, ca să spunem așa”, a declarat Oleh Syniehubov pentru televiziunea locală. El a adăugat că forțele ucrainene resping trupele rusești, dar posibilitatea ca luptele să se extindă la noi localități este una reală.

11:55Compania de consultanță agricolă rusă IKAR a anunțat luni că și-a redus previziunile privind recolta de grâu a Rusiei la 86 de milioane de tone de la 91 de milioane de tone și estimarea privind exporturile de grâu la 47 de milioane de tone de la 50,5 milioane de tone.

IKAR a redus previziunile privind recolta totală de cereale a Rusiei la 135 de milioane de tone de la 142 de milioane de tone și perspectivele privind exporturile totale de cereale la 59,5 milioane de tone de la 64,5 milioane de tone.

Ucraina vrea să importe masiv electricitate luni

11:47 Șeful diplomației ucrainene, Dmiytro Kouleba, aflat în prima sa vizită în Serbia de la începutul invaziei rusești în Ucraina, se va întâlni luni la Belgrad cu premierul Milos Vucevic, a anunțat biroul șefului guvernului. Vizita are loc la zece zile de la formarea noului guvern sârb în urma alegerilor din decembrie.

Serbia, țară care face echilibristică pe o punte deosebit de îngustă între Est și Vest după ce a început invazia rusă în Ucraina, a condamnat războiul la ONU, dar refuză să se alinieze la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, notează AFP.

Kouleba a ajuns duminică la Belgrad și a vizitat capitala sârbă în compania Olenei Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, un eveniment care nu a fost anunțat oficial presei. Duminică seară, Zelenska a postat pe Instagram imagini cu vizita sa la Belgrad în compania Tamarei Vucic, soția președintelui sârb Aleksandar Vucic.

Pe contul său de Instagram, Zelenska a vorbit despre o „interacțiune (care) durează de ani de zile” cu Tamara Vucic, care a participat la Summitul primelor doamne și domni de la Kiev din septembrie 2023, organizat de Zelenska.

10:49 Ucraina intenționează să efectueze luni importuri record de electricitate din cinci țări europene, după ce a raportat daune semnificative la infrastructura energetică în urma loviturilor rusești, a anunțat Ministerul Energiei de la Kiev, potrivit Reuters

Se estimează că importurile vor crește la 19.484 de megawați oră (Mwh), depășind precedentul record de 18.649 Mwh înregistrat la sfârșitul lunii martie, după primul val de atacuri rusești asupra sectorului energetic ucrainean.

În ultima vreme, când a avut nevoie, Ucraina a importat de obicei electricitate din România, Polonia și Slovacia, la acestea adăugându-se uneori și Ungaria și Republica Moldova.

Rusia a avut ieri pierderi record de soldați

10:26Rusia a pierdut un număr record de soldați într-o singură zi, afirmă ucrainenii. Informația vine în contextul în care Rusia a început vineri să atace în regiunea ucraineană de graniță Harkov, iar eforturile ofensive împotriva unor poziții defensive pregătite aduc de obicei pierderi mai mari în rândul forțelor care atacă.

10:03 Premierul Marcel Ciolacu spune că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are reţineri mari ca România să dea Ucrainei un sistem de apărare Patriot, menţionând că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă şi că decizia va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

09:38 Eforturile ofensive ale Rusiei de a cuceri Vovchansk sunt în mare parte o consecință a politicii occidentale conform căreia forțele ucrainene nu pot folosi sistemele furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare legitime din Rusia, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare

„Se pare că forțele rusești încearcă să încercuiască Vovchansk, deoarece acestea se apropie de oraș prin Buhruvatka, Starytsya și Izbytske la vest, de-a lungul drumului C-210817, și prin Vovchanskyi Khutory la est, de-a lungul drumului O-210825. Cucerirea de către ruși a oricăreia dintre aceste așezări ar tăia aceste linii de comunicații terestre ucrainene (GLOC) către Vovchansk și ar face ca GLOC-urile rămase (autostrada T-2104) să fie din ce în ce mai importante pentru apărarea orașului”, notează ISW.

De asemenea, forțele rusești au vizat din ce în ce mai mult podurile care traversează cursurile de apă din apropiere pentru a izola apărarea ucraineană a Vovchanskului de alte zone.

Rușii spun că au doborât azi-noapte zeci de drone și rachete ucrainene

08:51 Avocații lui Gordon Black, un soldat american reținut în orașul rus Vladivostock pentru acuzații de furt au făcut apel contra mandatului de arestare, potrivit agenției RIA. „Un apel a fost primit din partea apărării”, a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului districtual Pervomaisky.

Black, despre care Pentagonul spune că a mers în Rusia fără aprobarea autorităților SUA, a primit la începutul lunii mai un mandat de arestare valabil până pe 2 iulie. (Reuters)

08:02 Ministerul apărării de la Moscova a afirmat luni dimineață pe Telegram că a doborât rachete Storm Shadow, drone și rachete trase de ucraineni cu sisteme de lansare multiplă asupra mai multor regiuni ale Federației Ruse.

Astfel, rușii spun că au distrus douăsprezece rachete Vilkha (sistem de lansare multiplă) și douăsprezece drone deasupra teritoriului regiunii Belgorod, opt drone deasupra teritoriului regiunii Kursk, patru rachete Storm Shadow și șapte drone deasupra Peninsulei Crimeea, iar alte patru drone au fost interceptate deasupra teritoriului regiunii Lipețk.

Zeci de morți și răniți în Belgorod după ce rușii au doborât o rachetă

07:40 Cel puțin 15 persoane au murit și 20 au fost rănite duminică, după ce o secțiune a unui bloc de apartamente din regiunea rusă Belgorod s-a prăbușit după ce a fost lovită de resturi ale unei rachete din epoca sovietică, lansată de Ucraina și doborâtă de Rusia, au declarat mai mulți oficiali ruși, potrivit Reuters.

Ucraina a lansat ceea ce oficialii ruși au declarat că a fost un atac masiv cu rachete balistice Tochka și lansatoare multiple de rachete Adler și RM-70 Vampire.

Imagini de la fața locului au arătat o mare parte din clădire prăbușindu-se. Ulterior, în timp ce serviciile de urgență căutau supraviețuitori printre dărâmături, acoperișul s-a prăbușit și oamenii au fugit pentru a-și salva viața, praful și molozul căzând în urma lor.

Misterioasele morți ale ucrainienilor din Europa

07:32 O dronă a provocat un incendiu de scurtă durată la o stație electrică din regiunea rusă Lipețk, în cadrul unui atac ucrainean care a vizat și regiunile Belgorod și Kursk, au declarat oficiali ruși.

„Nu există victime. Incendiul de pe teritoriul substației electrice este în curs de stingere”, a scris pe Telegram Igor Artamonov, guvernatorul regiunii Kursk din sudul Rusiei. Opt drone au fost distruse deasupra regiunii Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a precizat administrația regiunii.

De asemenea, mai multe „obiecte aeriene” au fost doborâte deasupra regiunii Belgorod, la sud de Kursk, tot la granița cu Ucraina, a afirmat guvernatorul Viaceslav Gladkov, tot pe Telegram. (Reuters)

06:49Misterioasele morți ale ucrainienilor din Europa: Războiul hibrid al Moscovei. Sâmbăta trecută, când ofițerii bavarezi au intervenit după ce doi ucraineni fuseseră înjunghiați, s-au dus imediat la casa unui cetățean rus pe care îl supravegheau de ceva vreme. Acum, forţele de ordine germane bănuiesc că atacatorul ar fi acţionat cu un „motiv politic”, scrie presa italiană.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro