Reacția Kremlinului după declarația lui Donald Trump: „O parte semnificativă a Ucrainei vrea să devină Rusia și a făcut-o deja”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat recentele afirmații ale președintelui american Donald Trump și s-a arătat de părere că „o parte semnificativă a Ucrainei vrea să devină Rusia și a făcut-o deja”, o aluzie la regiunile ucrainene pe care Moscova le-a declarat anexate în 2022, transmite AFP.
Într-un interviu difuzat luni de Fox News, președintele SUA a vehiculat ideea că Ucraina „poate fi Rusia într-o zi”.
„Ei pot încheia o înțelegere, pot să nu încheie o înțelegere. Pot fi ruși într-o zi sau pot să nu fie ruși într-o zi”, a adăugat Trump, citat The Guardian.
Reprezentantul Kremlinului a declarat, marți, că situația din Ucraina „corespunde în mare măsură cuvintelor președintelui Trump”.
„Faptul că o parte semnificativă a Ucrainei vrea să devină Rusia și a făcut-o deja este un fapt”, le-a spus Peskov reporterilor, referindu-se la regiunile ucrainene declarate anexate în 2022.
Datele din surse deschise pe care le-a consultat Reuters arată că Rusia a ocupat în jur de 20% din teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei. Pe lângă Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014, Vladimir Putin a declarat anexate, în 2022, regiunile Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk – regiuni în care forțele ucrainene încă dețin aproximativ 26.000 de kilometri pătrați.
Donald Trump a precizat că încheierea luptelor din Ucraina reprezintă una dintre prioritățile primelor luni din mandatul său la Casa Albă, dar încă nu a prezentat o propunere explicită în privința modului în care intenționează să aducă părțile la masa negocierilor. Atât Moscova, cât și Kievul au salutat public decizia președintelui american de a se concentra pe încheierea conflictului.
Președintele Rusiei s-a arătat pregătit să discute cu omologul american pentru un posibil acord, iar New York Post a relatat în weekend că Trump a dezvăluit că a vorbit deja cu Putin în privat despre această chestiune. Kremlinul nici nu a confirmat și nici nu a infirmat convorbirea.
Vladimir Putin și Volodimir Zelenski au exclus eventuale discuții directe
Atât președintele rus Vladimir Putin, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au exclus posibilitatea de a discuta unul cu celălalt în mod direct.
Temerea Kievului este că o soluție care nu prevede angajamente militare ferme, cum ar fi aderarea la NATO sau desfășurarea de trupe occidentale de menținere a păcii, nu va face decât să ofere Rusiei timp ca să se regrupeze și să se reînarmeze pentru o nouă ofensivă.
Vladimir Putin cere Ucrainei să își retragă toate trupele din regiunile declarate anexate de către Moscova. Totodată, liderul rus consideră că între Ucraina și NATO nu pot exista relații apropiate.
Reprezentanții liderului ucrainean au dezvăluit pentru AFP că Zelenski se va întâlni vineri cu vicepreședintele SUA, J.D. Vance, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen. Tot în această lună, Trump îl va trimite în Ucraina pe emisarul său special, Keith Kellogg.
Atacuri asupra infrastructurii energetice inamice
Ambele armate încearcă să își asigure un avantaj pe câmpul de luptă înaintea unor posibile discuții. În cursul nopții, cele două tabere au efectuat atacuri cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii energetice a inamicului.
Statul Major General din armata Ucrainei spune că forțele sale au lovit o rafinările de petrol din regiunea Saratov a Rusiei, provocând un incendiu.
„Loviturile asupra țintelor strategice implicate în agresiunea armată rusă împotriva Ucrainei vor continua”, se arată într-un comunicat.
Ministerul rus al apărării a anunțat la rândul său că a lovit locații din infrastructura ucraineană de energie și gaze care au sprijinit armata ucraineană într-un atac aerian din timpul nopții.
Naftogaz, compania națională de gaze a Ucrainei, a confirmat că una dintre instalațiile sale din regiunea estică Poltava a fost avariată într-un atac rusesc „masiv”.
Moscova a efectuat luni de zile de bombardamente împotriva infrastructurii energetice ucrainene, susținând că operațiile vizează instalații care ajută armata Kievului.
Forțele ucrainene au atacat și ele instalațiile militare și de energie ale Rusiei, iar Moscova le acuză că folosesc rachete furnizate de SUA și Marea Britanie pentru a efectua lovituri în profunzimea teritoriului rusesc.