Sari direct la conținut

Recep Erdogan acuză Rusia că nu își face datoria în nordul Siriei

HotNews.ro
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir Putin, Foto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir Putin, Foto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a explicat motivele pentru operațiunea militară declanșată de Turcia în nordul Siriei, totodată lansând acuzații în direcția Rusiei despre care afirmă că refuză să își facă datoria în regiune, relatează site-ul rusesc Lenta.

„În ciuda avertismentelor noastre repetate către Rusia, care, conform acordului nostru de la Soci din 2019, este responsabilă pentru distrugerea teroriștilor din nordul Irakului și din Siria, Moscova refuză să-și îndeplinească datoria”, a spus Erdogan, citat de cotidianul Daily Sabah.

El a mai declarat că Turcia nu va tăcea și va lua în mod independent măsuri împotriva teroriștilor ca parte a operațiunii „Claw Sword” declanșate weekendul acesta.

Agenția AFP a notat duminică seara că cel puțin 31 de persoane au murit după raidurile Turciei în Siria. Erdogan a confirmat 12 lovituri în regiunea Kobani și a adăugat că operațiunea va continua.

Guvernul lui Erdogan a făcut planuri pentru o nouă operațiune militară împotriva unităților de luptă ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Siriei imediat după atacul terorist de la Istanbul din 13 noiembrie, pe care Ankara îl atribuie kurzilor sirieni.

PKK a negat orice legătură cu acest atac terorist, afirmând că nu țintește deliberat civili.

„Este bine cunoscut faptul că nu avem nicio legătură cu acest eveniment, că nu vizăm civili și că ne opunem operațiunilor care au acest scop”, a transmis organizația într-o declarație publicată de agenția de presă Firat, apropiată PKK.

Acuzații rare lansate de Recep Erdogan în direcția Rusiei

Recep Erdogan a subliniat la sfârșitul săptămânii trecute că operațiunea „Claw Sword” nu se limitează doar la lovituri aeriene împotriva PKK, adăugând că Ankara va folosi toate „unitățile relevante” pentru succesul misiunii.

„După cum am spus și înainte, dacă cineva ne perturbă țara și pământurile, îi vom face să plătească”, a mai spus liderul de la Ankara.

Întrebat de jurnaliștii turci dacă a discutat despre operațiune cu Rusia și Statele Unite, Erdogan a răspuns că nu au existat niciun fel de conversații cu președintele american Joe Biden sau Vladimir Putin.

„Însă atât Biden cât și Putin știu deja că putem face asemenea lucruri oricând în această regiune”, a adăugat Recep Erdogan.

Acuzațiile lansate de către acesta în direcția Moscovei vizavi de inacțiunea forțelor sale armate în Siria vin în pofida faptului că relațiile dintre Turcia și Rusia nu par să fi fost afectate de războiul de agresiune lansat de Putin pe 24 februarie împotriva Ucrainei.

Turcia nu s-a aliniat sancțiunilor impuse de UE împotriva Rusiei, a început să plătească gazele rusești în ruble iar Erdogan a ordonat personal ca guvernul său să înceapă construcțiile la un hub de gaze naturale propus de Vladimir Putin.

Erdogan a cerut însă Rusiei să returneze Ucrainei toate teritoriile pe care forțele armate ale Moscovei le-au ocupat, o poziție motivată de situația etnicilor tătari de religie islamică din Crimeea, care susțin guvernul de la Kiev și se opun anexării ilegale a peninsulei ce a avut loc în urmă cu 8 ani.

Urmărește ultimele evoluții din a 271-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro