Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 815: Zelenski se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord-est / Artileriștii ucraineni n-au primit încă obuzele americane / Rusia a confiscat activele Deutsche Bank și UniCredit / Ce spune un expert ucrainean despre criza de soldați de pe front

HotNews.ro
Poziție ucraineană de artilerie din zona Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Poziție ucraineană de artilerie din zona Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Volodimir Zelenski a spus că se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord și în est, cu scopul de a cuceri orașul Harkov. „Ei și-au lansat operațiunea, care poate consta în mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val”, a declarat Zelenski, într-un moment în care Rusia tocmai a obținut cele mai mari câștiguri teritoriale de la sfârșitul anului 2022. El a dat totuși asigurări, într-un interviu pentru AFP, că, în pofida avansurilor rusești din ultimele zile în regiunea Harkov, situația este mai bună pentru forțele sale decât era în urmă cu o săptămână, când trupele Kremlinului au trecut granița prin surprindere.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 815 – LIVE pe HotNews.ro:

08:39Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

23:51 Zelenski: „Partenerii noștri se tem că Rusia va pierde acest război”. Cum argumentează afirmația

Volodimir Zelenski consideră că partenerii Ucrainei „se tem ca Rusia să piardă războiul” și ar vrea ca Kievul „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”. Preşedintele ucrainean ar fi făcut aceste declarații în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii, după cum relatează ziarul Kyiv Independent.

21:36Rusia susține că a capturat un vehicul de fabricație britanică „foarte valoros” de pe câmpul de luptă, scrie Sky News.

Într-o postare pe Telegram, Ministerul rus al Apărării scrie că un vehicul de evacuare medicală FV104 Samaritan a fost capturat, dar necesită reparații. A mai spus despre acesta că este „foarte valoros” și ar putea fi folosit ca „exponat de colecție rară”.

Ministerul rus a distribuit și o înregistrare video cu vehiculul, dar Sky News notează că nu a putut verifica din imagini dacă este într-adevăr vorba despre un FV104 Samaritan.

20:10Forţele rusești au luat captivi zeci de civili în oraşul de graniţă Vovchansk, a declarat un oficial ucrainean, acuzând totodată că cei capturaţi au fost folosiţi ca „scuturi umane”.

Serhii Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii al poliţiei regionale din Harkov, a declarat pentru postul public ucrainean Suspilne că soldaţii ruşi au ţinut aproximativ 40 de civili într-un subsol, în apropierea „centrului lor de comandă”.

Oamenii sunt interogaţi, iar „cei care efectuează interogatorii se prezintă ca angajaţi FSB”, a spus Bolvinov, referindu-se la Serviciul de securitate internă al Rusiei, adăugând că cei ținuți captivi sunt folosiţi ca „scuturi umane”.

Ce spune un expert ucrainean despre criza de soldați de pe front

19:19 Rusia acuză Ucraina că lovește teritoriul rusesc cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane

17:45 Expert ucrainean despre criza de soldați de pe front: „Nimeni nu vrea să moară, să lupte”. „Noi avem un război, nu o competiție de motorsport, unde participă cineva vrea”

Specialistul militar Mykhailo Samus a explicat într-un interviu oferit din Ucraina pentru HotNews.ro care sunt controversele noii legi a mobilizării, promulgată recent de președintele Zelenski, și care este atmosfera din țară printre cei care urmează să fie trimiși pe front.

16:17Polonia va construi fortificații la granița cu Rusia și Belarus. Vor fi întăriți 400 de kilometri de frontieră

Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea frontiera Uniunii Europene în faţa unor potenţiali duşmani, a declarat sâmbătă prim-ministrul Donald Tusk.

Rusia acuză Ucraina că-i lovește teritoriul cu arme franceze şi americane

15:52 Forțele aeriene ucrainene au spus pe Telegram că Rusia a atacat azi-noapte cu 13 drone de atac Shahed lansate din Primorsko-Akhtarsk și Kursk.

„Ca urmare a luptei antiaeriene, unitățile de rachete antiaeriene, grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei au doborât toate cele 13 Shahed în regiunile Harkov, Poltava, Viniția, Nikolaev și Dnipro”, a transmis sursa citată.

15:39 Rusia a acuzat sâmbătă Ucraina că i-a atacat regiunea Belgorod cu bombe ghidate Hammer, de fabricație franceză, și cu rachete anti-radar HARM, de fabricație americană.

„A fost împiedicată o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste folosind bombe ghidate Hammer de fabricație franceză și rachete anti-radar HARM de fabricație americană împotriva unor ținte de pe teritoriul rus”, a susținut Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Sâmbătă, „sistemele rusești de apărare aeriană au distrus patru bombe ghidate și două rachete anti-radar deasupra regiunii Belgorod”, a adăugat acesta. (AFP)

14:21 Forțele rusești au capturat satul Starytsia din regiunea ucraineană Harkov, a afirmat sâmbătă Ministerul rus al Apărării.

Trupele rusești continuă să avanseze în zonă, a mai spus ministerul, potrivit Reuters.

Artileriștii ucraineni încă așteaptă obuzele americane

14:07Justiția rusă a ordonat confiscarea unor active în valoare de sute de milioane de euro aparținând băncii italiene UniCredit, la cererea unei companii de gaze rusești, potrivit informațiilor oficiale citate de AFP.

Este vorba de o procedură judiciară asemănătoare cu cea privind Deutsche Bank (update-ul de la ora 12:17)

Tribunalul de arbitraj din Sankt Petersburg a ordonat sechestrarea unor bunuri imobiliare, titluri de valoare și conturi aparținând celei de-a doua bănci italiene, UniCredit, în Rusia, în valoare de 462,7 milioane de euro, potrivit unei decizii luate la 16 mai de acest organism judiciar.

13:29„Este un lux dacă putem trage 30 de obuze”. Ce spun comandanții de artilerie ucraineni din Donețk.

Pentru comandantul ucrainean de tunuri Oleksandr Kozachenko, muniția americană mult așteptată nu poate veni îndeajuns de repede, în condițiile în care el și camarazii săi se zbat să țină piept atacurilor neîncetate ale rușilor.

Ucrainenii au degradat capacitatea antiaeriană rusă din Crimeea

12:58 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • „Armata ucraineană a desfășurat marți atacuri împotriva unor obiective militare rusești pe teritoriul ocupat ilegal al Crimeei. Informațiile inițiale sugerează că au fost distruse elemente ale unei baterii de rachete de apărare antiaeriană SA-21 (sistemul S-400) de pe aerodromul Belbek, inclusiv un radar GRAVE STONE (denumire NATO) și lansatoare. În plus, informațiile indică faptul că cel puțin două aeronave MiG-31BM (denumire NATO – FOXHOUND C) au fost distruse la sol.
  • Aceasta este a patra oară în ultima lună când apărarea aeriană rusă din Crimeea a suferit pierderi, forțele armate ucrainene lansând anterior acțiuni reușite împotriva radarului de apărare aeriană din Ai-Petri la 12 mai 2024 și la aerodromul Djankoy la 16 aprilie 2024 și la 29 aprilie 2024.
  • Efectul cumulativ al acestor lovituri a determinat o degradare generală a capacității Rusiei de a apăra spațiul aerian din jurul Crimeei; demonstrând în același timp abilitatea Ucrainei de a avea un impact asupra operațiunilor rusești de apărare aeriană.
  • Este foarte probabil ca Rusia să fie nevoită să-și disperseze resursele aeriene pentru a asigura capacitatea lor de supraviețuire sau să riște să piardă mai multe aeronave, fiind în același timp nevoită să relocalizeze resursele de apărare aeriană din alte părți.
  • Reducerea acoperirii aeronavelor A-50U (denumire NATO – MAINSTAY) și dispersarea de pe aerodromurile din Crimeea va crește probabil numărul de ore de zbor și ratele de decolare ale patrulelor de avioane de luptă pentru a umple golurile de acoperire, ceea ce va duce la creșterea problemelor de întreținere pentru flotele lor.”

Un tribunal a confiscat activele Deutsche Bank din Rusia

12:17O instanță rusă a ordonat ca activele, conturile, proprietățile și acțiunile Deutsche Bank să fie confiscate în Rusia, ca parte a unui proces în care este implicată banca germană, potrivit unor documente judiciare consultate de Reuters.

Banca a fost unul dintre creditorii garanți în cadrul unui contract de construcție a unei uzine de prelucrare a gazelor în Rusia cu compania germană Linde, care a fost reziliat din cauza sancțiunilor occidentale.

Procesul a fost intentat de RusChemAlliance, cu sediul la Sankt Petersburg, un joint-venture deținut în proporție de 50% de gigantul rus al gazelor Gazprom și care este operatorul proiectului.

Curtea de arbitraj din Sankt Petersburg a interzis Deutsche Bank să își exercite participația de 100% în capitalul autorizat al filialei sale din Rusia, precum și Deutsche Bank Technology Center LLC.

De asemenea, tribunalul a impus un sechestru pe până la 238,6 milioane de euro în titluri de valoare, bunuri imobiliare și conturi bancare ale Deutsche Bank, precum și ale filialei sale ruse și ale Deutsche Bank Technology Center.

Premieră: Rușii au bruiat total conexiunea Starlink a ucrainenilor

11:30 Se pare că forțele rusești au folosit capacități remarcabile de război electronic (EW) pentru a susține câștigurile tactice semnificative din primele zile ale operațiunii lor ofensive limitate din nordul regiunii Harkov, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Washington Post a scris vineri că elemente ale unei brigăzi ucrainene care operează în nordul regiunii Harkov au pierdut conexiunea cu dronele și sistemele de comunicații din cauza bruiajului intens de EW rusesc atunci când forțele rusești și-au început incursiunea în regiunea Harkov pe 10 mai.

Soldații ucraineni au spus că bruiajul EW rusesc a întrerupt complet conexiunea la internet prin satelit a forțelor ucrainene prin intermediul dispozitivelor Starlink, se pare că este pentru prima dată când EW rusesc a scos complet din funcțiune conexiunea Starlink a ucrainenilor.

Un soldat ucrainean a declarat că aceste întreruperi au forțat forțele ucrainene să comunice doar prin radio și telefoane și au împiedicat forțele ucrainene să efectueze activități de recunoaștere..

Forțele ruse și ucrainene s-au aflat în acest război într-o cursă ofensivă-defensivă care implică sisteme EW și adaptări de contracarare a acestora, și este remarcabil faptul că forțele ruse au reușit să obțină un efect atât de extins cu capacitățile lor EW în nordul regiunii Harkov, mai scrie ISW.

Aproape 10.000 de oameni au fost evacuați din Harkov

11:13 Aproape zece mii de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei în urma atacurilor forțelor ruse, transmite AFP.

Un total de 9.907 persoane au fost evacuate”, a declarat guvernatorul Oleg Synegoubov, la mai bine de o săptămână de la lansarea ofensivei ruse din regiune

Synegoubov a spus că forțele armate ucrainene au respins două încercări de a le străpunge apărarea în timpul nopții.

Situația este „sub control”, „forțele de apărare au făcut asalturi și operațiuni de curățare în anumite zone”, a adăugat el.

10:41 Președintele parlamentului rus a criticat sâmbătă UE pentru că a interzis patru instituții media rusești și a declarat că acest lucru arată cum Occidentul distruge libertatea de exprimare.

Reacția vine după ce Uniunea Europeană a anunțat vineri că suspendă distribuția postului Vocea Europei, a agenției de știri RIA Novosti și a ziarelor Izvestia și Rossiyskaya Gazeta, pe motiv că acestea „au fost esențiale și determinante în promovarea și susținerea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Rusia a transmis că această măsură va avea ca rezultat un răspuns dur împotriva presei occidentale de la Moscova, dar nu a anunțat încă ce organizații media vor fi afectate.

„Conducerea UE poate doar să vorbească despre libertatea de exprimare, dar, de fapt, nu o tolerează”, a declarat Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, care este un aliat apropiat al președintelui Putin și membru al Consiliului de Securitate al Rusiei. (Reuters)

Premierul Estoniei: Rusia știe că migrația este vulnerabilitatea noastră

10:27 Vladimir Putin încearcă să folosească amenințarea migrației în masă ca pe o armă pentru a diviza și a slăbi Europa, a afirmat premierul estonian Kaja Kallas, potrivit The Guardian.

„Ceea ce știu adversarii noștri este că migrația este vulnerabilitatea noastră. Scopul este de a face viața cu adevărat imposibilă în Ucraina, astfel încât să existe o presiune a migrației către Europa, și asta este ceea ce fac ei”, a spus ea.

Kallas a declarat că Rusia a creat deja o presiune migratorie prin problemele pe care le-a creat în Siria și Africa prin intermediul grupului Wagner.

„Cred că trebuie să înțelegem că Rusia face din migrație o armă. Îi împing pe migranți peste graniță și creează probleme europenilor pentru că ei folosesc acest lucru ca pe o armă, deoarece cu drepturile omului, trebuie să accepți acești oameni. Și asta dă, desigur, apă la moara extremei drepte”, a explicat ea.

Noua estimare a pierderilor rusești

09:46 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1210 soldați, 13 tancuri, 43 de alte blindate de luptă, 36 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 1 avion de luptă, 65 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

Ucraina are doar un sfert din antiaeriana necesară

09:01 „Noi nu putem face nimic”. Zelenski critică o decizie majoră a Occidentului / Ce spune Rusia pe această temă.

Președintele ucrainean a criticat vineri Occidentul pentru că a interzis Ucrainei să folosească arme furnizate de Europa și Statele Unite pentru a lovi teritoriul rusesc

08:43 Zelenski a spus vineri că, „la acest moment, avem 25% din ceea ce este necesar pentru a apăra Ucraina, și mă refer la sistemele de apărare aeriană”.

„Putem avea trei miliarde pentru a cumpăra două (sisteme Patriot) pentru regiunea Harkov, astfel încât bombele să nu mai cadă pe soldații noștri?”, a afirmat Zelenski într-un interviu pentru France Presse.

„120, 130 de avioane F-16 sau alte avioane moderne. În total, avem nevoie de o flotă cu atâtea F-16 pentru a ajunge la paritate” cu Rusia, a adăugat el.

Rezerve față de ideea unui armistițiu olimpic

08:34 Un atac cu drone ucrainene a ucis o persoană și a rănit o alta în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, a afirmat vineri guvernatorul regional Viaceslav Gladkov.

Gladkov a afirmat pe Telegram că drona a lovit satul Novaya Naumovka, chiar în apropierea graniței, unde cei doi locuitori îngrijeau o grădină.

Ministerul rus al Apărării a transmis ulterior că unitățile de apărare aeriană au interceptat și distrus 14 rachete cu lansare multiplă provenind din Ucraina. (Reuters)

01:15 Zelenski este la rândul său rezervat faţă de ideea unui armistiţiu olimpic: „Cine va garanta?”.

Preşedintele ucrainean a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu în războiul cu Rusia în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce anterior şi preşedintele rus Vladimir Putin exprimase o poziţie asemănătoare.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Imagini din satelit arată că o lovitură ucraineană cu arme cu rază lungă, pe care Rusia a anunțat că a interceptat-o, a distrus săptămâna aceasta trei avioane de luptă rusești și un depozit de combustibil de la baza aeriană Belbek din Crimeea, cea care apără Flota Mării Negre.
  • Moldova negociază un acord de securitate cu UE. Maia Sandu: „O umbrelă pentru activități deja existente și, sperăm, altele noi”.
  • Președintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că nu va respecta armistițiul olimpic și că va continua să lupte în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.
  • Ucraina are în sfârşit suficientă muniţie pentru artilerie, asigură Zelenski. Pentru prima dată de când a început războiul cu Rusia, toate brigăzile armatei ucrainene au suficientă muniţie pentru artilerie.
  • Ucraina reia serviciile consulare pentru bărbații apți de încorporare din străinătate. Ucraina va relua sâmbătă serviciile consulare pentru bărbații de vârstă combatantă care locuiesc în străinătate, la o lună după ce a anunțat suspendarea acestora.
  • Alte patru publicații rusești sunt interzise în UE. Moscova amenință cu represalii. UE a anunțat vineri că suspendă distribuția a patru publicații rusești pe teritoriul comunitar, în pofida unui avertisment de la Moscova legat de faptul că o asemenea decizie va atrage represalii prompte
  • „Nu aveți încredere în Putin” când spune că nu va invada orașul Harkov, afirmă fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko. Liderul rus nu are posibilitatea de a cuceri Harkovul în acest moment din cauza forțelor defensive ale Ucrainei, a spus el.
  • Rusia construiește un nou gazoduct către China. Capacitatea, similară celei a Nord Stream 1. Rusia şi China ar urma să semneze „în viitorul apropiat” un contract privind gazoductul Power of Siberia 2, care va transporta gaze ruseşti către China.

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro