Sari direct la conținut

Realegerea lui von der Leyen, salutată de PSD și PNL. AUR anunță că a votat împotriva ei

HotNews.ro
Realegerea lui von der Leyen, salutată de PSD și PNL. AUR anunță că a votat împotriva ei
Nicolae Ciucă și Ursula von der Leyen Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderii coaliției PSD-PNL au salutat obținerea celui de-al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene de către Ursula von der Leyen, în timp ce AUR a anunțat că a votat împotriva reconfirmării sale.

USR: „O reconstrucție a speranței europene”

Din partea USR, europarlamentarul Dan Barna a afirmat că votul pentru von der Leyen este o dovadă a faptului că PE rămâne pro-democrat și pro-ucrainean.

„Este un vot care confirmă în mare măsură că acest parlament este unul în care majoritatea de centru care crede în Europa, majoritatea democrată, majoritatea care susține Ucraina are în continuare suport și extremismul, chiar dacă are mai mulți reprezentanți de data aceasta, nu este o soluție (…)

Este un vot care arată că Parlamentul European are în momentul de față susținerea necesară pentru a fi instituția pe care europenii și-o doresc, instituța care să retransforme Europa în puterea în care să avem cu toții încredere. Este practic o reconstrucție a speranței europene”, a afirmat Barna, într-o postare pe contul de Facebook al USR


Coaliția o felicită pe șefa CE

Într-un mesaj pe rețeaua X, premierul Marcel Ciolacu a salutat realegerea Ursulei von der Leyen ca președinte al CE și și-a arătat disponibilitatea pentru continuarea colaborării bune între București și Bruxelles.

„Felicitările mele pentru Ursula von der Leyen pentru realegerea sa ca președinte al Comisiei Europene pentru următorii cinci ani. Guvernul României va rămâna angajat în a conlucra cu viitoarea Comisie Europeană pe prioritățile comune, pentru cetățenii noștri și pentru Uniunea Europeană”, a scris Ciolacu.

Un mesaj similar a venit și din partea președintelui PNL, Nicolae Ciucă. „Felicitări, Ursula von der Leyen, pentru realegerea în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Conducerea dumneavoastră este esenţială pentru o Europă mai puternică şi mai unită. Aşteptăm cu nerăbdare să ne continuăm activitatea, asigurând locul de drept al României în Schengen şi un viitor prosper pentru toţi europenii”, a transmis preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă.

AUR se teme de „depravare morală”

Dintre partidele românești reprezentate în Parlamentul European, AUR a anunțat că nu va vota pentru un nou mandat al lui von der Leyen.

„Sunt câteva elemente cheie prin care poate fi rezumat mandatul său şi pe care le vom regăsi şi în cel viitor, iar ele se învârt în jurul următoarelor cuvinte cheie: sărăcie, foame, moarte, tiranie, globalism şi depravare morală. În discursul de astăzi, Ursula von der Leyen a anunţat, practic, apocalipsa pe care o va aduce în al doilea mandat la conducerea Comisiei.

Ea vrea să schimbe Tratatele de funcţionare ale Uniunii Europene, astfel încât să transforme UE într-un suprastat federal, poliţienesc şi condus autoritar, inclusiv cu mijloace totalitare precum cenzura. Mai mult, prin poziţionarea sa, aceasta ameninţă să ducă la un alt nivel Pactul Verde European/Green Deal, un program de distrugere a economiei UE şi care afectează România în cel mai înalt grad deja”, a transmis AUR, într-un comunicat de presă.

AUR susține că von der Leyen ar fi trebuit să dea mai întâi explicații legate de achizițiile de vaccinuri făcute în perioada pandemiei înainte să ceară încrederea europarlamentarilor pentru un nou mandat.

Ursula von der Leyen a fost reconfirmată pentru un nou mandat de cinci ani în fruntea Comisiei Europene de către Parlamentul European. Von der Leyen a obținut cu 41 de voturi peste pragul de 360 de voturi, necesar realegerii sale. 401 deputaţi europeni au votat în favoarea Ursulei von der Leyen, 284 împotrivă şi 15 s-au abţinut.

INTERVIURILE HotNews.ro