Sari direct la conținut

Recep Erdogan spune că Occidentul trimite „fier vechi” Ucrainei pe post de armament

HotNews.ro
Recep Erdogan, Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia
Recep Erdogan, Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Președintele turc Recep Erdogan a afirmat miercuri că țările occidentale trimit Ucrainei „fier vechi” pe post de echipament militar, relatează agenția turcă Anadolu.

Într-o conferință de presă susținută la Belgrad alături de omologul său sârb Aleksandar Vucic, Erdogan a acuzat țările occidentale de „provocare” față de Rusia.

„Pot spune foarte deschis că nu găsesc că actuala atitudine a Occidentului (…) este cea bună. Occidentul duce o politică bazată pe provocare”, după ce a fost întrebat despre criza energetică din Europa.

El a făcut afirmații similare și în urmă cu o zi, când a acuzat Europa că este vinovată de criza energetică, preluând practic retorica oficială a Kremlinului.

„Atât timp cât veţi încerca să duceţi un asemenea război de provocare, nu veţi putea obţine rezultatele scontate”, a mai spus el miercuri, adăugând că „noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina”.

Erdogan vorbește de „fier vechi” trimis forțelor armate ucrainene

Președintele turc a mai afirmat la Belgrad, unde s-a deplasat pentru Forumul de Afaceri Turcia-Serbia, că Occidentul își „declară sprijinul militar” pentru Ucraina.

„Cu toate acestea, de fapt, câte arme vechi și fier vechi din Occident sunt trimise în Ucraina?”, a întrebat retoric președintele turc.

„Poti spune că în momentul de față una dintre părți câștigă? Nu! Acest război nu are învingători, ci mulți învinși. Un număr mare de oameni mor”, a mai spus Recep Erdogan.

Aleksandar Vucic a afirmat la rândul său că lunile următoare vor fi foarte dificile pentru țările din Uniunea Europeană.

„Iarna aceasta va fi foarte rece pentru noi toți, iar iarna viitoare va fi polară pentru toată Europa. Nimeni nu vrea să caute soluții, toată lumea se așteaptă la înfrângerea inamicului, nu la un compromis. Dacă chiar crezi că poți învinge Rusia cu ușurință prin mijloace militare, atunci ne putem pregăti bine atât pentru iarna rece, cât și pentru cea polară”, a spus el.

Belgradul a fost aspru criticat de către oficialii europeni din cauza deciziei de a nu impune sancțiuni împotriva Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina în condițiile în care este o țară candidată la aderare și trebuie să își alineze treptat politica externă cu cea a Bruxelles-ului.

Urmărește ultimele evoluții din a 196-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro