Sari direct la conținut

Răzvan Cherecheş: Vom avea un val patru al pandemiei de COVID-19, dar nu vom ajunge să fie inundate secţiile de terapie intensivă

HotNews.ro
Răzvan Cherecheş: Vom avea un val patru al pandemiei de COVID-19, dar nu vom ajunge să fie inundate secţiile de terapie intensivă

Expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş afirmă că se poate vorbi despre un al patrulea val al pandemiei, spre finalul acestui an, însă estimează că acesta va fi „semnificativ mai mic” faţă de cel de-al treilea și nu vom mai ajunge „să fie inundate secţiile de terapie intensivă”.

Profesorul Răzvan Cherecheş, fost consilier onorific al ministrului Sănătăţii, afirmă că după sezonul cald din acest an va exista un al patrulea val al pandemiei de COVID-19, dar că atunci campania de vaccinare îşi va fi făcut simţite efectele.

  • „Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru.
  • Bineînţeles (că va exista un val patru – n.r.), este sezonalitatea virusului respirator. În momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia. Sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni, din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case, vom începe să stăm cu geamul deschis, va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună, o lună și jumătate din momentul în care se va încălzi vremea va începe să se vadă efectul şi în secţiile de terapie intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate”, a afirmat Răzvan Cherecheş, duminică seară, la Digi 24, potrivit News.ro.

Profesorul a explicat că, în urma campaniei de vaccinare, „valul respectiv va fi semnificativ mai mic pentru că deja ar trebui să ne apropiem de 10 milioane de persoane vaccinate în toamnă şi rezervorul de persoane care pot să fie infectate va fi semnificativ mai mic”.

El susţine că românii ar putea renunţa la masca sanitară de protecţie „cel mai probabil undeva în iarna lui 2021, primăvara lui 2022”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro