Sari direct la conținut

Reacția SUA, după ce au fost amenințate de Rusia că vor fi atrase în război dacă trimite sisteme avansate de rachete Ucrainei

HotNews.ro
Sistem de rachete HIMARS folosit in luptele impotriva Statului Islamic, Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia
Sistem de rachete HIMARS folosit in luptele impotriva Statului Islamic, Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

SUA este „conștientă de riscul ecaladării în tot ceea ce facem asociat” conflictului din Ucraina, inclusiv cea mai recentă decizie de a furniza Ucrainei patru sisteme HIMARS, dar în cele din urmă „Rusia nu are drept de veto asupra a ceea ce” le trimite SUA ucrainenilor, a declarat miercuri subsecretarul pentru Politică al Departamentului Apărării, dr. Colin Khal, în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, relatează CNN.

„Președintele Biden a spus clar că nu avem intenția de a intra în conflict direct cu Rusia. Nu avem ca interes extinderea conflictului Ucraina la un conflict mai larg sau să evolueze în al treilea război mondial, așa că am fost conștienți de asta, dar, în același timp, Rusia nu are drept de veto asupra a ceea ce trimitem ucrainenilor”, a spus Kahl.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat președintelui american Joe Biden asigurări că Ucraina nu va escalada conflictul dacă SUA ar furniza Ucrainei sisteme HIMARS, a adăugat Kahl.

„Asigurările au fost date la mai multe niveluri ale guvernului ucrainean. Secretarul Austin a ridicat aceste probleme cu ministrul Reznikov în numeroasele lor apeluri. Ei vorbesc între ei o dată sau de două ori pe săptămână, (…), dar această asigurare particulară merge până la vârful guvernului ucrainean si îl include pe președintele Zelenski”, a spus Kahl.

Statele Unite au decis să trimită Ucrainei patru sisteme HIMARS.

Rusia a criticat aspru miercuri decizia SUA de a furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete și muniție, avertizând că acest lucru ar putea extinde conflictul și ar putea crește riscul unei confruntări directe cu Washingtonul, relatează Reuters.

„Credem că Statele Unite pun înadins și stăruitor gaz pe foc”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Serghei Lavrov.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a spus că decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei sisteme de rachete avansate este „extrem de negativă” și va crește riscul unei confruntări directe Rusia-NATO.

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 98

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro