Reactia MAE dupa donatia Ambasadei Rusiei pentru Cumintenia Pamantului: Apreciem contributia. Asocierea acestui demers cu un mesaj care promoveaza o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relatiilor bilaterale, mai putin explicabila
Ministerul roman al Afacerilor Externe face primele precizari in legatura cu donatia considerata „modesta” a Ambasadei Rusiei pentru Cumintenia Pamantului: „Apreciem contributia Ambasadei Federatiei Ruse la recuperarea patrimoniului national romanesc si o incurajam sa continue aceasta abordare. Totodata, incurajam sustinerea campaniei de catre orice actor public sau privat, in spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului roman. Pare insa mai putin explicabila asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federatiei Ruse, mesaj care promoveaza o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relatiilor bilaterale”, se arata intr-un comunicat.
„Aceasta cu atat mai mult, cu cat este vorba de un domeniu despre care cea mai in masura sa se pronunte este Comisia comuna de istorici romano-rusa al carei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care tin de istorie, in vederea consolidarii increderii reciproce”, subliniaza MAE roman.
Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat luni o „contributie financiara modesta”, de numai 100 de euro, pentru cumpararea de catre statul roman a sculpturii lui Constantin Brancusi „Cumintenia Pamantului”, intr-un comunicat in care era postat si un videoclip de propaganda in care se afirma ca armatele Romaniei si URSS au luptat impreuna pentru independenta Europei.
Videoclipul pare a fi o replica la un spot realizat in aceasta vara de agentia Papaya Advertising, intitulat „Ultimul Tren”, si in care apar inclusiv Stalin si soldatii Armatei Rosii care iau cu ei tezaurul Romaniei.
Acel clip prezenta doi copii ghemuiti pe marginea unei cai ferate, care vad indurerati cum istoria si „altii” – cu accent pe sovietici – le iau romanilor ce au mai de pret. Spotul se incheie cu un tren care duce Cumintenia Pamantului si se opreste in fata copiilor.
In clipul distribuit de Ambasada Rusiei, se afirma ca, in primul Razboi Mondial, „armata rusa si armata romana lupta impreuna pentru independenta Romaniei”.
In al doilea Razboi Mondial, „armata sovietica si armata romana lupta impreuna pentru independenta Europei, industrializarea Romaniei”.
Dupa ce apare o fotografie cu Dumitru Prunariu, se afirma: „Romania se reconstruieste economic si social cu ajutorul Uniunii Sovietice”.
Concluzia videoclipului: „Copiii trebuie sa invete istoria adevarata. Romania trebuie sa-si recupereze valorile”.
- Protest la Ambasada Rusiei, initiat pe Facebook
Pe Facebook a fost initiat marti si un protest – Doneaza un cent pentru Rusia – programat intre orele 17:00 si 17:30, la sediul Ambasadei Rusiei la Bucuresti, de pe Soseaua Kiseleff numarul 6, ca reactie la donatia modesta anuntata ieri de misiunea diplomatica a Rusiei pentru „Cumintenia pamantului”.
Campania de subscriptie nationala „Brancusi e al meu” are ca tinta strangerea sumei de 6 milioane de euro din donatii publice pana la sfarsitul lunii septembrie. Acestei sume i se adauga 5 milioane de euro alocati de Guvern, pentru ca opera lui Brancusi sa intre in proprietatea statului, dupa achizitionarea de la proprietarii sai actuali.
In prezent, „Cumintenia Pamantului” poate fi vazuta la Muzeul Bancii Nationale a Romaniei, de luni pana vineri, intre orele 10:00 – 18:00, cu ajutorul unei programari prealabile. Intrarea este gratuita, iar vizitatorii muzeului beneficiaza de un tur ghidat.
Ministrul Culturii, Corina Suteu, a anuntat marti ca aproape 50.000 de oameni au donat prin SMS in cadrul campaniei pentru achizitionarea „Cuminteniei Pamantului”.
Ministrul a amintit si de cele mai recente sume stranse in cadrul campaniei: 70.000 de euro – donatia vanzarii tabloului lui Adrian Ghenie prin Galeria Thaddaeus Ropac; 40.000 euro – donatie de la Academia Romana; 11.327 de euro – donatia biletelor vandute la Teatrul National Bucuresti in urma spectacolului „Dineu cu prosti”, prin Sindicatul Liber din TNB.