Reacții dure după derapajul lui George Simion: „Aruncă la gunoi 20 de ani de luptă pentru drepturile persoanelor cu autism” / „O demonstrație de ignoranță și dispreț”

Derapajul verbal al liderului AUR, George Simion, care a afirmat că un candidat „e autist, săracu’!”, a stârnit reacții din partea unor specialiști și a unor părinți ai căror copii au autism. Ana Dragu, psiholog și fondator al unui centru dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autist, vorbește despre o „jignire gravă care aruncă la gunoi 20 de ani de luptă pentru drepturi și recunoaștere”. Potrivit acesteia, în România sunt în jur 40.000 de persoane cu tulburare din spectrul autist.
Aflat joi la Bruxelles, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a fost întrebat despre agenda sa de întâlniri și a reacționat iritat: „Aveți un candidat pe care îl susțineți, e autist, săracu’!”.
„Este incalificabil să arunci un astfel de stigmat asupra persoanelor cu autism”
Ana Dragu, psiholog clinician, psihoterapeut, cercetător, doctorand în psihologie, autor și fondator al Asociației Autism Europa – Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț”, a declarat pentru HotNews.ro:
„Modul ăsta de a folosi cuvântul autist aruncă la gunoi 15, 20 de ani de luptă pentru drepturile persoanelor cu autism. Noi am luptat enorm, am avut inclusiv întâlniri cu președinți, și eu și colegii mei. Ne-am luptat pentru drepturi în sistemul de educație, pentru drepturi sociale, pentru accesul la terapii. Și acum să ajungă chiar așa o jignire la modul acesta. Sunt multe persoane cu autism care citesc aceste jigniri… este incalificabil să arunci un astfel de stigmat asupra lor. Trebuie sancționați într-un fel sau altul, eventual la urne.”
Dragu, care este la rândul ei mama unui băiat cu autism, atrage atenția asupra dimensiunii comunității afectate și asupra ipocriziei sociale: „În România, sunt undeva la 40.000 de persoane cu tulburare din spectrul autist, cum să nu te gândești la ele? Este incalificabil. Domnul Nicușor Dan este o persoană funcțională din toate punctele de vedere. Și chiar dacă ar avea un astfel de diagnostic, ce este cu acest standard dublu? Ne place de Elon Musk, care a declarat că are Asperger, dar pe de altă parte, nu are ce căuta într-o funcție publică… Mi-a stârnit emoții foarte puternice această declarație.”

În plus, Ana Dragu anunță că, în numele organizației și al fiului ei, va depune o plângere la Consiliul Național pentru Combeterea Discriminării (CNCD).
„O demonstrație de ignoranță și dispreț”
O altă reacție a venit din partea asociației Autism Voice, care spune că, atunci când se folosește cuvântul „autist” ca insultă, nu asistăm la o simplă scăpare de limbaj, ci la „o demonstrație de ignoranță și dispreț față de sute de mii de persoane și familii care trăiesc cu autismul în România”.
„Nu vom tolera ca neurodiversitatea să fie folosită ca armă de discreditare. Nu este doar o lipsă de respect. Este o violare a demnității umane. Este un atac direct la munca specialiștilor, la efortul părinților și la lupta zilnică a copiilor și adulților cu autism pentru incluziune și respect. Stigmatizarea nu este o opinie. Discriminarea nu este o glumă.
Responsabilitatea fiecăruia dintre noi este să spunem clar și răspicat: limbajul care degradează și discriminează nu este acceptabil. Nu este despre politică. Este despre respectul uman. Despre valori fundamentale. Și despre viitorul unei societăți în care demnitatea nu este o negociere”, a reacționat Autism Voice.
„Aștept scuze. Dar, mai ales, aștept responsabilitate”
Georgiana Mihalcea, autoarea serialului „La braț cu autismul” publicat pe totuldespremame.ro, spune:
„Ca mamă a unui tânăr de 18 ani cu autism și autoare a serialului „La braț cu autismul”, care timp de cinci ani a spus povești reale și dureros de sincere despre viața cu această condiție, nu pot rămâne tăcută în fața unei declarații care nu doar că frizează decența, dar o face praf, cu tot cu respectul datorat demnității umane.
Afirmația domnului George Simion, care l-a numit pe Nicușor Dan „autist, săracu’”, nu e doar o gafă de comunicare. Este un eșec de empatie. Un atac la o întreagă comunitate, una tăcută, adesea invizibilă, dar care trăiește cu demnitate în ciuda prejudecăților care o asediază zilnic. A folosi cuvântul „autist” ca insultă nu trădează doar o lipsă de vocabular, ci și o lipsă profundă de caracter. Este dovada unui mod de a gândi care asociază diferența cu inferioritatea, iar vulnerabilitatea cu ridicolul. Ironia amară e că tocmai candidații care cer votul „pentru popor” se dovedesc adesea cei mai străini de suferința reală a acestuia”, afirmă Mihalcea.
Ea spune că autismul nu este o rușine, ci o formă de a fi în lume.
„Da, diferită, provocatoare uneori, dar niciodată vrednică de dispreț. Copiii și adulții cu autism – inclusiv fiul meu – nu trebuie să fie apărați de rușinea condiției lor, ci de ignoranța celor care o discreditează public. Ce mesaj transmitem copiilor, părinților, profesorilor, societății întregi, când liderii folosesc diagnosticele neurodivergente ca invective? Că a fi „altfel” te face o glumă, un defect ambulant, un „sărac” de care ne putem bate joc? Aștept scuze. Dar mai ales, aștept responsabilitate. Poate chiar un moment de tăcere, acel tip de tăcere în care nu se spun lucruri despre care nu știm nimic. Până atunci, mă voi ține, ca și până acum, „la braț cu autismul”. Cu fruntea sus. Așa cum ar trebui să mergem toți, și mai ales cei care vor să ne conducă”, mai scrie Georgiana Mihalcea în publicația totuldespremame.ro .
„Copilul meu nu ar face rău cu intenţie nimănui”
O altă reacție a venit din partea lui Marius Frățilă, jurnalist și tatăl unui băiat de 12 ani:
„Sunt părintele unui copil cu autism sever. Copilul meu este o persoană mult mai bună, mai pozitivă, mai bine educată şi mai bine integrată în societate decât personajul frustrat, agresiv, conflictual şi cam mitoman care ţinteşte acum funcţia de preşedinte al ţării. Copilul meu nu ar face rău cu intenţie nimănui, nici măcar o floare nu suportă să fie ruptă de la locul ei. Evident, am văzut mulţi oameni cu autism şi o pot afirma cu toată convingerea: Nicuşor Dan nu este o persoană cu această afecţiune, nu are nici măcar sindromul Asperger, cel cunoscut şi ca sindromul geniilor. Pare însă un om mult mai bine pregătit profesional, mai decent, mai calm, cu valori mai bine cunoscute şi asumate, precum şi mai responsabil în tot ceea ce face şi ce spune”.