Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 818: Rusia a început exercițiile cu arme nucleare tactice / Zelenski revendică rezultate tangibile împotriva rușilor în Harkov / Ucraina susține că a distrus o corvetă rusă

sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, un plan vizând utilizarea profiturilor generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, în timp ce Rusia a început exercițiile militare cu arme nucleare tactice în apropiere de Ucraina, ordonate de la începutul lui mai către preşedintele rus Vladimir Putin. Armata ucraineană a declarat marţi că a distrus ultima navă de război a Rusiei, echipată cu rachete de croazieră, staţionată în peninsula Crimeea, ocupată de Moscova, în timpul unei operaţiuni desfăşurate în weekend

07:17Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri

Sinteza zilei:

  • Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan care vizează utilizarea profiturilor generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 818 – LIVE pe HotNews.ro:

23:28Aproximativ 100 de civili ucraineni au rămas în orașul asediat Vovceansk, dar forțele ruse refuză să le permită să plece și au amenințat că îi vor împușca, a afirmat marți guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, la televiziunea ucraineană de stat, potrivit The Kyiv Independent.

Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat pe 15 mai că trupele ruse au intrat în părțile de nord ale orașului Vovceansk. Armata ucraineană a afirmat atunci că a împiedicat forțele ruse să stabilească un avanpost în interiorul orașului.

Ieri, Sinegubov anunțase că peste 10.500 de civili au fost evacuați din regiunea Harkov pe fondul noului asalt al rușilor.

Guvernatorul a precizat marți că cei care au rămas în Vovceansk vor fi evacuați cu prima ocazie posibilă, dar că 100 de civili au fost efectiv „luați ostatici” de trupele ruse și nu au putut pleca.

Serhii Bolvinov, șeful departamentului de investigații al poliției din regiunea Harkov, a spus pe 17 mai că soldații ruși au luat ostatici cel puțin 40 de civili, majoritatea bătrâni, pe care îi folosesc drept scuturi umane.

Acuzații similare au fost făcute de alți oficiali ucraineni în contextul noii ofensive a Rusiei în regiunea Harkov.

Ministrul de internem Ihor Klimenko, a afirmat pe 16 mai că forțele ruse iau în captivitate civili ucraineni și împiedică evacuarea acestora. „Cunoaștem primele cazuri de execuții ale unor civili de către armata rusă”, a scris Klimenko atunci, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Un diplomat rus spune că UE va trebui să dea înapoi ce a „furat” prin planul de utilizare a activelor rusești înghețate

22:37Un înalt diplomat rus, citat de agenția de presă Tass, a declarat luni că planul Uniunii Europene de a trimite profiturile din activele rusești înghețate către Ucraina ar avea consecințe „imprevizibile”, relatează Reuters.

Tass a spus că reprezentantul permanent al Rusiei la UE la Bruxelles, Kirill Logvinov, le-a spus jurnaliştilor din Rusia: „Singurul lucru previzibil este că cei din UE vor fi obligaţi mai devreme sau mai târziu să returneze țării noastre ceea ce a fost furat”.

21:54Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a propus marţi la Kiev, într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock, ca aliaţii Ucrainei să doboare, de pe teritoriile lor, rachete trase de Rusia împotriva Ucrainei, dacă aceştia nu furnizează Kievului ”toate mijloacele necesare”, inclusiv sisteme antiaeriene, pentru ca ucrainenii să doboare rachetele ruseşti, relatează AFP, potrivit News.ro.

Annalena Baerbock a apreciat că ezitările în furnizarea de ajutor militar Ucrainei ”ameninţă” securitatea Occidentului.

Annalena Baerbock, care a efectuat o vizită-surpriză la Kiev, a insistat, la rândul său, asupra necesităţii livrării Ucrainei a unor mijloace antiaeriene suplimentare, cât mai rapid psobil.

”Fiecare ezitare şi fiecare întârziere în susţinerea Ucrainei costă viaţa unor nevinovaţi. Iar fiecare ezitare de a susţine Ucraina pune de asemenea în pericol propria noastră securitate”, a declarat ea.

Annalena Baerbock îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că ”nu cunoaşte nicio limită” şi că a declanşat o campanie de ”distrugere” a Ucrainei, citând exemplul reţelei electrice bombardate fără încetare de către Rusia.

21:02Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că armata Kievului obține „rezultate tangibile” în regiunea Harkov, unde armata rusă conduce o ofensivă din 10 mai, relatează AFP.

„În regiunea Harkov, forțele noastre distrug ocupantul, rezultatele sunt tangibile”, a spus el în discursul său de seară, precizând totodată că situația a rămas „extrem de dificilă” în zonele Pokrovsk, Kramatorsk și Kurahove din regiunea Donețk unde, potrivit acestuia, „în prezent au loc majoritatea luptelor”.

20:41Boris Pistorius, ministrul german al apărării, i-a îndemnat marţi pe aliaţii din cadrul NATO şi pe celalte state care sprijină efortul defensiv al Ucrainei să livreze Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană, mai ales sistemele Patriot de fabricaţie americană, menționând că Berlinul a făcut deja în această privință „mai mult” decât oricine altcineva.

Rusia susține că a distrus o corvetă rusă

20:03Premierul polonez Donald Tusk a anunţat marţi reactivarea unei comisii care investigheze influenţele ruseşti, comisie creată de precedentul guvern conservator şi suspendată tot de acesta în urma criticilor lui Tusk care era atunci în opoziţie, în timp ce Polonia se confruntă în prezent cu ceea ce prezintă drept o campanie de destabilizare a sa orchestrată de Moscova.

12 persoane acuzate de spionaj sau de tentative de sabotaj în favoarea Rusiei au fost arestate în ultimele 24 de ore, Tusk acuzând de asemenea Rusia că organizează un aflux de migranţi ilegali africani spre graniţa poloneză.

„Am emis un ordin de constituire a unei comisii care să investigheze influenţa rusă şi belarusă asupra securităţii interne şi intereselor Republicii Polonia în anii 2004-2024”, a afirmat Tusk, într-o o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El l-a numit la conducerea acestei comisii pe şeful serviciului de contrainformaţii militare, generalul Jaroslaw Strozyk, şi a promis că în câteva luni vor fi prezentate primele rezultate ale activităţii comisiei.

În respectiva comisie vor activa între 9 şi 13 persoane, printre care se vor număra specialişti ai serviciilor secrete, militari şi istorici, a detaliat Tusk, care prin decizia anunţată şi-a schimbat punctul de vedere asupra acestei comisii, constituită iniţial de fostul guvern conservator anul trecut.

La conferinţa de presă de marţi, premierul Tusk a confirmat că în cursul nopţii au fost arestate încă trei persoane acuzate de spionaj sau de pregătirea unor acte de sabotaj în favoarea Rusiei, după ce luni au fost arestate nouă persoane sub acuzaţii similare.

Printre acţiunile desfăşurate sau plănuite de acest grup, a continuat premierul polonez, se regăsesc „bătăi, incendii şi tentative de incendiere”. Donald Tusk a sugerat că şi incendiul survenit zilele trecute în cel mai mare mall din capitala Varşovia ar putea fi un act de sabotaj, adăugând că anchetatorii polonezi încă investighează dacă a existat o implicare a Rusiei.

19:07Statul Major al Ucrainei a confirmat că a lovit corveta rusă Ciclon, în noaptea de 18-19 mai, în Sevastopol, din peninsula Crimeea anexată de ruși

Rușii au început exercițiile cu arme nucleare tactice

18:29Forțele ruse au început prima etapă a exercițiilor care implică „antrenamentul practic în pregătirea și utilizarea armelor nucleare nestrategice”, a declarat marți Ministerul Apărării, relatează Reuters.

Președintele Vladimir Putin a ordonat exercițiile la începutul acestei luni. Moscova le-a legat de ceea ce numește „declarații militante” ale oficialilor occidentali despre care a spus că au creat amenințări la securitatea Rusia.

Ministerul de Externe al Rusiei a citat comentariile președintelui francez Emmanuel Macron, care a prezentat posibilitatea de a trimite trupe europene pentru a lupta împotriva Rusiei în Ucraina, și ale ministrului britanic de externe David Cameron, care a spus că Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Londra pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.

17:30Peste 3.000 de deţinuţi de drept comun încarceraţi în închisorile din Ucraina au cerut să fie mobilizaţi în armată, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat vineri o lege care permite eliberarea condiţionată a deţinuţilor dispuşi să meargă pe front pentru a lupta în războiul cu Rusia, potrivit datelor prezentate marţi de viceministrul ucrainean al justiţiei, Olena Visotska.

Kievul estimează că în total aproximativ 20.000 de deţinuţi vor solicita înrolarea în armată în schimbul eliberării condiţionate din închisoare, scrie Agerpres preluând EFE.

Cererile de eliberare condiţionată prezentate sunt în prezent studiate pentru a se stabili conformitatea lor cu dispoziţiile legii, care prevede că nu pot beneficia de eliberarea condiţionată cei condamnaţi pentru asasinate multiple, violuri, fapte de corupţie politică şi infracţiuni împotriva securităţii naţionale.

Preşedintele Zelenski a promulgat de asemenea vineri o lege separată care creşte amenzile pentru cetăţenii ucraineni ce se sustrag mobilizării. Anterior, a fost adoptată şi promulgată o lege care scade vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

16:07 Fostul comandant al Armatei a 58-a a Rusiei, generalul-maior Ivan Popov, a fost reținut în cadrul unui dosar penal pentru fraudă la scară deosebit de mare, a anunțat marți după-amiază agenția publică de știri Tass.

15:58Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan care vizează utilizarea profiturilor generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, scrie Bloomberg.

Decizia va pune la dispoziţia Ucrainei până la trei miliarde de euro numai în acest an, dintre care 90% vor merge spre armata ucraineană, a scris ministrul ceh al Afacerilor Externe, Jan Lipavsky, într-o postare pe platforma de socializare X.

După începutul invaziei ruse în Ucraina, SUA şi aliaţii săi au interzis tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe din Rusia, blocând în Occident active suverane ruseşti în valoare de aproximativ 260 de miliarde de euro. Aproximativ două treimi din aceste active sunt imobilizate în UE, în principal la depozitarii centrali de valori mobiliare, cum ar fi Euroclear din Belgia, unde anul trecut au generat profituri nete de aproximativ 3,9 miliarde de euro.

Conform planurilor UE, Ucraina va primi profiturile nete începând din data de 15 februarie. Active ruseşti îngheţate cu o valoare de aproximativ 159 de miliarde de euro au generat un profit net de 557 milioane de euro de la acea dată, potrivit rezultatelor financiare trimestriale publicate de Euroclear, notează Agerpres.

Profiturile generate înaintea datei de 15 februarie vor fi reţinute de Euroclear pentru a gestiona orice riscuri care ar putea apărea, precum cele ale unor acţiuni în justiţie demarate în Rusia. Planul UE mai include şi un mecanism care va permite depozitarilor centrali de valori mobiliare să reţină şi mai multe fonduri, dacă acele resurse se vor dovedi insuficiente pentru a gestiona orice riscuri bruşte şi neaşteptate.

Iohannis și Zelenski au vorbit despre „un nou pachet de ajutor militar care este în prezent în curs de pregătire”, potrivit liderului de la Kiev

15:22Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au avut marți o discuție telefonică, au confirmat cei doi șefi de stat în postări pe Twitter. Dacă președintele român a precizat că discuții s-au concentrat „pe sprijinul continuu acordat Ucrainei”, liderul la Kiev a precizat că au vorbi despre „un nou pachet de ajutor militar care este în prezent în curs de pregătire”, fără a oferi detalii suplimentare.

14:22Rusia l-a condamnat marți la 14 ani de închisoare într-o colonie penală pe Anatoli Maslov, unul dintre cercetătorii săi de top din domeniul tehnologiilor hipersonice, a doua condamnare de acest fel în tot atâtea luni.

13:43Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marți că sancțiunile americane au înrăutățit siguranța aviației, scrie Reuters. Afirmația vine în contextul în care președintele iranian Ebrahim Raisi a murit duminică într-un accident de elicopter fabricat de SUA.

SUA ar putea anunța un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

12:02Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie telefonică, marţi, cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, despre viitorul Summit NATO şi consolidarea securităţii la Marea Neagră, relatează Agerpres.

11:27Polonia a arestat nouă persoane în legătură cu acte de sabotajcomise în țară la ordinul serviciilor ruse, a declarat luni seara prim-ministrul Donald Tusk, citat de Reuters.

11:00 Statele Unite ar putea anunța un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în cursul acestei săptămâni, au declarat doi oficiali americani sub rezerva anonimatului pentru Politico, relatează The Kyiv Independent.

Nu au fost dezvăluite nici valoarea pachetului de ajutor și nici armele pe care le-ar putea include.

După șase luni de amânări, Congresul american a aprobat în aprilie un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Pentagonul a anunțat la 26 aprilie că este pregătit să avanseze cu trimiterea către Kiev de arme în valoare de 1 miliard de dolari din stocurile americane. Un alt pachet de ajutor de apărare pentru Kiev, în valoare de 400 de milioane de dolari, a fost autorizat la 10 mai.

Pentagonul a declarat că va dura probabil ceva timp până când efectele noului ajutor se vor face simțite pe câmpul de luptă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni într-un interviu pentru Reuters că Occidentul se mișcă lent în privința livrări de ajutor militar.

09:47O persoană a murit și trei au fost rănite într-un atac ucrainean cu dronă asupra satului Oktyabrsky din regiunea Belgorod, susține guvernatorul rus Vyacheslav Gladkov, informează Reuters.

09:36O rezoluție a Rusiei, prezentată în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, prin care se cerea tuturor țărilor să împiedice „pentru totdeauna” amplasarea, utilizarea sau amenințarea cu instalarea oricăror arme, inclusiv cele nucleare, în spațiul cosmic, a fost respinsă luni, organismul internațional format din 15 membri fiind divizat în privința acestei măsuri, informează Reuters.

28 din 29 de drone rusești au fost doborâte de Ucraina

09:09Ucraina a anunțat marți dimineața că a doborât 28 din 29 de drone lansate de Rusia în timpul nopții care au vizat șapte regiunie, informează Reuters.

Cinci persoane au fost rănite în Harkov, patru locuințe, 25 de camioane și autobuze au fost avariate într-un atac cu dronă, potrivit oficialilor ucraineni.

Un atac cu rachetă a vizat infrastructura de transport și a rănit încă două persoane în oraș, a precizat guvernatorul regiunii Harkov.

Două drone doborâte în regiunea Dnipropetrovsk au afectat clădirile, fără victime raportate de guvernatorul regiunii.

Potrivit armatei ucrainene, trei drone de tip Shahed au fost doborâte peste regiunea Herson, iar alte 14 peste regiunea Odesa.

Restul dronelor au vizat regiunile Nikoalev, Cherkasy și Kirovohrad.

08:49Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin şi ordine judecătoreşti legate de procese pentru proiecte oprite sau fonduri blocate pe fondul sancţiunilor occidentale. Reuters a făcut o listă cu companiile afectate până acum, scrie News.ro.

08:25Rusia a pierdut 495.070 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, potrivit Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ultima zi, Moscova a pierdut 1.380 de militari, relatează The Kyiv Independent.

07:41 Alertă de raid aerian în nordul, estul și centrul Ucrainei. Primarul din Harkov, Igor Terejov, a anunțat că a auzit o explozie în oraș, relatează Ukrainska Pravda.

Primarul a adăugat că rușii au atacat infrastructura de transport a orașului.

Din primele informații, o persoană a fost rănită.

Forțele Aeriene Ucrainene au precizat că există o „amenințare de utilizare a armelor balistice din direcția est”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rafinăria din Slaviansk, situată în regiunea rusă Krasnodar, a fost avariată după un atac cu drone.
  • Ucraina controlează în continuare circa 60% din orașul Vovchansk din regiunea Harkov, în ciuda ofensivei rusești.
  • Armata rusă a preluat controlul satului Bilohorivka din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a anunțat luni ministerul apărării de la Moscova.
  • Președintele Bulgariei pune tentativa de asasinare a lui Robert Fico pe seama războiului din Ucraina și cere oprirea livrărilor de arme către Kiev.
  • Oleksandr Lîtvînenko, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că Ucraina realizează că războiul se va încheia cu negocieri.
  • Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că președintele Volodimir Zelenski este o „țintă militară legitimă”.
  • Președintele Vladimir Putin l-a numit luni pe fostul viceministru al economiei, Oleg Saveliev, ca adjunct al ministrului apărării.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat frustrarea într-un interviu acordat Reuters despre întârzierea deciziilor aliaților occidentali.
  • Spania pregătește un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, a anunțat ministrul spaniol al Apărării.
  • Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat luni ministrul de externe lituanian.
  • Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a anunțat transferul unui lot de blindate YPR-765 Kievului.

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro